BACK TO
TOP
Διεθνή

Ανάμεικτες οι προοπτικές συγκομιδής σίτου στην Ευρώπη λόγω βροχών

Οι προοπτικές της συγκομιδής σιταριού στην Ευρώπη ποικίλλουν ευρέως, καθώς οι επίμονες βροχοπτώσεις στη Γαλλία και τη Βρετανία αυξάνουν τις πιθανότητες για μεγάλες απώλειες παραγωγής, ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Ισπανία επωφελούνται από υγρές και θερμές περιόδους, ανέφεραν οι αναλυτές.

wheat-growing-guide

62
0
Η φθινοπωρινή φύτευση στα βορειοδυτικά, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων, έχει ήδη οδηγήσει την Ευρώπη σε πορεία για τη χειρότερη σοδειά από το 2020, καθώς οι καλλιέργειες υπέστησαν εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις.

Στη Γαλλία, η κατάσταση της κύριας καλλιέργειας μαλακού σιταριού έχει υποχωρήσει περαιτέρω αυτόν τον μήνα, φθάνοντας σε χαμηλά επίπεδα τετραετίας, σύμφωνα με το αγροτικό γραφείο FranceAgriMer. 

Μετά την απότομη πτώση της έκτασης που φυτεύτηκε με σιτάρι, υπήρχε αυξανόμενη ανησυχία ότι ενδέχεται να υποφέρουν και οι αποδόσεις. 

«Θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις αποδόσεις, που σίγουρα θα βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών», δήλωσε ο Francois Laurent, επικεφαλής έρευνας στο ινστιτούτο καλλιεργειών Arvalis. 

Ένας συνδυασμός υπερβολικής υγρασίας και ήπιων θερμοκρασιών σημαίνει ότι οι καλλιέργειες είναι σχετικά ανεπτυγμένες αλλά με αδύναμες ρίζες, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες, πρόσθεσε ο Laurent. 

Υγρός καιρός 

Ο αραβόσιτος ενδέχεται να κερδίσει επιπλέον έκταση αφού ο συνεχιζόμενος υγρός καιρός έρχεται να μετριάσει τις προηγούμενες προσδοκίες ότι οι αγρότες θα φυτέψουν περισσότερο ανοιξιάτικο κριθάρι. Το ινστιτούτο Arvalis προβλέπει πλέον ότι η έκταση φυτειών εαρινού κριθαριού θα είναι σταθερή σε σύγκριση με πέρυσι. 

Στη Βρετανία, το Συμβούλιο Ανάπτυξης Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών εκτιμά ότι η έκταση του σίτου θα μειωθεί κατά 15% φέτος. Ανέφερε επίσης ότι μόνο το 34% του σιταριού ήταν σε καλή ή άριστη κατάσταση μέχρι τα τέλη Μαρτίου, έναντι 90% ένα χρόνο νωρίτερα. «Έχουμε διαρκείς βροχές από το φθινόπωρο και αυτό έχει επιδράσει σημαντικά», δήλωσε η Helen Plant, ανώτερη αναλύτρια στο AHDB. 

Οι δυσμενείς συνθήκες σποράς λόγω της βροχής οδήγησαν επίσης, τη Γερμανία σε μικρότερη σοδειά σιταριού φέτος, ωστόσο οι συνθήκες στο χωράφι θεωρήθηκαν ευνοϊκές. 

«Συνολικά, οι γερμανικές καλλιέργειες σιτηρών και ελαιοκράμβης φαίνονται σε καλή κατάσταση και δεν βλέπω εκτεταμένα προβλήματα από την υπερβολική υγρασία», δήλωσε ένας Γερμανός αναλυτής σιτηρών. Η ανάπτυξη των καλλιεργειών ήταν περίπου δύο εβδομάδες μπροστά από τον συνηθισμένο ρυθμό, είπε.

 

Καλές συνθήκες καλλιέργειας 

Στην Πολωνία, υπήρχε παρόμοια εικόνα καλών συνθηκών καλλιέργειας και ανάπτυξης φυτών περίπου 2-3 ​​εβδομάδες πριν από το κανονικό, σύμφωνα με τον Wojtek Sabaranski των αναλυτών Sparks Polska. 

«Οι χειμερινές καλλιέργειες της Πολωνίας φαίνονται καλά, δεν είχαμε τέτοια προβλήματα με τη βροχή όπως σε ορισμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης», είπε. 

Η εαρινή σπορά έχει επίσης, προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και οι συνθήκες θα πρέπει πλέον να επιτρέψουν την έναρξη της φύτευσης του καλαμποκιού, πρόσθεσε. 

Κατά τα άλλα, η βροχή μείωσε την ξηρασία στην Ισπανία και οι βελτιωμένες συνθήκες εκεί οδήγησαν τους αναλυτές της Strategie Grains να αυξήσουν ελαφρώς τις μηνιαίες προβλέψεις τους για την παραγωγή σιταριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι αναλυτές παρακολουθούν τις προβλέψεις βροχοπτώσεων στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για να δουν εάν αυτό ανακουφίζει τις ξηρές συνθήκες στους εξαγωγείς σιτηρών της Ανατολικής Ευρώπης.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία