BACK TO
TOP
Προγράμματα Θρέψης

Συνδέοντας την λίπανση με τη βελτίωση εδάφους

Στο πρώτο μέρος αναφερθήκαμε στο ρόλο που παίζει η οργανική ουσία στο έδαφος και τα οφέλη – άμεσα και έμμεσα – που προσφέρει στις καλλιέργειες.

5178154-medium

261
0

Μέρος 2ο: Τι είναι η οργανική ουσία και από τι επηρεάζεται

Τι ακριβώς εννοούμε όμως όταν αναφερόμαστε στον όρο «οργανική ουσία»; Για να μπορέσουμε να προβούμε σε ορθές καλλιεργητικές πρακτικές που θα υποβοηθήσουν την αύξησή της στο έδαφος, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι είναι η οργανική ουσία, καθώς και τους παράγοντες που την επηρεάζουν.

Η οργανική ουσία του εδάφους αποτελείται από φυτικά και ζωικά υπολείμματα σε ποικίλα στάδια αποσύνθεσης, κύτταρα μικροοργανισμών του εδάφους και ουσίες που έχουν αποσυντεθεί σε σημείο που δεν μπορεί να καθοριστεί η προέλευσή τους. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγοριοποιήσεις της στο έδαφος, η «ζωντανή» και η «νεκρή» οργανική ουσία.

Η «ζωντανή» αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της συνολικής περιεκτικότητας του εδάφους σε οργανική ουσία. Αποτελείται από όλους τους ζωντανούς οργανισμούς που υπάρχουν στο έδαφος και παίζουν σημαντικό ρόλο στη συμβολή οργανικών υπολειμμάτων στο έδαφος και στο σχηματισμό πιο σταθερών τύπων οργανικής ουσίας. Για παράδειγμα, μικροοργανισμοί, γαιοσκώληκες και έντομα τρέφονται με φυτικά υπολείμματα και κοπριά, αναμιγνύοντας ταυτόχρονα οργανική ουσία στο έδαφος. Επιπλέον οι ρίζες των φυτών καθώς και οι σχετιζόμενες με αυτές μυκόρριζες βοηθούν στην ανάπτυξη σταθερών εδαφικών συσσωματωμάτων.

Η «νεκρή» οργανική ουσία χωρίζεται σε τρεις ιδιαίτερες υποκατηγορίες: την «ενεργή», την «παθητική» και τη «βραδεία, αναλόγως του χρόνου που χρειάζονται για να αποδομηθούν πλήρως.

Η «ενεργή» οργανική ουσία του εδάφους αποτελείται κυρίως από φρέσκα υπολείμματα και υποπροϊόντα φυτών και ζώων τα οποία διασπώνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (λίγες εβδομάδες ως μερικά χρόνια) και σχετίζεται με αυξημένη βιολογική δραστηριότητα. Με λίγα λόγια, καθώς τα οργανικά υλικά αποσυντίθενται από τους ζωντανούς οργανισμούς του εδάφους, απελευθερώνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά.

Η «παθητική» οργανική ουσία του εδάφους, γνωστή και ως χούμος, δεν είναι βιολογικά ενεργή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ενδέχεται να χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθεί πλήρως. Ο χούμος εμπλέκεται στην ικανότητα ενός εδάφους να συγκρατεί θρεπτικά συστατικά και νερό, ενώ παρέχει επίσης οργανικές χημικές ουσίες στο διάλυμα του εδάφους που χρησιμεύουν ως χηλικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να προσδεθούν σε ιχνοστοιχεία καθιστώντας τα πιο διαθέσιμα στα φυτά.

Η «αργή» οργανική ουσία του εδάφους βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην ενεργή και την παθητική. Αποτελείται κυρίως από εκτρίμματα, κύτταρα και ιστούς που αποσυντίθενται μόνο σταδιακά. Είναι σχετικά ανθεκτική στην αποσύνθεση χρειάζεται μερικά χρόνια για να διασπαστεί τελείως.

Η ποσότητα της ενεργού οργανικής ουσίας στο έδαφος μπορεί να αλλάξει γρήγορα, επηρεαζόμενη έντονα από τις πρακτικές διαχείρισης του εδάφους. Για να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο ενεργού οργανικής ουσίας στο έδαφος απαιτείται συνεχής παροχή φρέσκων οργανικών υλικών.

Κατά βάση τα ορυκτά εδάφη, τα οποία αποτελούν την πλειονότητα των εδαφών, έχουν περιεκτικότητα σε οργανική ουσία 1% - 6%. Τα ελληνικά εδάφη βρίσκονται στην ασθενή πλευρά του εύρους αυτού με περιεκτικότητα κατά μέσο όρο έως 2%.

Για να διαβάσετε το 1ο μέρος,πατήστε εδώ


COMPO EXPERT: ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΙΠΑΝΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ

 

Η COMPO EXPERT Hellas έρχεται να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού αγρού με τη σειρά εξειδικευμένων λιπασμάτων TerraPlus® για βιολογικές και συμβατικές καλλιέργειες.

Με περιεκτικότητες σε οργανική ουσία που κυμαίνονται από 29% έως 65% αναλόγως το προϊόν, αποτελούν την ολοκληρωμένη πρόταση θρέψης για όσους στοχεύουν σε αύξηση αποδόσεων μέσω της εδαφικής συνέργειας.

Όπως προαναφέρθηκε, η προέλευση της οργανικής ουσίας μπορεί να ποικίλει. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως υπάρχει διαβάθμιση στην ποιότητα η οποία θα γίνει εμφανής στο χωράφι. Η οργανική ουσία στα TerraPlus® αποτελείται από εκχύλισμα βινάσας, φλούδες κακάο, αμινοξέα και ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας 2, καθιστώντας την από τις ταχύτερα και ευκολότερα αφομοιώσιμες.

 

Κοκκώδη ( μορφή crumble)

TerraPlus® Natura N 8-2-2           
65% Οργανική Ουσία   




TerraPlus® Natura K 4-4-12
48% Οργανική Ουσία           




TerraPlus® Natura NP 4-18-0

50% Οργανική Ουσία

     


Υδατοδιαλυτά & Υγρά

TerraPlus® Solub K 4-0-26 (+3)                                                                  

29% Οργανική Ουσία     
  

TerraPlus® Fluid 10-2-3

35% Οργανική Ουσία   

     
11% φουλβικά οξέα  |  4% χουμικά οξέα   |  20% οργανικός άνθρακας


TerraPlus Ca fluid

 
8% ασβέστιο  |  2% αμινοξέα  |  5% γλυκίνη βεταΐνη 


 

powered by COMPO EXPERT

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία