BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Σφοδρό χαλάζι στην Πελοπόννησο ισοπέδωσε οπωρώνες

Μεγάλα προβλήματα σε περιουσίες και καλλιέργειες δημιούργησαν οι έντονες χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα προς βράδυ της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου σε ορεινές περιοχές των Νομών Αχαΐας (Δήμος Καλαβρύτων), αλλά και Κορινθίας (Δήμος Σικυωνίων).

kakokairia3

12384
3

Σφοδρό χαλάζι στην Πελοπόννησο ισοπεδώνει οπωρώνες, συναγερμός ξανά στην Θεσσαλία 

Η σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε καλλιέργειες μήλων, αχλαδιών, ελιάς, σταφυλιών και σταφίδας με τους παραγωγούς να μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή. Ο φόβος των κατοίκων και στις δύο ορεινές περιοχές είναι μεγάλος, λόγω των προγνώσεων για συνέχιση των έντονων φαινομένων και το επόμενο διάστημα.
Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες της ανατολικής Αιγιάλειας, με τους παραγωγούς να βλέπουν τους καρπούς πεσμένους στο έδαφος.

Στην Αχαΐα, το έντονο χαλάζι είχε ως αποτέλεσμα αρχικά να κλείσει η Παλαιά και η Νέα Εθνική Οδός στο ύψος του Αιγίου (σε δύο διαφορετικά σημεία σε Ελαιώνα και Διακοπτό) και μάλιστα σε περιοχές που είχαν χτυπηθεί ξανά πριν από λίγες ημέρες από παρόμοια φαινόμενα. Επίσης, να κλείσει ξανά ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού - Καλαβρύτων, λόγω κατολισθήσεων. 



Οι χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στα Καλάβρυτα προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι ζημιές είναι ιδιαίτερα μεγάλες στην Κλειτορία, όπου οι καλλιέργειες , οπωροφόρων και λαχανικών και ελιών υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.

Στον Δήμο Καλαβρύτων, σε Καλάβρυτα και Κλειτορία, παρουσιάστηκαν μεγάλες καταστροφές όπως και στην ευρύτερη περιοχή σε καλλιέργειες και περιουσίες.

Στον Δήμο Σικυωνίων της Κορινθίας, μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες μήλων, αχλαδιών, ελιάς, σταφυλιών και σταφίδας (σε ό,τι είχαν απομείνει από τα τελευταία) σημειώθηκαν σε μια σειρά χωριά όπως Μποζικοχώρια, Κρυονέρι και Μεγάλο Βάλτο από το χαλάζι.

Συναγερμός επικρατεί και στην χειμαζόμενη Θεσσαλία για τα νέα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή τις επόμενες ώρες. Με τους πολίτες να στήνουν οδοφράγματα, και να δημιουργούν αναχώματα με σακιά από άμμο υπό το φόβο νέων πλημμυρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ για την κακοκαιρία Elias, και σήμερα Τρίτη αναμένονται έντονα φαινόμενα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για το Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας)

 

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού για τον Elias που χτυπά Θεσσαλία, Ήπειρο και Στερεά Ελλάδα, σε ετοιμότητα οι αρχές

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25/9 και επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και τη βόρεια Πελοπόννησο.
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:

α) στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας),

β) την Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας),

γ) στη Στερεά (στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και τα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας) και

δ) στη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και τα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας).

Αύριο, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.
Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν μέχρι σήμερα το πρωί κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, στη δυτική Θεσσαλία και στην Ήπειρο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά φαινόμενα αναμένονται για το υπόλοιπο της ημέρας σε Ιόνιο, δυτική και κεντρική Στερεά, Πελοπόννησο και δευτερευόντως σε Θεσσαλία και Ήπειρο. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη δυτική Ελλάδα και στα κεντρικά Επτάνησα.
Οι περιοχές που θα δεχτούν σήμερα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής εντοπίζονται στους νομούς Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας και από αργά το απόγευμα Καρδίτσας και Τρικάλων.

Αύριο τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας. Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στη ανατολική και νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην κεντρική και ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο, ιδιαίτερα κεντρική και βόρεια, η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στο νομό Χανίων.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τετάρτης 27/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.



Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης σήμερα κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική), ενώ αύριο θα αναβαθμιστεί στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

27-09-2023 17:00Αντωνόπουλος γεωργιος

Αν είσαι αγρότης και ψήφισες ΝΔ είσαι άξιος της μοίρας σου.

Απάντηση

26-09-2023 18:08Αγροτης

Το επιτελικό κράτος των Αριστων της Κυβέρνησης Μητσοτακη θα μας στηρίξει για ακόμη μια φορά όπως και εμείς οι Αγρότες στις πρόσφατες εκλογές τους εκλεξαμε με ποσοστό πάνω από 45%???

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία