BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε τροχιά για τη μικρότερη σοδειά του από το 2020 βρίσκεται το μπλοκ

Αν και οι εξαιρετικά θερμές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες ωφέλησαν τις χειμερινές καλλιέργειες και δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για τη σπορά εαρινών σιτηρών, ενδέχεται να μην αντισταθμίσουν την απότομη μείωση της έκτασης της καλλιέργειας αυτή τη σεζόν, αφού η βροχή διέκοψε τη φθινοπωρινή φύτευση στα βορειοδυτικά.

wheat

84
0

Οι επίμονες βροχοπτώσεις στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών της ΕΕ, προκάλεσαν την ανησυχία των αναλυτών και των αγροτών για περαιτέρω απώλειες παραγωγής.

Ωστόσο, οι εξαιρετικά θερμές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την επαρκή παροχή νερού στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης ωφέλησαν τις χειμερινές καλλιέργειες και δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για τη σπορά και την εμφάνιση των εαρινών σιτηρών, όπως διαπιστώνει η MARS, υπηρεσία παρακολούθησης καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μηνιαία της έκθεση.

Η μέση απόδοση μαλακού σίτου στην ΕΕ φέτος προβλέπεται στους 5,93 τόνους ανά εκτάριο (t/ha), έναντι των 5,91 t/ha τον Μάρτιο και με αύξηση 2% σε σχέση με πέρυσι.

Αύξηση προβλέπεται επίσης, και στις αποδόσεις χειμερινού κριθαριού της ΕΕ στους 5,97 τόνους/εκτάριο, ενώ η απόδοση κραμβόσπορου αναμένεται να φτάσει τους 3,26 τόνους/εκτάριο, με αύξηση 2% από το 2023.

Ωστόσο, οι φετινές υψηλότερες αναμενόμενες αποδόσεις ενδέχεται να μην αντισταθμίσουν την απότομη μείωση της έκτασης των χειμερινών σιτηρών αυτή τη σεζόν, αφού η βροχή διέκοψε τη φθινοπωρινή φύτευση στα βορειοδυτικά. Το μπλοκ βρίσκεται σε τροχιά για τη μικρότερη σοδειά του από το 2020.

«Οι συνθήκες βελτιώθηκαν κάπως στη βόρεια και σε τμήμα της δυτικής Γαλλίας, καθώς και στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη βορειοδυτική Γερμανία, αλλά οι χειμερινές καλλιέργειες σε ανεπαρκώς στραγγισμένα χωράφια είναι απίθανο να ανακάμψουν πλήρως από τις υπερβολικά υγρές συνθήκες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα», δήλωσε η MARS.

Τα χωράφια που έχουν πληγεί περισσότερο θα επαναφυτευθούν με καλοκαιρινές καλλιέργειες, ενώ τα χωράφια σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη διατηρούν καλή κατάσταση, πρόσθεσε.

Εκτός από την ΕΕ, η MARS επεσήμανε επίσης τις σοβαρές, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις της ξηρασίας στις χειμερινές καλλιέργειες σε μεγάλες περιοχές του Μαρόκου και της δυτικής Αλγερίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία