BACK TO
TOP
Διεθνή

Η επισιτιστική ανασφάλεια κινδυνεύει να γίνει η νέα νόρμα βάσει FAO

Η επισιτιστική ανασφάλεια και ο υποσιτισμός αναδεικνύονται ως το «νέο φυσιολογικό» σύμφωνα με τον επικεφαλή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), QU Dongyu. Ο γενικός διευθυντής του FAO, δήλωσε ότι η «Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως σήμα αφύπνισης και να διασφαλίσει ότι δεν θα παραμεληθεί η παροχή γεωργικών προϊόντων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Africa_Food_Security_11_10665081134

27
0
Η έκθεση διαπίστωσε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώθηκε το 2023, με σχεδόν 282 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται βοήθεια. Συνολικά, 36 εκατομμύρια βρίσκονται στη Φάση 4 της IPC, που ορίζεται ως «Έκτακτη Ανάγκη», για την οποία απαιτείται επείγουσα δράση για να σωθούν ζωές και μέσα διαβίωσης. Ανησυχητικά, 36 χώρες περιλαμβάνονται σε αυτήν την έκθεση τα τελευταία οκτώ χρόνια. 

Ο Γενικός Διευθυντής του FAO επικεντρώθηκε στο γεγονός πως η γεωργική βοήθεια, συχνά θεωρούμενη ως προσέγγιση βραδύτερης δράσης, θα πρέπει να κλιμακώνεται σε καταστάσεις κρίσης. 

Ο Qu προτρέπει να βρεθούν πιο βιώσιμες λύσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες. Η παροχή σπόρων, εργαλείων και κτηνοτροφικών ζώων και η προώθηση μέσων για επανεκκίνηση παραγωγής τροφίμων σε κλίμακα αποτελεί συχνά τον πιο οικονομικό τρόπο για να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα προσεγγίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε δυσπρόσιτες περιοχές. 

Παραδείγματα αυτής της αλλαγής προοπτικής μπορούν να βρεθούν στο Σουδάν, όπου ο FAO παρείχε σπόρους καλλιέργειας σε ένα εκατομμύριο αγροτικές οικογένειες, επιτρέποντας τη συγκομιδή σιτηρών που κάλυπτε τις ανάγκες τουλάχιστον 13 εκατομμυρίων ανθρώπων, και στο Αφγανιστάν, όπου μια σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για έκτακτους γεωργικούς παρεμβατισμούς συνέβαλε σε μείωση κατά 11% της αγροτικής επισιτιστικής ανασφάλειας στη χώρα αυτή από το 2022. 

Συχνά, μόνο ένα μικρό ποσοστό της ανθρωπιστικής βοήθειας για κρίσεις διατίθεται για την προστασία των γεωργικών επικρατειών, παρόλο που η πλειονότητα αυτών που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια ζει σε αγροτικές περιοχές. 



Τρεις προτεραιότητες για την αντιμετώπιση επισιτιστικών κρίσεων 

Ο Γενικός Διευθυντής του FAO επεσήμανε τρεις προτεραιότητες για να καθοδηγήσει την επανεξέταση του τρόπου αντιμετώπισης των επισιτιστικών κρίσεων. 

Πρώτον, ως τρόπος καλύτερης χρήσης οποιωνδήποτε διαθέσιμων πόρων, χρειάζεται να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ της παραδοσιακής ανθρωπιστικής βοήθειας και της χρηματοδότησης της γεωργικής στήριξης. Η αγροτική βοήθεια είναι ανθρωπιστική βοήθεια. Ταυτόχρονα, η επένδυση στη γεωργία αποτελεί μέρος των προσπαθειών για να εξεταστούν μακροπρόθεσμες, βιώσιμες και καινοτόμες λύσεις που αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες της επισιτιστικής ανασφάλειας. 

Γίνονται θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας Hand-in-Hand του ίδιου του FAO, των σχεδίων επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφικής ετοιμότητας της Word Bank και της νέας χρηματοδοτικής διευκόλυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παροχή άμεσης χρηματοδότησης.  

Δεύτερον, όπως έχει ήδη αναφερθεί, η στήριξη στους γεωργικούς τομείς σε καταστάσεις κρίσης μπορεί να συμβάλει στη μείωση ενδεχόμενων αναγκών για έκτακτη διανομή. 

Τρίτον, πρέπει να δοθεί έμφαση στις βαθύτερες αιτίες των επισιτιστικών κρίσεων. Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μετατροπή των συστημάτων αγροδιατροφής να γίνουν πιο αποδοτικά και βιώσιμα και να ακολουθούν τις Τέσσερις Βελτιώσεις - καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή, χωρίς να αφήνουν κανέναν πίσω.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία