BACK TO
TOP
Επιχειρηματικά Projects

«Περπατάει» στην Ελλάδα η αεροπονία

Το πρωτοποριακό σύστηµα καλλιέργειας όπου τα φυτά αναπτύσσονται σε ελεγχόµενο περιβάλλον χωρίς υπόστρωµα αφού ξεπέρασε τα πρώτα εµπόδια, κάνει τα πρώτα -επιτυχηµένα- βήµατά του στη χώρα µας µέσω του ΤΕΙ Μεσολογγίου.

«Περπατάει» στην Ελλάδα η αεροπονία

5
1

Σε µια πρώτη περιγραφή του εν λόγω συστήµατος, οι ρίζες κρέµονται κυριολεκτικά στον αέρα µέσα σε κλειστά δοχεία ή κανάλια καλλιέργειας και ψεκάζονται µε ένα ανακυκλούµενο θρεπτικό διάλυµα. Κάθε 10 έως 20 λεπτά ο πλήρως αυτοµατοποιηµένος µηχανισµός ψεκάζει για 10 δλ. το ριζικό σύστηµα των φυτών και στη συνέχεια συγκεντρώνει την απορροή και την επαναχρησιµοποιεί.
Πρόκειται στην ουσία για µία µέθοδο καλλιέργειας που µπορεί να έχει ακριβό κόστος εγκατάστασης, ωστόσο η οικονοµία σε νερό και θρεπτικά στοιχεία που επιτυγχάνεται αντισταθµίζει τα έξοδα.

Ένα βήµα εµπρός στο Μεσολόγγι
Το επίτευγµα της ερευνητικής οµάδας του ΤΕΙ Μεσολογγίου ήταν η προσαρµογή του συστήµατος της αεροπονίας στις ιδιαίτερες µεσογειακές συνθήκες. Οι πρώτες απόπειρες αεροπονίας δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία όπως πληροφόρησε το Profi ο καθηγητής Γιώργος Σαλάχας, καθώς το πλαστικό που χρησιµοποιούνταν στα κανάλια συσσώρευε τη θερµοκρασία το καλοκαίρι µε αποτέλεσµα οι υψηλές θερµοκρασίες να «καίνε» τις ρίζες των φυτών. Αξίζει να σηµειωθεί πως οι ρίζες των φυτών χρειάζονται θερµοκρασίες περί τους 20οC. Η χρήση ειδικού µονωτικού φενιζόλ, η εγκατάσταση ειδικού συστήµατος ψεκασµού δροσερών σταγόνων 14-28οC, καθώς και η αποστείρωση του θρεπτικού διαλύµατος οδήγησαν σε εντυπωσιακά αποτελέσµατα µε ταυτόχρονη δραστική µείωση των φυτοπροστατευτικών ουσιών.
Ένα άλλο ενδιαφέρον σηµείο της καινοτοµίας είναι το τσιµεντένιο έδαφος, το οποίο βοηθάει στον έλεγχο της υγρασίας εντός του θερµοκηπίου και περιορίζει τις µυκητολογικές προσβολές. Επιπλέον, η χρήση εντοµοστεγών δικτύων κρατά µακριά τους «ανεπιθύµητους επισκέπτες», ενώ έλεγχος της θερµοκρασίας γίνεται και µε τη χρήση δικτύων σκίασης επάνω από το θερµοκήπιο.

Για βιολογική παραγωγή
Τα στοιχεία αυτά δηµιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ακόµα και για την παραγωγή βιολογικών τροφίµων, µε τη χρήση οργανικών λιπασµάτων στο θρεπτικό διάλυµα, ωστόσο στο σηµείο αυτό φαίνεται πως η τεχνολογία έχει ξεπεράσει την ευρωπαϊκή νοµοθεσία, η οποία προβλέπει πως «η παραγωγή βιολογικών τροφίµων µπορεί να γίνει µόνο στο έδαφος».

Μαρούλι, ο συνήθης ύποπτος
Τα φυτά αναπτύσσονται ταχύτατα σε σχέση µε όλες τις άλλες µεθόδους καλλιέργειας, έχοντας µακράν τις µικρότερες απαιτήσεις σε νερό, θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια. Το µαρούλι αποτελεί το πιο συνηθισµένο φυτό αεροπονίας το οποίο καλλιεργείται πλέον πολύ εύκολα. Τελευταία όµως παρατηρείται µια αυξηµένη τάση για παραγωγή φράουλας, και ντοµάτας, ενώ πραγµατοποιούνται προκαταρκτικά πειράµατα παραγωγής άνοσου αεροπονικού πατατόσπορου (παράγονται µέχρι 120 κόνδυλοι ανά φυτό, ενώ στη συµβατική καλλιέργεια 5 µε 10).
Τα αποτελέσµατα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δίνουν ελπίδα για τη δηµιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας ώστε να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες σε πατατόσπορο.



Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-10-2012 20:44ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

περισοτερεσ φωτογραφιεσ το 2000 εφτιαξα 2500 στ θερμοκιπιο και εχω ακομα αλλα 4000 .Το2003 τα2στ εγειναν βιολογικα με πιστοπιηση ΔΗΩ το2006 εγαταλιφθικαν και τωρα σκεφτομε να τα ξαναλιτουργισο .ΘΑ ΥΘΕΛΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΔΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΡΑ ΚΑΙ.............ΑΠΟΡΙΕΣ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία