BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Ανοδική αντίδραση τιμής βάμβακος, χτίζει μομέντουμ ο Δεκέμβριος

Σημάδια βελτίωσης εμφανίζει η διεθνής αγορά βάμβακος, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι η αγορά είναι έτοιμη για μια καθοριστική για τους παραγωγούς ενίσχυση των τιμών.

KAR_2996_BASF_ATHOS_PALACE_OKT_22

Πέτρος Γκόγκος

16728
13

Η εγχώρια αγορά προσεγγίζει εκ νέου τα 70 λεπτά το κιλό έπειτα από την ανοδική αντίδραση που σημείωσε η τιμή για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2022 το απόγευμα της Τρίτης 25 Οκτωβρίου, ενώ όπως επισημαίνουν αναλυτές στην Agrenda, σχηματίζονται τεχνικές προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω τις τιμές. Την ίδια στιγμή, η αποδυνάμωση του δολαρίου, με την ισοτιμία ευρώ δολάριο να βρίσκεται ξανά στο 1, αν και χαλάει τις τιμές για το ελληνικό σύσπορο, έρχεται να ευνοήσει τις διεθνείς τιμές, αφού διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες για την παγκόσμια ζήτηση.

Νωρίτερα οι τιμές είχαν υποχωρήσει μέχρι και τα 65 με 66 λεπτά το κιλό, κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες 350 ευρώ ο τόνος για έναν παραγωγό που επέλεξε να μην φιξάρει την τιμή στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η αγορά βρισκόταν στην περιοχή των 95 λεπτών ή ακόμα και του ενός ευρώ. Η απόκλιση αυτή, ξύνει παλιές πληγές, με παραγωγούς να αναφέρουν πως κάποια εκκοκκιστήρια μετρούν 34% απόδοση ίνας αν και φέτος οι αποδόσεις είναι καλύτερες λόγω των λιγοστών βροχοπτώσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εκκοκκιστήρια Καραγιώργου, που πληρώνουν την τελευταία περίοδο τις υψηλότερες τιμές στην αγορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό (69 λεπτά την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, έναντι 65 και 66 λεπτών σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις) να μετρούν 35% απόδοση σε ίνα κατά μέσο όρο. 

Το πρόβλημα της ζήτησης εξακολουθεί να υφίσταται και ήδη πολλές βιομηχανίες και κλωστήρια ανά τον κόσμο υπολειτουργούν ή έχουν παγώσει για μέχρι το τέλος του έτους τη δραστηριότητά τους. Από την άλλη, η αγορά βάμβακος δείχνει υπερπουλημένη, με τα funds που δραστηριοποιούνται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, να έχουν ανοίξει τον τελευταίο μήνα πολλές θέσεις υπέρ της πτώσης (short). Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να καλύψουν τις θέσεις τους με νέες αγορές.

Είτε επιλέξουν να το κάνουν αυτό τον Δεκέμβριο, πριν λήξουν τα ενεργά συμβόλαια της τρέχουσας περιόδου, είτε επιλέξουν να «ρολάρουν» τις θέσεις τους στα συμβόλαια του επόμενου μήνα (Μάρτιος 2023) το αποτέλεσμα για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2023, βάσει των οποίων διαμορφώνονται και οι τιμές για το ελληνικό σύσπορο, είναι θετικό, αφού και οι δύο κινήσεις μεταφράζονται σε αγορές που θα ανεβάσουν την τιμή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αντιστροφή στις τιμές μεταξύ των ενεργών συμβολαίων (Δεκέμβριος 2022) και των συμβολαίων που λήγουν τους αμέσως επόμενους μήνες (Μάρτιος 2023, Ιούλιος 2023). Έπειτα από σχεδόν δύο έτη, η ψαλίδα των τιμών ανάμεσα στους μήνες λήξης των συμβολαίων κλείνει υπέρ των επόμενων μηνών. Πιο απλά, η τάση δείχνει ότι σε λίγο καιρό, ο Μάρτιος του 2023 θα στοιχίζει πιο πολύ απ’ ό,τι ο Δεκέμβριος του 2022, κάτι που μαρτυρά μια «πιο υγιή» αγορά, όπως θα σχολιάσουν αναλυτές στην Agrenda.

Και αυτό γιατί με αυτόν τον τρόπο τιμολογούνται τα έξοδα αποθήκευσης, ενώ υποχωρεί η επιμονή των άμεσων παραδόσεων, η οποία έκανε την αγορά περισσότερο ευμετάβλητη το προηγούμενο διάστημα.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως τους επόμενους μήνες η αγορά θα δοκιμάσει να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος, με βασική προϋπόθεση οι αγωνίες για τη ζήτηση να μην θεριέψουν από κάποια απρόσμενη αφορμή. Με άλλα λόγια, εκτιμούν πως η αγορά είδε τα χαμηλά της και τα όποια περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης των διεθνών τιμών είναι πιο περιορισμένα συγκριτικά με ότι ίσχυσε το προηγούμενο διάστημα. Άλλωστε, με δεδομένο ότι ο προγραμματισμός των εαρινών σπορών στις ΗΠΑ γίνεται ήδη από τώρα, με γνώμονα τις τιμές που διαμορφώνουν τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2024, φαίνεται πως η αγορά θα χρειαστεί να δόσει κίνητρα προκειμένου να μην χαθούν πολλές εκτάσεις έναντι άλλων καλλιεργειών. Στα 74 με 75 σεντς η λίμπρα που διαμορφώνονται οι τιμές για την επόμενη χρονιά, τα έξοδα της καλλιέργειας δεν βγαίνουν, όπως παραδέχονται διεθνείς αναλυτές, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη διαρροή εκτάσεων προς καλλιέργειες όπως η σόγια, το καλαμπόκι ή ακόμα και τα χειμερινά σιτηρά.

 

 

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

12-11-2022 00:25Σιακαφλιας

Μην τα βάζετε...με τους παραγωγούς...!!!Πέρυσι κάναμε προπωληση με 50 λεπτά και έπιασε 85.Εφετος με 95+ προπωληση, πείτε μου σε ποιανού απλού αγρότη το μυαλό δεν θα έμπαινε η σκέψη ότι θα πιάσει 1 plus τιμή κιλού?. Μήπως η προπωληση εφέτος ήταν στημένη για να μαζευτεί το απαραίτητο τονάζ, συν την παράταση στο κλείσιμο που δόθηκε, για να παίξει η τιμή στα όρια του καρτέλ...?Του χρόνου που θα ψάχνουν βαμβάκι από την Αιθιοπία, να το πληρώσουν όσο θέλουν........

Απάντηση

28-10-2022 09:04Γιώργος

Οικονομικός αναλυτής δεν είμαι αλλά ούτε και επιδιώκω να γίνω. Η δουλειά μας πρωταρχικά είναι να παράγουμε και να παράγουμε σωστά. Στη συνέχεια να πουλάμε αυτό που παράγουμε και όχι να το παραδίδουμε. Και εξηγώ τι εννοώ. Όταν το 98% των αγροτών για να μπει στην όποια καλλιέργεια δανείζεται από τον έμπορο ή τον εκκοκιστη και ουσιαστικά δεσμεύει την παραγωγή του αδιαπραγματευτα , χάνει την δυνατότητα πώλησης και παραδίνεται αμαχητί στις ορέξεις της αγοράς (μεταποιητες-εμποροι) και συνεπώς παραδίδεται και ο ίδιος μαζί με το προϊόν του. Από την άλλη πιστεύω ότι αυτοί που γράφουν και χαίρονται όταν οι τιμές είναι καθοδικές δεν είναι αγρότες ή είναι ανόητοι αγρότες που λειτουργούν με την λογική...να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα...αυτούς και την άποψη τους δεν τους θέλουμε και ούτε ασχολούμαστε. Όσον αφορά το βαμβάκι η αίσθηση μου είναι ότι θα πάει ψηλά...ίσως και ψηλότερα από ότι πήγε μέχρι τώρα...γι' αυτό υπομονή. Και κάτι τελευταίο μην περιμένουμε από καμμία κυβέρνηση συμπαράσταση....Αν δεν μπορείς να ξυθεις μόνος σου λέει ο σοφός λαός μην περιμένεις από κανέναν να το κάνει....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

27-10-2022 14:30Δικρανι κ αιμα

Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει το βαμβάκι. Πέρασε ο κορονοιος , το βαμβάκι 0.40 ,όλες οι καλλιέργειες πήρανε κ οι βαμβακοκαλλιεργητες πήρανε μόνο κοροϊδία από την κυβέρνηση . Στις εκλογές θα πάρετε ότι σας αναλογεί !!

Απάντηση

26-10-2022 22:46Μακης

Εκει στην αρχη του αρθου ...καταλαβενεται τι γραφεται ? 35000 Ευρος χασουρα ο τονος ?????

Απάντηση

26-10-2022 22:45Kostas

Σας τα έλεγα για 0.65 αλλά με κατηγόρησα τε. Ορίστε έφτασε και τώρα σας λέω ότι δεν πρόκειται να πάει πάνω από 0.75 το πολύ. Ανεβαίνει το ευρώ κύριοι πλέον. Όταν λέγαμε για προσύμφωνο φοβόσασταν μη χάσετε 4 λεπτά. Χάστε τώρα 30 και του χρόνου είμαι σίγουρος πάλι δεν θα κάνετε προσύμφωνο αν δεν πάει 1.20

Απάντηση

26-10-2022 17:27Ekkokistis

Η τιμή του βάμβακος μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα θα είναι γύρω στα 0,94 cents. Μην βιάζεστε να κλείσετε τιμές. Η παγκόσμια αγορά διψάει για ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι!οι ναύλοι μειώνονται η ισοτιμία ευρώ δολαρίου είναι ευνοϊκή .οι μεγάλοι οίκοι ραπτικής του εξωτερικού κάνουν κρα για ελληνικό βαμβάκι!!! Οι υπόλοιπες χώρες δεν είχαν παραγωγή. Ποσά ακόμα επιχειρήματα να σας αναφέρω ….. Μην παρασύρεστε από τους άσχετους που συνεχώς διατυμπανίζουν ότι δύσκολα το βαμβάκι θα πλησιάσει το ευρώ!!!το πλησιάζει σύντομα !!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

26-10-2022 16:45Peter

Όταν κερδίζω πουλάω Ο πλεονεκτης συνήθως χάνει (βλέπε σιταρι βαμβακι, κ.α. )

Απάντηση

26-10-2022 14:43Feri boat

Αγαπητοί κύριοι εκκοκιστές.. βρίσκεται και τα κάνετε αυτά που κάνετε..δεν μας αφορά η διεθνής τιμή βάμβακος..δεν μας αφορά η τιμή στην Ινδία..το Μπαγκλαντές και το γαλλικό Κονγκό.. ζούμε στην ακριβοθωρητη Ελλάδα.. νοικιάζουμε γη.. βάζουμε πετρέλαιο.. πληρώνουμε ρεύμα.. αγοράζουμε ανταλλακτικά..τα πληρώνουμε όλα για χρυσό..και με αυτές τις τιμές κοστολογιου οφείλουμε να πληρωθούμε.. αλλά αυτοί οι αληταραδες του υπουργείου και των κατά τόπους διευθύνσεων γεωργίας δεν παίρνουν μια κόλλα χαρτί να κάνουν το αυτονόητο..να βγάλουν το κοστολογιου μα τα σημερινά ελληνικά δεδομένα.. και εκεί να προστεθεί ένα ελάχιστο κέρδος για να ζήσει αυτός ο μπουνταλαςο αγροτικός κόσμος.. αρκούνται στους παχυλούς μισθούς και στους καλοθρεμενους κωλους.. χαίρομαι στα αλήθεια που συμβαίνει ότι συμβαίνει.. γιατί και οι αγρότες στην πληοψηφεία είναι σκέτη κουτοπονηρια.. οπότε καλά τους κάνετε.. όχι 65 αλλά 35 πρέπει να πάρετε κύριοι με τα μεγάλα τραχτερια και τα φτωχά μυαλά.. άντε και του χρόνου.. οποίος ζήσει..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία