BACK TO
TOP
Θεσμικά

Η Ελλάδα πάσχει από σύστημα γεωργικών συμβουλών

Στην αξιοποίηση των ψηφιακών δεδομένων και της γεωργίας ακριβείας «κρύβεται» η λύση που θα επιτρέψει στον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα να υιοθετήσει καλύτερες καλλιεργητικές πρακτικές και να υπηρετήσει με πιο πειστικούς όρους την «πράσινη συμφωνία» σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας προϊόντων, που φέρνει μαζί της η νέα ΚΑΠ η οποία φαίνεται πως θα έχει μειωμένο προϋπολογισμό κατά 5%.

Xaniwtiskai_simbvouloi

Λεωνίδας Λιάμης

12
1

 Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο διακεκριμένος Έλληνας κοινοτικός αξιωματούχος, Τάσος Χανιώτης, σημειώνοντας πως η γεωργία 4.0 είναι τμήμα της ψηφιακής επανάστασης που συντελείται ήδη διεθνώς και ότι μπορεί να λύσει ταυτόχρονα οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, σε αντίθεση με την ετεροβαρή αντιμετώπισή τους στο παρελθόν.

Μιλώντας από το βήμα της πρώτης (σε μια σειρά άλλων που έπονται) εκδήλωσης – διαβούλευσης για τη συγκρότηση της εθνικής στρατηγικής για τη νέα ΚΑΠ, που οργάνωσε την περασμένη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στη Βέροια το ΥπΑΑΤ, ο κ. Χανιώτης τόνισε χαρακτηριστικά πως το θέμα της αειφορικής καλλιέργειας της γης και η κλιματική αλλαγή θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.

«Φτιάξτε… χθες το σύστημα παροχής συμβουλών»

Εξειδικεύοντας στην περίπτωση της Ελλάδας επανέλαβε αυτά που δεν έχει κουραστεί να λέει εδώ και χρόνια για την ανάγκη ενεργοποίησης του συστήματος των συμβουλών.

Η Ελλάδα είναι μέσα στις δέκα πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αξιοποίηση ερευνητικών κονδυλίων. Και καινοτομία υπάρχει στην Ελλάδα και τη βλέπει όποιος ψάξει και χωρίς να ψάξει πολύ. Αυτό που δεν υπάρχει ακόμη είναι σύστημα παροχής συμβουλών και πρέπει να φτιαχτεί άμεσα διότι πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ο νόμος έχει ψηφιστεί», επισήμανε ο κ. Χανιώτης, προσθέτοντας με έμφαση πως το σύστημα αυτό θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό.

«Δεν χρειάζεται να έχει ούτε κρατικό μονοπώλιο, ούτε συντεχνιακό, ούτε πανεπιστημιακό, ούτε άλλου είδους. Θα πρέπει να είναι ελεύθερο και κάθε παραγωγός να βλέπει από εκεί που θα πάρει τη συμβουλή, ποια είναι η συμβουλή που μετράει και ποια δεν μετράει και αυτό θα βοηθήσει συνολικά την πρόοδο του κλάδου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-11-2019 12:17Γρηγόρης

Από τον Αύγουστο του '19 έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις των Γεωργικών Συμβούλων από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, και η διαδικασία προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως όλες αυτές οι κωλυσιεργίες λειτουργούνε εις βάρος όλων.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές