BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Επιδότηση 32 ευρώ το στρέμμα η δράση eco-schemes στο σιτάρι

Με τις συνθήκες αγοράς να συνεχίζουν να είναι ευνοϊκές και µε σοβαρό αβαντάρισµα πλέον από τις επιδοτήσεις συνδεδεµένων και eco-schemes για πιστοποιηµένο σπόρο, η τάση στις σπορές σκληρού σίτου βαίνουν ανοδικές.

27-30_cover_25

21698
10

Εξασφαλίζει επιδότηση 32 ευρώ το στρέμμα η δράση eco-schemes για πιστοποιημένο σπόρο στο σκληρό σιτάρι

Μάλιστα ήδη τα πρώτα αποτελέσµατα από την αύξηση στα 18 κιλά για τον πιστοποιηµένο σπόρο στο σκληρό επιβεβαιώνουν πως η επιλογή του είναι και φέτος µονόδροµος για τους σοβαρούς καλλιεργητές καθώς παρά τις κακές συνθήκες της Άνοιξης, η ποιότητα της σοδειάς ήταν ανώτερη του αναµενόµενου, αναφέρουν οι άνθρωποι της αγοράς εφοδίων.


Αδέλφωµα-αντοχή χαρακτηριστικά κατά την επιλογή ποκιλίας

Για µια καλύτερη ποιοτικά και ποσοτικά παραγωγή συστήνεται το σύνολο του σπόρου που χρησιµοποιείται να είναι πιστοποιηµένος, καθώς έτσι εξασφαλίζεται ποικιλιακή καθαρότητα, άριστη φυτρωτική και βλαστική ικανότητα, απουσία σπασµένων σπόρων ή σπασµένων εµβρύων, οµοιοµορφία των σπόρων σε µέγεθος και βάρος και απουσία σπόρων ζιζανίων ή άλλων ποικιλιών.

Στη βασική λίπανση χορηγείται το σύνολο της ποσότητας σε φώσφορο και κάλιο και ένα µέρος της ποσότητας του αζώτου. Η χορήγηση της επιφανειακής λίπανσης γίνεταιι σε δύο δόσεις, η µια στο αδέλφωµα (µέχρι και την έναρξη του καλαµώµατος) και η άλλη πριν το ξεστάχυασµα, ενώ η τελευταία εφαρµογή αυξάνει σηµαντικά την πρωτεΐνη σε ποσοστό µεγαλύτερο του 13%.

Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας σκληρού σίτου είναι ίσως ο σηµαντικότερος παράγοντας για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και την παραγωγή ποιοτικού τελικού προϊόντος, το οποίο θα είναι και ευκολότερα εµπορεύσιµο. Ο καλλιεργητής πρέπει να επιλέγει την κατάλληλη ποικιλία για τον αγρό του, αξιολογώντας συγκεκριµένα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι:

■ Το δυναµικό παραγωγής

■ Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου (πρωιµότητα)

■ Η ικανότητα ανάπτυξης αδελφιών

■ Η αντοχή στο πλάγιασµα

■ Η αντοχή στις ασθένειες (πχ σεπτοριάσεις, σκωριάσεις)

■ Η αντοχή στους παγετούς και την ξηρασία.

Σαν να βγάζεισ επιπλέον 150 κιλα ανα στρεµµα

Επιδοτήσεις ύψους 42 ευρώ το στρέµµα ξεκλειδώνει ο πιστοποιηµένος σπόρος στο σκληρό σιτάρι, αύξηση των στρεµµάτων και σπορές ως το Γενάρη στη Θεσσαλία

Του γιωργου κοντονη

Ενισχύσεις σαν να βγάζουν 150 κιλά παραπάνω στο στρέµµα, θα λάβουν οι παραγωγοί σκληρού σιταριού που και φέτος θα επιλέξουν να κινηθούν στη λογική του πιστοποιηµένου σπόρου, µε το νέο µηχανισµό άµεσων επιδοτήσεων να δίνει σε αυτούς 42 ευρώ το στρέµµα, χώρια το τσεκ. «Κάθε παραγωγός φέτος που θα βάλει πιστοποιηµένο σπόρο έχει να λάβει 32 ευρώ το στρέµµα από το eco-scheme (σ.σ ∆ράση 1) συν τα 10 ευρώ από τη συνδεδεµένη. Σαν να βγάζει δηλαδή 150 κιλά παραπάνω στο στρέµµα παραγωγή», αναφέρει στην Agrenda ο Βασίλης Μιχαήλ γενικός διευθυντής της εταιρείας F.A.S o οποίος βλέπει ακόµη µεγαλύτερη ζήτηση ενόψει των φθινοπωρινών σπορών. Αναφορικά µε το θεσσαλικό κάµπο, ο κ. Μιχάηλ εκτιµά πως φέτος θα δούµε αρκετά όψιµες σπορές που µπορεί να τραβήξουν καιρού επιτρέποντος έως και το Γενάρη. Αν δεν το επιτρέψουν οι συνθήκες κάποιοι παραγωγοί ίσως στραφούν σε ψυχανθή και όσπρια (π.χ ρεβίθι).

Φάνηκε στην ποιότητα η αύξηση της χρήσης πιστοποιηµένου σπόρου

Στα οφέλη που έφερε ποιοτικά στο τελικό προϊόν ακόµη και σε µία χρονιά µε κακές καιρικές συνθήκες την Άνοιξη, η αύξηση της ελάχιστης ποσότητα πιστοποιηµένου σπόρου στα 18 κιλά το στρέµµα για τη συνδεδεµένη, στάθηκε από την πλευρά του ο προϊστάµενος της Ανάπτυξης Προϊόντων στον Τοµέα Σπόρων Σποράς της Κ. Ν. Ευθυµιάδης, Γιάννης Εµµανουήλ. Όπως λέει πέρσι οι σπόροι σχεδόν εξαντλήθηκαν κάτι που δείχνει ότι η αγορά µεγάλωσε, υποστηρίζοντας πως οι τάσεις για το σκληρό σιτάρι φέτος είναι ανοδικές. Ερωτηµατικό για τον ίδιο είναι η Θεσσαλία όπου βέβαια λόγω των καταστροφών σε υποδοµές (αντλίες κ.λπ) είναι λογικό πολλοί παραγωγοί να σκέφτονται να στραφούν σε µία λιγότερο απαιτητική καλλιέργεια τουλάχιστον για φέτος, όπως το σκληρό σιτάρι. «Ο παραγωγός που χρησιµοποιεί πιστοποιηµένο σπόρο ουσιαστικά καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το κόστος της αγοράς του από τη συνδεδεµένη», λέει ο κ. Εµµανουήλ, σηµειώνοντας πως έντονο φέτος είναι το ενδιαφέρον και για το κριθάρι, ενώ για το µαλακό σιτάρι µάλλον πιο υποτονικό.

Υπολογίζοντας τιµές και επιδοτήσεις

Όλοι πλέον αντιλαµβάνονται την χρησιµότητα του πιστοποιηµένου σπόρου ανεξαρτήτως της επιδότησης η οποία όµως αναµφίβολα είναι µία σηµαντική βοήθεια, σηµειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της ALFA SEEDS ΑΒΕΕ, Μιχάλης Ανατολίτης. Τονίζοντας πάντως την πολύ δύσκολη θέση που βρίσκονται οι παραγωγοί στη Θεσσαλία, όπως λέει βρίσκονται «µε το κοµπιουτεράκι στο χέρι» υπολογίζοντας τιµές και επιδοτήσεις για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Ο ίδιος προβλέπει µία τάση µείωσης του κόστους παραγωγής λόγω της ενέργειας, το οποίο και πάλι παραµένει υψηλό, κάτι που θα πρέπει να έχει σαφώς και αντανάκλαση
στις τιµές παραγωγού.

H Κ&Ν Ευθυµιάδης Μ.ΑΒΕΕ, µέλος του οµίλου «Redestos – Efthymiadis Agrotechnology Group», κορυφαία εταιρεία στην αγορά των γεωργικών εφοδίων, διακινεί ιδιαίτερης αξίας φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσµατα και σπόρους σποράς.

K&N Ευθυμιάδης Μ.ΑΒΕΕ

 

Ειδικότερα στους σπόρους σιτηρών

Συνεργάζεται µε ερευνητικούς και σποροπαραγωγικούς οίκους από τους σηµαντικότερους στην Ευρώπη, οι οποίοι αναπτύσσουν µεγάλα ιδιωτικά ερευνητικά προγράµµατα βελτίωσης ποικιλιών σιτηρών και διαθέτει αποκλειστικά τις ποικιλίες τους στην Ελληνική αγορά.

Αξιολογεί στις ελληνικές συνθήκες το νέο γενετικό υλικό για την προσαρµοστικότητα και την αποδοτικότητά του σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και διάφορες εδαφοκλιµατικές συνθήκες.

Επιλέγει µοντέρνες ποικιλίες σκληρού και µαλακού σιταριού και κριθαριού που συνδυάζουν άριστα αγρονοµικά χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις στον παραγωγό, ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν τις απαιτήσεις της βιοµηχανίας και των καταναλωτών µε τα υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά του παραγόµενου προϊόντος.

ΜAESTRALE: Η ποικιλία µε τον µοναδικό συνδυασµό µεγάλης πρωιµότητας, πολύ υψηλών αποδόσεων και υψηλής ποιότητας. Σταθερή επιλογή στην βιοµηχανία ζυµαρικών.

MONASTIR: Ποικιλία µε τις κορυφαίες αποδόσεις και ποιότητα. Χαρακτηρίζεται από την µεγάλη προσαρµοστικότητα σε διάφορες εδαφοκλιµατικές συνθήκες και τα άριστα αγρονοµικά χαρακτηριστικά της.

SECOLO: Η ποικιλία µε το µαύρο άγανο που ξεχωρίζει για το πολύ υψηλό δυναµικό παραγωγής, τη σταθερότητα των αποδόσεων σε όλες τις συνθήκες και τα εντυπωσιακά αγρονοµικά χαρακτηριστικά της.

EGEO: Πρώιµη ποικιλία που ξεχωρίζει για τις σταθερά υψηλές αποδόσεις και για την εξαιρετική προσαρµοστικότητα σε διάφορες εδαφοκλιµατικές συνθήκες.

RGT AVENTADUR: Το νέο πρώιµο µαυραγάνι που διακρίνεται για τις πολύ υψηλές αποδόσεις και την εξαιρετική ποιότητα καρπού.

RGT LEONDUR: Νέα πρώιµη ποικιλία που συνδυάζει πολύ υψηλές αποδόσεις και εξαιρετική ποιότητα καρπού. Έχει άριστα αγρονοµικά χαρακτηριστικά και χαρακτηρίζεται από µεγάλη προσαρµοστικότητα σε διάφορες εδαφοκλιµατικές συνθήκες και εντυπωσιακό αδέλφωµα

QUADRATO ποικιλία υψηλών αποδόσεων και ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως πρωτεΐνης, γλουτένης και ειδικού βάρους, µε καλή προσαρµοστικότητα σε όλες τις περιοχές.

PYRROS, πολύ πρώιµη ποικιλία µε εξαιτερική αντοχή στην ξηρασία και εντυπωσιακά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

PELOPAS, πολύ παραγωγική ποικιλία µε µαύρο άγανο, υψηλή προσαρµοστικότητα σε όλες τις κλιµατολογικές συνθήκες και µεγάλη αντοχή σε µυκητες.

VENDETTA, ποικιλία µε υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, εντυπωσιακές αποδόσεις και το χαρακτηριστικό, φαινόµενο “stay green“ δηλαδή τη διατήρηση της φυλλικής επιφάνειας πράσινης µέχρι λίγο πριν τη πλήρη ωρίµανση συντελώντας στη καλύτερη τροφοδοσία του στάχυ µε θρεπτικά συστατικά έχοντας ως αποτέλεσµα τις µεγάλες και ποιοτικές αποδόσεις.

GATTUSO, πολύ πρώιµη ποικιλία, υψηλών αποδόσεων µε απίστευτες αποδόσεις ειδικά σε γόνιµα εδάφη

BRIGANTE, ποικιλία µε υψηλό δυναµικό παραγωγής και µε άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πρώιµη, µέσου ύψους, µε µαύρα άγανα και µεγάλη αντοχή στη σκωρίαση. Το αδέλφωµα της είναι εξαιρετικό, χρειάζεται µόλις 19kg/στρ. σπόρο αυστηρά.

PIETRAFITTA, η κορυφαία ποικιλία σε επίπεδο ποιότητας, ιδανική για ξηροθερµικές περιοχές και εδάφη χαµηλής παραγωγικότητας. Η λύση για τα άγονα µέρη που η καλλιέργεια του σκληρού σιταριού κρίνεται οριακή.

CANΝAVARO, ποικιλία µε αυξηµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες άριστες αποδόσεις σε πεδινές περιοχές.

DANAOS, πρώιµη ποικιλία µε µεγάλη αντοχή σε καταστάσεις stress.

TORREBIANCA, ποικιλία µε εξαιρετικές επιδόσεις παραγωγής τόσο σε γόνιµα εδάφη αλλά και σε λοφοειδή όπου επικρατούν άνεµοι. Άριστη αντοχή στην ξηρασία και χαρακτηριστικά που κάνουν εντύπωση.

ALEMANO, ποικιλία µε άριστη αντοχή στις ασθένειες, αρκετά ποιοτική µε εξαιρετικές αποδόσεις ειδικά σε εδάφη πεδινά µε ήπιο κλίµα.

SPARTACO, ποικιλία µικρού βιολογικού κύκλου, µε υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα, χαρακτηριστικό της, το φαινόµενο “stay green“, η διατήρηση της φυλλικής επιφάνειας ενεργή (πράσινη) µέχρι λίγο πριν τη πλήρη ωρίµανση συντελώντας στη καλύτερη τροφοδοσία του στάχυ µε θρεπτικά συστατικά έχοντας ως αποτέλεσµα τις µεγάλες και ποιοτικές αποδόσεις.

DORATO, µεσοπρώιµη ποικιλία, πάρα πολύ παραγωγική µε ευρεία προσαρµοστικότητα, ανώτερη σε παραγωγικότητα από τις γνωστές ποικιλίες σε επίπεδο 10% σε όλους τους τύπους εδαφών και κλιµάτων.

ADONE, µεσοόψιµη ποικιλία, πολύ ανθεκτική στο κρύο, µε υψηλό δείκτη πρωτεϊνών και παραγωγής, εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες, ιδανική για καλλιέργεια στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Alfa Seeds

Η Alfa Seeds ιδρύθηκε το 1995 στην καρδιά του Θεσσαλικού κάµπου, τη Λάρισα και είναι µεταξύ των ηγετικών εταιριών στην Ελλάδα στον τοµέα δραστηριοτήτων της, την παραγωγή και εµπορία πολλαπλασιαστικού υλικού σιτηρών, ψυχανθών, βάµβακος, δηµητριακών και οσπρίων.

Σε µία έκταση 27 στρεµµάτων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων η εταιρία διαθέτει χώρους αποθήκευσης 6.000 τόνων σε σιλό και 4.000 τόνων σε αποθήκες, επιτρέποντας την οµαλή τροφοδοσία της αγοράς .

Η εταιρία λαµβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις σε πολλαπλασιαστικό υλικό τόσο των Ελληνικών όσο και των παγκόσµιων αναγκών της αγοράς, είναι σε θέση να παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας τα οποία απολαµβάνουν την εµπιστοσύνη της ελληνικής αγοράς στους τοµείς της γεωργίας, διατροφικής αλυσίδας καθώς και κτηνοτροφίας.

Τα τελευταία 16 χρόνια επέκτεινε τις δραστηριότητές της και στην εµπορία σιτηρών συνεργαζόµενη µε µία από τις κορυφαίες βιοµηχανίες ζυµαρικών όπως η Misko -Barilla µε την Συµβολαιακή Γεωργία,γεφυρώνοντας τη σχέση µεταξύ παραγωγού - βιοµηχανίας και απορροφώντας τους κραδασµούς της αγοράς προς όφελος του Έλληνα καλλιεργητή .

Μαζί µε το έµπειρο και σωστά καταρτισµένο πελατολόγιο σε Έλλάδα και Εξωτερικό, η εταιρία αναπτύσσεται σταθερά θεµελιώνοντας τις σχέσεις µε τους συνεργάτες της για ένα βιώσιµο µέλλον.

Η Alfa Seeds κοιτά το µέλλον µε όραµα και αισιοδοξία για µία καλύτερη γεωργία µε τον Έλληνα παραγωγό.

Οι ποικιλίες µας ….ο Πλούτος µας !!!

Meridiano: Υψηλή απόδοση, ισχυρό στον παγετό, σταθερό στο χωράφι

Iride: Ένα διαχρονικό και ξεχωριστό σιτάρι µε µεγάλη προσαρµοστικότητα

Odisseo: Ασύγκριτο µε άλλες ποικιλίες, πολύ υψηλή απόδοση σε συνδυασµό µε καλή τελική ποιότητα.

Levante: Ποιότητα και αποδόσεις στα γόνιµα χωράφια µε υψηλό ειδικό βάρος και αντοχή σε ασθένειες .

Sy Leonardo: Σίγουρες αποδόσεις, νωρίς! Εύκολη στην καλλιέργεια.

Fuego: Yψηλές παραγωγές στα φτωχά εδάφη… και απογείωση παραγωγής στα γόνιµα χωράφια!

Pigreco: Xρυσαφένια παραγωγή! Υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης, εξαιρετικής ποιότητας, για ποιοτικά ζυµαρικά.

SY Atlante: Συνδυάζει την ποσότητα µε την ποιότητα, άριστα υαλώδη και πολύ καλό χρώµα.

Svevo: Ένα χρυσορυχείο στο χωράφι,αξεπέραστος συνδυασµός ποιότητας και απόδοσης. Πρώιµη ποικιλία µε υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υψηλός κίτρινος δείκτης του σιµιγδαλιού του.

Puro: Aξία ανεκτίµητη! Μεγάλη ικανότητα συσσώρευσης πρωτεϊνών µε ποιοτικά χαρακτηριστικά για τις ανάγκες της βιοµηχανίας ζυµαρικών µε καλή προσαρµοστικότητα σε συνθήκες ξηρασίας .

Normanno: Aκαταµάχητη ποιότητα! Μεσο-πρώιµη µε πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υψηλό κίτρινο χρώµα και εξαιρετική ποιότητα γλουτένης.

SY Nilo: Eγγυηµένη παραγωγή! Υψηλές αποδόσεις, πολύ καλό αδέρφωµα, ανοχή στις ιώσεις και στην καφέ σκωρίαση µε υψηλή ποιότητα γλουτένης.

Νέο Verace: Ανερχόµενη δύναµη! Εξαιρετική σχέση µεταξύ επιπέδου πρωτεΐνης και απόδοσης.

F.A.S.
Fyto - Animal Services



Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για το σκληρό σιτάρι διαθέσιμο εδώ

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

02-11-2023 07:34Ipsi

Για μυνηση για παραπληροφορηση είστε,που θα βρουν τα χρήματα στα Έκο αν μπουν αρκετά στρεματα?διαφήμιση

Απάντηση

29-10-2023 18:56Μιχαηλ

Το σχόλιο είναι μια διαφήμιση για την εταιρεία …τίποτα παραπάνω ….τα 42 € το στρέμμα δεν υπάρχει καμια απολύτος ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ !!!!ηταν μια λίστα με παλιές ποικιλίες σίτου….που θα έφτανε το κονδύλι επιπλέον 30€ το στρέμμα …μετά απο τις πιέσεις των εταιριών φυσικά …αποσύρθηκε η λίστα και μπήκαν ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΙΤΟΥ ….όπως καταλαβαίνεται τα 30€….θα γίνουν το πολύ 2€….μην παραμυθιαζόμαστε ….

Απάντηση

29-10-2023 18:30Γιαννης

Το svevo έχει πάνω από 1€ το κιλό. Τα υπόλοιπα που ρώτησα κοντά στα 0,80€. Το προτιμώ το svevo λόγω Συμβολαιακής. ΟΜΩΣ Ενώ πέρυσι όταν το πήρα μας είπαν θα έχει 0,35€ ελάχιστη τιμή για να το δώσουμε, φέτος κάτι ακούγεται για ελάχιστη 0,27€. Όπως καταλαβαίνετε συνάδελφοι αγρότες την επιδότηση δε θα τη χαρούμε εμείς! Απλά μας βάζουν σε μια διαδικασία να βάλουμε μια καλλιέργεια εντελώς ασυμφορη, ιδιαίτερα σε όσους νοικιάζουν χωράφια όπως εγώ…

Απάντηση

29-10-2023 06:53Κώστας

0,86 ο σπορος που ρώτησα κάποιον γεωπόνο...

Απάντηση

29-10-2023 03:42ΑΓΡΟΤΗΣ

Αφού βγάζουν τόσα πολλά κιλά και είναι μεγάλη η επιδοτήση εσείς που έχετε τους σπόρους δεν τα βάζετε εσείς να τα κονομισετε γιατί τα δίνετε σε εμάς τα κορόιδα ούτε σπυρί να μην πάρει κανένας να τα έχετε να τα βλέπετε

Απάντηση

28-10-2023 21:55THEODOR

Ολο το αρθρο σου είναι ακόμα μια πληρωμένη διαφήμηση από τις εταιρίες εφοδίων ........είναι και η εποχή προμήθειας σπόρων .....πάρτε κορόιδα ,πληρώστε ......και του χρόνου θα πάρετε τη συνδεδεμένη!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

28-10-2023 18:31Mpilys

Ρε παιδιά όσοι κάναμε μεταβιβάσεις γιατί δεν πληρώθηκαμε ακόμα το τσεκ

Απάντηση

28-10-2023 09:33Μαυρος

Δεν μα λες και ποσο εχει ο πιστοποιημενος σπορος γιατι περυσι διπλασιαστικε η τιμη του εφτασε τα 90 λ και ετσι τη συνδεδεμενη αντι να την παρουν οι αγροτες περασε στα στα χερια εταιριων παραγωγης σπορων απο του αγροτες στου γραφιαδες οι ενυσχησεις στη νεα καπ

Απάντηση

28-10-2023 08:37Έλλην

Σαν να βγάζει 150 κιλσ το στρέμμα παραπάνω σαν να σε πληρώσουν βλέπε εχθές μην πιστεύετε τίποτα παρατηστε τα όλα ας τρώνε χαρτουρα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία