BACK TO
TOP
Farming

Ακριβαίνει ο σπόρος, υποχρεωτικά τα 18 κιλά το στρέμμα για πριμ σιτηρών

Σε διερευνητικές συζητήσεις με τα καταστήματα εφοδίων βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες καλά οργανωμένοι παραγωγοί, ενόψει των φθινοπωρινών σπορών, με τη διαθεσιμότητα και την τιμή των σπόρων σε σκληρό σιτάρι, κριθάρι αλλά και μαλακό σίτο να απασχολούν τους αγρότες.

14_pin_2

Πέτρος Γκόγκος

12433
11

Αυξάνεται η ενίσχυση, ακριβαίνει ο σπόρος σποράς, υποχρεωτικά τα 18 κιλά το στρέμμα για το πριμ σε σκληρό, μαλακό και κριθάρι 

Για το σκληρό σιτάρι, η λιανική τιμή ξεκινά από τα 85 λεπτά το κιλό, δηλαδή το καρτελάκι ξεκινά από τα 15,30 ευρώ, με το κόστος ανά στρέμμα, δεδομένου ότι χρειάζονται περίπου 22 κιλά σπόρου, να διαμορφώνεται στα 18,70 ευρώ. Για ειδικές ποικιλίες, οι οποίες συνήθως καλύπτονται από συμβόλαια με τη βιομηχανία ζυμαρικών, το κόστος του σπόρου μπορεί να προσεγγίσει τα 90 λεπτά, ήτοι 19,80 ευρώ το στρέμμα. Ο μη πιστοποιημένος σπόρος στοιχίζει κοντά στα 65 με 70 λεπτά το κιλό.

Οι τιμές για το κριθάρι βρίσκονται περίπου 15 λεπτά κάτω από τα επίπεδα του σκληρού, με τον πιστοποιημένο σπόρο για κτηνοτροφικό κριθάρι να στοιχίζει 70 με 75 λεπτά το κιλό. Ελαφρώς πιο πάνω αναμένεται ότι θα στοιχίσει ο πιστοποιημένος σπόρος για βυνοποιήσιμα κριθάρια που καλύπτονται με συμβόλαια με τη βιομηχανία μπίρας. Γύρω στα 75 λεπτά το κιλό υπολογίζεται και η τιμή για το μαλακό σιτάρι.

Στο 95% της ζήτησης η διαθεσιμότητα

Στελέχη από εταιρείες εφοδίων, αναφέρουν στην Agrenda ότι έχει ήδη προσαρμοστεί η διάθεση των σπόρων βάσει των απαιτήσεων για τη λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης από το 2023, που θέλουν το «καρτελάκι» στα 18 κιλά, ενώ αναφορικά με τη διαθεσιμότητα, φαίνεται ότι ο βασικός όγκος των αναγκών θα εξυπηρετηθεί χωρίς προβλήματα. Βέβαια δεν αποκλείεται η επιπλέον ζήτηση για πιστοποιημένο σπόρο, ειδικά στην περίπτωση του κριθαριού και του μαλακού σίτου, που φέτος για πρώτη φορά προκρίνονται για συνδεδεμένη, να εξυπηρετηθεί με λίγη δυσκολία, ωστόσο, τυχόν ελλείψεις δύσκολα θα υπερβούν το 5% των τελικών αναγκών. Βέβαια, για κριθάρι και μαλακό, η βιομηχανία αναμένεται ότι θα είναι πλήρως έτοιμη από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, αφού δεν είναι βέβαιο το πώς θα ανταποκριθεί η αγορά στη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Σε κάθε περίπτωση, τα περίπου 2 εκατ. στρέμματα με σκληρό σιτάρι που καλλιεργούνται κατά μέσο όρο με πιστοποιημένο σπόρο, σίγουρα καλύπτονται από την παραγωγή που έχουν ετοιμάσει η εταιρείες σποροπαραγωγής. Πέρυσι, οι εκτάσεις με σκληρό σιτάρι στη χώρα μας προσέγγισαν τα 3,6 εκατ. στρέμματα περίπου και αναμένεται ότι γύρω από αυτόν τον αριθμό θα κυμανθούν και φέτος.

Στην περίπτωση του κριθαριού, ο μέσος όρος της τριετίας 2018-2020 βάσει της οποίας έγινε ο σχεδιασμός της συνδεδεμένης ενίσχυσης, αφορά σε 800.000 περίπου στρέμματα, εκ των οποίων το 60% περίπου αναμένεται ότι θα καλλιεργηθούν με πιστοποιημένο σπόρο. Πάντως για το 2021, τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εταιρείες, δείχνουν ότι στη χώρα καλλιεργήθηκαν αρκετά λιγότερα στρέμματα, κάτω από 600.000. Για το μαλακό σιτάρι, οι εκτάσεις διαμορφώνονται σε περίπου 550.000 στρέμματα ετησίως, ενώ και εδώ οι ζήτηση για πιστοποιημένο σπόρο υπολογίζεται στο περίπου 60% των εκτάσεων.

Πάντως, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει ροή ούτε στα καταστήματα εφοδίων ούτε στα χωράφια, αρκετοί συντελεστές της αγοράς εκτιμούν πως όσοι αφήσουν την προμήθεια σπόρων για τελευταία στιγμή, ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

Βασική προϋπόθεση τη δεδομένη στιγμή, προκειμένου να ξεκινήσει με μεγαλύτερη ζωηράδα η προεργασία για τις φθινοπωρινές σπορές, είναι η βροχή. Σε αρκετά παραγωγικά κέντρα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες, με αποτέλεσμα το έδαφος να μην είναι έτοιμο για υποδοχή των σπόρων της επόμενης σοδειάς. Μια βεβιασμένη επιλογή σποράς, χωρίς η γη να έχει δεχθεί ικανές ποσότητες βροχής, θα οδηγούσε σε μεγαλύτερα προβλήματα το υπόλοιπο της καλλιεργητικής περιόδου.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης δείχνει να έχει χάσει πάνω από το 50% των εκτάσεων. Δεν αποκλείεται στην συγκομιδή του 2023, οι μηχανές να συλλέξουν ελαιοκράμβη ακόμα και σε λιγότερο από 100.000 στρέμματα, έναντι των 220.000 με 230.000 στρεμμάτων πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι εκτάσεις που χάνει η ελαιοκράμβη, θα αξιοποιηθούν για την καλλιέργεια σκληρού σίτου και κυρίως κριθαριού και μαλακού σίτου.

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:

«Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027 που υπέβαλλε η Ελλάδα, προς έγκριση στην Ε. Επιτροπή στις 30/12/2021, στο πλαίσιο της παρέμβασης της συνδεδεμένης στήριξης, όπως είναι γνωστό, έχει προβλεφθεί η χορήγηση στήριξης στους ακόλουθους τομείς/προϊόντα:

  • Συνδεδεμένη στήριξη στο σκληρό σιτάρι.
  • Συνδεδεμένη στήριξη στο μαλακό σιτάρι.
  • Συνδεδεμένη στήριξη στο κριθάρι.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η σπορά για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες ξεκινά το φθινόπωρο του 2022 (ΟΣΔΕ 2023), σας γνωρίζουμε ότι οι εν δυνάμει δικαιούχοι των ανωτέρω ενισχύσεων για το έτος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης 2023, θα πρέπει να τηρούν τον όρο επιλεξιμότητας που αφορά στη χρήση ελάχιστης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου σποράς 18 κιλών ανά στρέμμα.

Κατά την τρέχουσα περίοδο 2015-2021, η συνδεδεμένη στήριξη στο σκληρό σιτάρι ανήλθε κατά μέσο όρο στα 6,8 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για την περίοδο 2023-2027 η σχεδιαζόμενη τιμή μονάδας τόσο για τη συνδεδεμένη στήριξη στο σκληρό και μαλακό σιτάρι όσο και στο κριθάρι ανέρχεται στο ποσό των 10 ευρώ ανά στρέμμα τουλάχιστον.

Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις με όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα εκδοθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας από την Ε. Επιτροπή».

 

 

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

09-04-2024 20:03ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ γεια σε όλους Είμαι Έλληνας Αγρότης και αντιμετώπισα πολλά οικονομικά προβλήματα αλλά χάρη στον ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ κατάφερα να συνέλθω από τις οικονομικές μου δυσκολίες.Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες επικοινωνήστε με το ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ και θα βρείτε λύσεις στα προβλήματά σας. Απλώς με βοήθησε με ένα μικρό ποσό των 50.000 € που μου έκανε πραγματικά καλό. Email: kikivas86@gmail.com ΣΗΜΕΙΩΣΗ Εάν δεν είστε από την Ελλάδα ή την Κύπρο, μείνετε μακριά. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση

14-10-2022 15:28Αγροτης

Αγκρονιους............14 Οκτωβρη σημερα!!!!!!!!!!! Σε 5 μερες εχουμε 19.σου λεει κατι αυτο;;;;;;;;;;;;;;;;;

Απάντηση

14-10-2022 14:55elliniki patriotiki dinami

ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ

Απάντηση

14-10-2022 14:37Dimitris

Mitsotaki gamiesai

Απάντηση

14-10-2022 12:25Γιωργος

Παιδιά καλύτερα φέτος να σπιρουμε καγκες

Απάντηση

14-10-2022 10:21Αποστολος

Συμφέρει να ρίξουμε από τον δικό μας σε κάθε περίπτωση με αυτές τις τιμές τελειώσαμε!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

14-10-2022 09:28ΑΓΡΟΤΗΣ

25€ σπορο 40€ Λιπασμάτα 5€ ραντισματα 18€ μηχανή για αλωνι 15€πετρελαιο οργωματα φρεζα κλπ για να πάρεις 300 κιλα σιτάρι 95€ και 10€ συνδεδεμένη θα μου πεις ξεχασες το αχυρο εκεί είναι όλο το κέρδος αλλά ξέχασα και το ενοίκιο οπότε μέσα για μέσα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές