BACK TO
TOP
Διεθνή

Με βλέψεις για αλλαγές στα φυτοϋγειονομικά πρότυπα έκλεισε η 18η Σύνοδος Επιτροπής του FAO

Η Επιτροπή Φυτοϋγειονομικών Μέτρων (CPM) του FAO, ένα σημαντικό όργανο που στοχεύει στον περιορισμό των κινδύνων που ενέχουν οι φυτοπαθογόνοι οργανισμοί και οι ασθένειες που απειλούν τη γεωργία και την ανθρώπινη διαβίωση, συνεδρίασε τη Δευτέρα 15 Απριλίου για να συζητήσει περαιτέρω μέτρα προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωσή τους.

GLXHiXOWIAA-P8t

20
0
«Οι συνέπειες των ανεξέλεγκτων εξάρσεων παρασίτων και ασθενειών είναι εκτεταμένες και μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα οικοσυστήματα, στο εμπόριο και στην παγκόσμια προσφορά τροφίμων», δήλωσε ο QU Dongyu, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), στην εναρκτήρια ομιλία του στην 18η Σύνοδο της Επιτροπής. 

Η CPM αποτελεί το διοικητικό όργανο της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών (IPPC), που συνεδριάζει ετησίως προκείμενου να αξιολογήσει την παγκόσμια κατάσταση της υγείας των φυτών και να ελέγξει την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της σύμβασης. Το 2023, η IPPC καλωσόρισε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Σομαλίας ως το 185ο συμβαλλόμενο μέρος της πολυμερούς συνθήκης.

 

Εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα φυτοπαθογόνα 

Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και η αύξηση της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο έχουν αλλάξει τη γεωγραφική κατανομή και την ένταση των φυτοπαθογόνων οργανισμών και ασθενειών των φυτών. Αυτό καθιστά απαραίτητο το έργο της CPM στη διευκόλυνση της διεθνούς συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών για την έγκαιρη ανίχνευση, την άμεση αντίδραση και τις συντονισμένες προσπάθειες ελέγχου, υπογράμμισε ο Qu. 

Ένα παράδειγμα μιας καταστροφικής ασθένειας των φυτών προκαλείται από τον μύκητα Fusarium Tropical Race 4 (TR4). Η εκτεταμένη ζημιά που προκαλεί στις καλλιέργειες μπανάνας επισημάνθηκε στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη του Παγκόσμιου Φόρουμ Μπανάνας, που φιλοξενήθηκε πρόσφατα από τον FAO. Επηρεασμένες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι απώλειες απόδοσης λόγω του TR4 επηρεάζουν περισσότερους από 400 εκατομμύρια αγρότες, παραγωγούς και αγροτικά νοικοκυριά που εξαρτώνται από αυτή τη βασική καλλιέργεια. Η IPPC συνεργάζεται με τον FAO για να βοηθήσει τις χώρες που παράγουν μπανάνα να καταπολεμήσουν το TR4.

Η Γραμματεία IPPC συντονίζει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αποτροπή της εισόδου και εξάπλωσης του TR4. Εκτός από την ευαισθητοποίηση σχετικά με το TR4 και τη διεξαγωγή ασκήσεων προσομοίωσης σε διάφορες χώρες, η IPPC έχει δημιουργήσει έναν οδηγό για την αποτελεσματική πρόληψη, προετοιμασία και διαχείριση του TR4. Στο COP28, ο FAO παρουσίασε τον «Παγκόσμιο οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου 2 της αειφόρου ανάπτυξης (SDG2) χωρίς υπέρβαση του ορίου 1,5°C». Ένας από τους τομείς δράσης που προσδιορίζονται στον οδικό χάρτη είναι η προστασία των καλλιεργειών με τη χρήση ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων. Ο Γενικός Διευθυντής του FAO υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή στις πρωτοβουλίες του FAO από το έργο της CPM για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των φυτών



Υγεία των φυτών: ένα κρίσιμο συστατικό του «
One Health» 

Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της CPM θα είναι η τοποθέτηση της IPPC στην προσέγγιση One Health, η οποία συγκεντρώνει διεθνείς οργανισμούς που εργάζονται για την υγεία των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. 

Οι συμμετέχουσες χώρες αναμένεται επίσης να υιοθετήσουν τροποποιήσεις στα φυτοϋγειονομικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων κριτηρίων για τον προσδιορισμό της κατάστασης ξενιστή στις μύγες των φρούτων, των απαιτήσεων για τη δημιουργία περιοχών χωρίς παράσιτα και της ψυχρής επεξεργασίας για ένα παράσιτο που ονομάζεται ψεύτικος σκόρος. 

Η CPM αναμένεται περαιτέρω να εγκρίνει το Φυτοϋγειονομικό Πρόγραμμα της Αφρικής, που έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει τις εθνικές κυβερνήσεις και τους ενδιαφερόμενους φορείς με τα επιστημονικά στοιχεία και την τεχνολογία αιχμής που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση των φυτικών παρασίτων ρυθμιστικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής σημασίας. 

Η λύση IPPC ePhyto έχει αποδείξει ότι το ασφαλές εμπόριο μπορεί να επιταχυνθεί μέσω της ψηφιακής φυτοϋγειονομικής πιστοποίησης. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, περισσότερα από πέντε εκατομμύρια (5.000.000) πιστοποιητικά ePhyto ανταλλάχθηκαν με επιτυχία από 88 ενεργές χώρες χρήστη, ενώ ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων χωρών αυξήθηκε σε 128. 

Αν και υπάρχει μια ισχυρή παγκόσμια εστίαση στην ασφάλεια των τροφίμων και στα πρότυπα υγείας των ζώων για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, «πρέπει να θυμόμαστε ότι όλα ξεκινούν από τα φυτοϋγειονομικά πρότυπα», είπε ο Γενικός Διευθυντής του FAO, χαρακτηρίζοντάς τα ως «φρουρά» έναντι των επιπτώσεις των φυτικών παρασίτων και ασθενειών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία