BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Διασταυρώσεις δασικών χαρτών με δηλώσεις ΟΣΔΕ

Λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας στις 27 Ιουλίου, ξεκινούν οι διασταυρώσεις των δασικών χαρτών με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των παραγωγών, με νέα υπουργική απόφαση, την ώρα που κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι από το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων περί τους 130.000 αγρότες.

Διασταυρώσεις δασικών χαρτών με δηλώσεις ΟΣΔΕ

1
0

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας Agrenda, τα στοιχεία των παραπάνω παραγωγών που υπέβαλαν δήλωση ΟΣ∆Ε 2017 δεν κουµπώνουν µε τους δασικούς χάρτες και τα όσα προβλέπονται στους αντίστοιχους νόµους 4462/2017 και 4467/2017. 

Η νέα απόφαση αφορά στις περιοχές στις οποίες έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, στους οποίους οι εκτάσεις εμφαίνονται ως «δασικές ή χορτολιβαδικές στην παλαιότερη αεροφωτογράφιση» και «άλλης μορφής στην πλέον πρόσφατη αεροφωτογράφιση» (ΔΑ ή ΧΑ) στον πρωτεύοντα χαρακτηρισμό και ως αναδασωτέες (ΑΝ) στον πρωτεύοντα χαρακτηρισμό και ταυτόχρονα ως «δασικές ή χορτολιβαδικές στην παλαιότερη αεροφωτογράφιση» και «άλλης μορφής στην πλέον πρόσφατη αεροφωτογράφιση» (ΔΑ ή ΧΑ) στον δευτερεύοντα χαρακτηρισμό.


Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση με την Εφαρμογή των άρθρων 47 σε περιοχές αναρτημένων δασικών χαρτών.pdf


Στο πλαίσιο ελέγχου και ενημέρωσης των κατόχων εκτάσεων η Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος θα δώσε στον ΟΠΕΚΕΠΕ το ψηφιακό περίγραμμα των δασικού εν γένει χαρακτήρα εκτάσεων για τις περιοχές στις οποίες αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες.

Εν συνεχεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποστείλει στη Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και στην ΕΚΧΑ Α.Ε. το γεωχωρικό περίγραμμα του συνόλου των εκτάσεων που έχουν δηλωθεί με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο (ΟΣΔΕ) το τρέχον (2017) και ενοποιημένο για τα τρία τελευταία έτη (2014-2015-2016), όπως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS) του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα ενημερώσει τους δικαιούχους που έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ), οι οποίοι εμφαίνονται να εμπίπτουν, σύμφωνα με το αρχείο της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, με οποιονδήποτε χαρακτηρισμό, να απευθυνθούν στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) ή τη Δασική Υπηρεσία προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν,

Σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 1

Η παρούσα κοινή υπουργική απόφαση αφορά στις περιοχές στις οποίες έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, στους οποίους οι εκτάσεις εμφαίνονται:

α. ως «δασικές ή χορτολιβαδικές στην παλαιότερη αεροφωτογράφιση» και «άλλης μορφής στην πλέον πρόσφατη αεροφωτογράφιση» (ΔΑ ή ΧΑ) στον πρωτεύοντα χαρακτηρισμό και

β. ως αναδασωτέες (ΑΝ) στον πρωτεύοντα χαρακτηρισμό και ταυτόχρονα ως «δασικές ή χορτολιβαδικές στην παλαιότερη αεροφωτογράφιση» και «άλλης μορφής στην πλέον πρόσφατη αεροφωτογράφιση» (ΔΑ ή ΧΑ) στον δευτερεύοντα χαρακτηρισμό.

Άρθρο 2

Στο πλαίσιο ελέγχου και ενημέρωσης των κατόχων εκτάσεων των παρ. 5-14 του άρθρου 47 και του άρθρου 47Β του ν. 998/1979 όπως ισχύει, η Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος χορηγεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ το ψηφιακό περίγραμμα των δασικού εν γένει χαρακτήρα εκτάσεων για τις περιοχές στις οποίες αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες. Εν συνεχεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποστέλλει στην Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και στην ΕΚΧΑ Α.Ε. το γεωχωρικό περίγραμμα του συνόλου των εκτάσεων που έχουν δηλωθεί με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο (ΟΣΔΕ) α) το τρέχον (2017) και β) ενοποιημένο για τα τρία τελευταία έτη (2014-2015-2016), όπως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS) του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Άρθρο 3

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο τους δικαιούχους που έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ), οι οποίοι εμφαίνονται να εμπίπτουν, σύμφωνα με το αρχείο της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, με οποιονδήποτε χαρακτηρισμό, να απευθυνθούν στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) ή τη Δασική Υπηρεσία προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, κατά τα οριζόμενα στο νόμο.

Άρθρο 4

Για την εφαρμογή των άρθρων 47 (παρ. 5-14) ή 47Β του ν. 998/1979 όπως ισχύει, εν σχέση με τον αποδιδόμενο χαρακτηρισμό των εκτάσεων στο δασικό χάρτη σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, συντάσσεται από τους αιτούντες εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα της  έκτασης αυτής με συντεταγμένες κορυφών βασισμένες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς ΕΓΣΑ 87, στο οποίο αποτυπώνεται η θέση, τα όρια και το εμβαδόν της έκτασης.

Άρθρο 5

Η ΕΚΧΑ δημιουργεί εφαρμογή, στην οποία έχει πρόσβαση η Δασική Υπηρεσία, προκειμένου η τελευταία να διαπιστώνει μέσω της εφαρμογής αυτής εάν το, κατά το άρθρο 4 της παρούσας, εξαρτημένο τοπογραφικό που προσκομίζεται και αφορά στην έκταση για υπαγωγή αυτής στα άρθρα 47 (παρ. 5-14) ή 47Β του ν. 998/1979 όπως ισχύει, περιέχεται εντός του ευρύτερου γεωχωρικού περιγράμματος των εκτάσεων που έχουν ενταχθεί στο ΟΣΔΕ, τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και σε ένα τουλάχιστον έτος εκ της τελευταίας τριετίας (2014-2015-2016), κατά την έννοια της παραγράφου 10 του άρθρου 17 του ν. 3889/2010.

Το διαβιβαστικό με το οποίο αποστέλλονται, σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο 2 της παρούσας, τα γεωχωρικά στοιχεία του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνιστά την απαιτούμενη βεβαίωση, που αφορά συνολικά στις εκτάσεις που έχουν δηλωθεί με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο ΟΣΔΕ.


 

Το θέμα της εφημερίδας Agrenda έχει ως εξής:

Απλήρωτους 130.000 αγρότες αφήνουν οι δασικοί χάρτες

Απλήρωτοι, εκτός του καθεστώτος άµεσων ενισχύσεων, κινδυνεύουν να βρεθούν περί τους 130.000 αγρότες που υπέβαλαν δήλωση ΟΣ∆Ε 2017, αφού τα στοιχεία που έχουν δηλώσει δεν κουµπώνουν µε τους δασικούς χάρτες και τα όσα προβλέπονται στους αντίστοιχους νόµους 4462/2017 και 4467/2017. 

Το θέµα, που θεωρείται µείζονος σηµασίας για όποιον αντιλαµβάνεται τα αγροτικά πράγµατα, έφθασε ήδη στη διάρκεια της εβδοµάδας στο Μαξίµου, χωρίς ωστόσο να βρεθεί λύση. Έτσι, από τη µια οι δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων αγρότες κινδυνεύουν να µείνουν φέτος απλήρωτοι, η δε χώρα απειλείται µε νέους µεγάλους κοινοτικούς καταλογισµούς, εάν δεν βρεθεί µια φόρµουλα που να εξισορροπεί τα πράγµατα και φυσικά να έχει τη σύµφωνη γνώµη των Βρυξελλών



Το πρόβληµα γίνεται ανυπέρβλητο σε ορισµένες γεωγραφικές περιοχές και ζώνες όπως π.χ. η Λακωνία, όπου η φύση των καλλιεργειών και ο χαρακτήρας των εκτάσεων είναι τέτοιος που να προκύπτει ολοσχερής ταύτιση των αγροκτηµάτων µε τους δασικούς χάρτες

Ειδικά τις τελευταίες µέρες, µόνο στο ∆ασαρχείο Πατρών, λένε οι πληροφορίες, οι ενιστάµενοι αγρότες που αντιµετωπίζουν πρόβληµα µε τις αποτυπώσεις των δασικών χαρτών, ξεπερνούν τους 10.000 δικαιούχους ενισχύσεων.
Είναι σαφές ότι το όλο µπλέξιµο  προκαλεί µεγάλες τριβές, τόσο µεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (το τελευταίο έχει την ευθύνη για τους δασικούς χάρτες), όσο και µεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και διαχειριστών της βάσης δεδοµένων του Οργανισµού.

Όσο περνούν οι µέρες, το θέµα φθάνει στις λεγόµενες Πύλες και τα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων, όπου υπάρχει, απ’ ό,τι φαίνεται, τεράστιο πρόβληµα ενεργοποίησης των δηλώσεων και ολοκλήρωσης των διασταυρωτικών ελέγχων και της απασφαλµάτωσης.

Την ίδια ώρα η διοίκηση της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, µε επιστολή της προς τον αρµόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάµελλο, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τονίζει την ανάγκη παράτασης ως τις 30 Σεπτεµβρίου 2017 των διαδικασιών για τους δασικούς χάρτες, προκειµένου να δοθέι, όπως λέγεται, το χρονικό περιθώριο για την αποφυγή καταστάσεων µε αρνητικό πρόσηµο για τους παραγωγούς. Αντί αυτού πάντως, στις αρχές της εβδοµάδος ο κ. Φάµελλος εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο (αναλυτικά στις σελίδες 26, 31) µε την οποία επιχειρεί «µπαλώσει» την κατάσταση, περιγράφοντας περίπλοκες διαδικασίες, βάσει των οποίων οι έχοντες πρόβληµα µε τις αποτυπώσεις των χαρτών αγρότες θα µπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση

Τις τελευταίες ηµέρες µάλιστα, ο κ. Φάµελλος έκανε γνωστό ότι η ηλεκτρονική βάση δεδοµένων των ∆ασαρχείων θα συµβληθεί µε τη βάση δεδοµένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, κι αν ένας αγρότης έχει πρόβληµα θα ειδοποιείται προσωπικά µε µήνυµα στο κινητό, ώστε προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες να µην κινδυνεύει να χάσει την επιδότησή του.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία