BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

«Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και για νεότερες κατοικίες

Aλλαγές στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

«Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και για νεότερες κατοικίες

3
1

Στόχος είνα να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό και ιδιοκτήτες νεότερων κατασκευών αλλά και εξοχικών κατοικιών
Στο «πακέτο» των διορθώσεων περιλαμβάνονται επίσης η αύξηση της προκαταβολής σε ποσοστό 50% από 30% που είναι σήμερα, η δυνατότητα πρόσληψης συμβούλου που θα λειτουργεί συνδυαστικά με τον ενεργειακό επιθεωρητή, ενώ προς επέκταση στα έξι (από τέσσερα) χρόνια βαίνει και η διάρκεια του προγράμματος.

Αντίθετα, διατηρείται όπως όλα δείχνουν ο περιορισμός της τιμής ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο (2.100 ευρώ).

Οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο νέο οδηγό του προγράμματος που δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα. Στόχος του υπουργείου είναι να επιταχυνθεί η απορρόφηση των πόρων που έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ και οι οποίο φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, οι προωθούμενες αλλαγές έχουν ως εξής:

-Κατάργηση του περιορισμού του έτους κατασκευής της οικοδομής. Θα επιτρέψει την ένταξη στο πρόγραμμα και κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί μετά το 1989 -περιορισμός που ισχύει σήμερα.

-Επέκταση της διάρκειας του προγράμματος από τα τέσσερα στα έξι χρόνια.

-Αύξηση της προκαταβολής σε ποσοστό 50% από 30%.

-Δυνατότητα ένταξης και εξοχικών κατοικιών (και όχι μόνο της κύριας ή της πρώτης δευτερεύουσας κατοικίας).

-Δυνατότητα πρόσληψης συμβούλου που θα λειτουργεί συνδυαστικά με τον ενεργειακό επιθεωρητή και θα προτείνει στον ενδιαφερόμενο εναλλακτικές επιλογές και βέλτιστες πρακτικές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου.

-Απλοποίηση ειδικών προϋποθέσεων για να κριθεί μια πολυκατοικία επιλέξιμη.


Τι διατηρείται

 -Tα ποσοστά επιδότησης που ορίζουν ως δικαιούχους του προγράμματος τους ιδιοκτήτες των οποίων το ατομικό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ - ή τις 60.000 ευρώ το οικογενειακό και τους ιδιοκτήτες των οποίων το ατομικό δηλωθέν είναι εισόδημα δεν ξεπερνά τις 60.000 ευρώ - ή τις 80.000 ευρώ το οικογενειακό.

-Η επιδότηση για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων είναι το 100% του επιτοκίου, δηλαδή το δάνειο χορηγείται άτοκο από την τράπεζα, ενώ η επιδότηση κεφαλαίου ορίζεται στο 35%. Για τη δεύτερη κατηγορία η επιδότηση κεφαλαίου περιορίζεται στο 15%, αλλά ισχύει η επιδότηση επιτοκίου την οποία επιβαρύνεται το ΕΤΕΑΝ, που είναι και ο βασικός φορέας υλοποίησης του Προγράμματος.

 

Επιλέξιμες κατηγορίες παρεμβάσεων, που αναγνωρίζονται ότι συμβάλλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου

- Η αντικατάσταση κουφωμάτων και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

- Η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος ή εσωτερικής θερμομόνωσης, συμπεριλαμβανομένου του δώματος, της στέγης και της πιλοτής.

- Η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης με την εγκατάσταση ή την αντικατάσταση συστήματος καυστήρα ή λέβητα με καινούργιο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή σύστημα που λειτουργεί με την αξιοποίηση ΑΠΕ ή σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης. Στις επιλέξιμες δαπάνες δεν περιλαμβάνεται η δεξαμενή πετρελαίου και τα σώματα καλοριφέρ.

- Η τοποθέτηση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

 

 

(Πληροφορίες από «Kαθημερινή»)

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-03-2012 02:10ΝΙΚΟΣ

ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ 1966.ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 7000 ΕΥΡΩ.ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΠΟΛΗΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ .ΑΝΗΚΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΤΟΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία