BACK TO
TOP
Διεθνή

Επιδοτήσεις αποκλειστικά για αγρότες ανακοινώνει η Πολωνική κυβέρνηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας ολοκληρώνει ένα πακέτο επιδοτήσεων με σκοπό να υποστηρίξει τους αγρότες που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές των σιτηρών. Η πρωτοβουλία αυτή δεν προορίζεται για εμπορικές εταιρείες, αλλά αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας αποκλειστικά στους αγρότες.

-1x-1

85
0
Με προϋπολογισμό περίπου 470 εκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αγοράσει περίσσεια σιτηρών από τους αγρότες, προσφέροντας έτσι οικονομική ανακούφιση σε αυτούς.  

Οι επιδοτήσεις θα είναι διαθέσιμες για παραγωγούς σίτου, σίκαλης, τριτικάλε και κριθαριού που πραγματοποιούν πωλήσεις από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου. 

Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των αγροτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές που αποδίδονται στις εισαγωγές από την Ουκρανία, καθώς και για τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Η οδηγία βρίσκεται στα τελικά της στάδια», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας, Μίχαλ Κολότζιτζακ.  

Ο αναπληρωτής υπουργός επιβεβαίωσε ότι δεν προβλέπεται βοήθεια για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο των σιτηρών. 

Χαμηλές τιμές 

«Το μεγάλο πρόβλημα ήταν οι χαμηλές τιμές μέχρι στιγμής... και δεν εκπλήσσομαι που οι αγρότες δεν ήθελαν να πουλήσουν σιτηρά σε τέτοια τιμή», δήλωσε ο Κολότζιτζακ. 

Ως απάντηση, περίπου 165.000 αγροκτήματα έχουν ήδη λάβει συνολικά 162 εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για τους παραγωγούς καλαμποκιού ενώ, η Πολωνία χρησιμοποιεί πόρους της ΕΕ για την κατασκευή σιλό για την αποθήκευση σιτηρών. 

Ανέφερε επίσης, ότι οι εξαγωγές σιτηρών με πλοίο από την Πολωνία αυξήθηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο και ότι περίπου 1 εκατομμύριο τόνοι θα πρέπει να εξαχθούν δια θαλάσσης τον Απρίλιο. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε προσωρινά σε περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας, που ορισμένα μέλη της ΕΕ λένε ότι έχουν αποσταθεροποιήσει τις γεωργικές αγορές του μπλοκ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία