BACK TO
TOP
Προγράμματα Θρέψης

Πρόγραμμα θρέψης για μηλοειδή από την Compo Expert

Τα μηλοειδή είναι μια καλλιέργεια έντονα εξαρτώμενη από την διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-05-09_093846

443
0

Προτιμάνε εδάφη τα οποία είναι εύφορα με καλή ικανότητα συγκράτησης νερού, καλό αερισμό και με ουδέτερο pH. Η γονιμοποίηση των μηλοειδών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία και το φαινολογικό στάδιο του δέντρου.

Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα θρέψης είναι απαραίτητο για την επίτευξη υψηλής απόδοσης, καλή ποιότητα και μετασυλλεκτική αντοχή για τα μηλοειδή. Στην COMPO EXPERT έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα θρέψης που καλύπτει όλες τις ανάγκες του φυτού σε όλα τα απαιτούμενα στάδια.

Από το στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών μέχρι την άνθιση είναι σημαντικό να παρέχουμε στα δένδρα τις σωστές ποσότητες αζώτου (N), φωσφόρου (P) και καλίου (K), ώστε να επιτευχθεί ξύπνημα του δένδρου από τον λήθαργο, ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και υδατική ισορροπία στο δένδρο. Ακόμη σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να υπάρχουν διαθέσιμα στο δένδρο ιχνοστοιχεία όπως το βόριο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος. Τα ιχνοστοιχεία, θα συνδράμουν στη αύξηση της βλαστικότητας και θα καλύψουν τυχόν ανάγκες κατά την ανάπτυξη των βλαστών. Για τον λόγο αυτό στην COMPO EXPERT προτείνουμε το Complesal® Suprem 21-5-10(+3+TE) και το NovaTec® Suprem 21-5-10(3+TE) κατά την βασική λίπανση. Το Complesal® Suprem 21-5-10(+3+TE) είναι ένα κοκκώδες

σύνθετο λίπασμα με θειικό κάλιο (SOP) εμπλουτισμένο με βόριο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Είναι ένα λίπασμα που διακρίνεται για τις ιδανικές αναλογίες των θρεπτικών μικροστοιχείων και ιχνοστοιχείων, με σύσταση ίδια σε κάθε κόκκο. Η σχέση μεταξύ του αμμωνιακού και νιτρικού αζώτου είναι η ιδανική, με το κάλιο και το μαγνήσιο να προέρχονται αποκλειστικά από θειϊκό άλας και ο φώσφορος κυρίως από φωσφορικό οξύ. Την ίδια στιγμή το NovaTec® Suprem 21-5-10(3+TE), είναι ένα κοκκώδες στερεό ανόργανο λίπασμα με τον γερμανικής τεχνολογίας παρεμποδιστή νιτροποίησης DMPP. Το οποίο παρέχει άριστη αξιοποίηση του αζώτου και αποτελεί εφόδιο για την θρεπτική ισορροπία και την υγιεινή κατάσταση της δενδροκαλλιέργειας. Επίσης περιέχει βόριο, σίδηρο και ψευδάργυρο, δημιουργώντας τις βάσεις για μια επιτυχημένη καρπόδεση.

Από την άνθιση έως την καρπόδεση είναι σημαντικό να υπάρχουν διαθέσιμα στο φυτό θρεπτικά στοιχεία όπως ο φώσφορος, το κάλιο, το βόριο, και το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι ένα πολύ βασικό θρεπτικό συστατικό για τη σταθερότητα των κυτταρικών τοιχωμάτων των φρούτων και πρέπει να είναι διαθέσιμο για το δέντρο μετά την ανθοφορία και μέχρι τη συγκομιδή. Το ασβέστιο έχει επίσης ισχυρή επίδραση στην μετασυλλεκτική ικανότητα των φρούτων και απορροφάται καλύτερα μέσω διαφυλλικής εφαρμογής.

Παράλληλα το κάλιο καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από τα μηλοειδή. Η επάρκεια καλίου εξισορροπεί την αζωτούχα λίπανση αυξάνοντας την παραγωγή και δίνοντας καλό χρωματισμένους, εύγευστους καρπούς (συμμετέχει στο σχηματισμό των σακχάρων). Βοηθά επίσης το δέντρο να ανταπεξέλθει καλύτερα σε ενδεχόμενο υδατικό στρες. Οι ειδικοί της COMPO EXPERT για την κάλυψη των αναγκών σε κάλιο συνιστούν εφαρμογή υδρολίπανσης με NovaTec® Solub 9-0-43 και Complesal® drip 10-5-35. Το NovaTec® Solub 9-0-43 είναι ένα υδατοδιαλυτό σύνθετο λίπασμα με αναστολέα νιτροποίησης DMPP που εξασφαλίζει

μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα χρήσης αζώτου καθώς και αγρονομικά πλεονεκτήματα όπως υψηλότερη παραγωγικότητα, διαλυτοποίηση μικροστοιχείων και πλευρική διακλάδωση των ριζών. Παράλληλα το Complesal® drip 10-5-35 είναι ένα υδατοδιαλυτό σύνθετο λίπασμα NPK πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και θείο με έμφαση στο κάλιο. Η ειδική του σύνθεση λειτουργεί ρυθμιστικά, κρατώντας το pH στο επιθυμητό χαμηλό επίπεδο και αυξάνοντας την διαθεσιμότητα των θρεπτικών στα φυτά.

Για την κάλυψη των αναγκών σε φώσφορο και ασβέστιο προτείνεται εφαρμογή υδρολίπανσης με Hakaphos® Calcidic Plus P 10-31-10. Το Hakaphos® Calcidic Plus P 10-31-10 είναι ένα υδατοδιαλυτό σύνθετο λίπασμα NPK με 10 μονάδες ασβεστίου και μικροθρεπτικά συστατικά όπως βόριο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο και ψευδάργυρο. Δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη λύση για τον παραγωγό.

Επίσης από την άνθιση μέχρι την συγκομιδή συνίστανται διαφυλλικές εφαρμογές με ιχνοστοιχεία και βιοδιεγέρτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανακούφιση του στρες, έχοντας επίσης θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα των φρούτων. Για τον λόγο αυτό προτείνονται το φυσικό βιοδιεγερτικό υψηλής ποιότητας με βάση το εκχύλισμα του φυκιού Ecklonia maxima, Basfoliar® Kelp O SL, το Fetrilon® Combi 2, και το Basfoliar® CombiStipp SL. Το Fetrilon® Combi 2 είναι ένα συμπυκνωμένο λίπασμα πολλών ιχνοστοιχείων με έμφαση στον ψευδάργυρο και το σίδηρο. Συνίσταται για την προληπτική και θεραπευτική αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ιχνοστοιχεία. Όλα τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία του είναι πλήρως χηλικά, εξασφαλίζοντας άμεση διαθεσιμότητα και γρήγορη πρόσληψη από το φυτό. Επίσης αποτρέπει την πρόωρη δέσμευση των στοιχείων στην καλλιέργεια. Παράλληλα ο φυσικός βιοδιεγέρτης Basfoliar® Kelp O SL περιέχει φυσικές ουσίες, αυξίνες, φυτοορμόνες και πρωτεΐνες οδηγώντας σε ανάπτυξη των φυτών, και στο σχηματισμό ριζών. Επιπρόσθετα αυξάνει την απόδοση, την ποιότητα και την αντοχή σε αβιοτικούς παράγοντες. Τέλος διαφυλλική εφαρμογή με το Basfoliar® CombiStipp SL, ένα υγρό λίπασμα ασβεστίου-αζώτου με βόριο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο, θα αποτρέψει το σχηματισμό στιγμάτων στους καρπούς (bitter pit) και την πρόωρη πτώση τους. Επίσης μειώνει το καφέτιασμα της σάρκας και βελτιώνει την ποιότητα των φρούτων κατά την αποθήκευση και μεταφορά.

Φώτης Τυρογαλάς

Γεωπόνος COMPO EXPERT

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία