BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μέσα στον Ιούνιο η ρύθμιση ΕΦΚΑ για σύνταξη αγροτών με οφειλή έως 10.000 ευρώ

Μέσα στο επόµενο δίµηνο, ήτοι έως τα τέλη Ιουνίου αναµένεται να ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα για την υποβολή αιτήσεων επαγγελµατιών και αγροτών µε οφειλές στον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, µε στόχο την ένταξη στη νέα ρύθµιση.

rithmisi-efka-suntaksewn-agrotwn

Μαρία Γιουρουκέλη

367
0

Τα παραπάνω προανήγγειλε, ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου µε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο αναφερόµενος στην πλατφόρµα απασχόλησης συνταξιούχων µε οφειλές έως 30.000 ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Τσακλόγλου επισήµανε πως θα λαµβάνεται υπόψιν η «µέση κατάθεση κατά την προηγούµενη χρονιά». Αυτό σηµαίνει πως αν ένας οφειλέτης αιτηθεί να ενταχθεί στην εν λόγω ρύθµιση την 1η Ιουλίου 2024, ο ΕΦΚΑ σε συνεργασία µε τις τράπεζες θα διερευνήσει τις καταθέσεις του από την 1η Ιουλίου 2023 έως και την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης. Αν διαπιστωθεί πως οι καταθέσεις του, κατά µέσο όρο στο προηγούµενο 12µηνο, δεν ξεπερνούν στο παραπάνω διάστηµα τα 12.000 ευρώ, θα µπορεί να ενταχθεί στη ρύθµιση, ενώ το αντίθετο αν τα ξεπερνούν.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 964 της Agrenda


Κατ’ άλλα, υπενθυµίζεται πως για να ενταχθεί ένας οφειλέτης του τέως ΟΑΕΕ, του τέως ΕΤΑΑ ή του τέως ΟΓΑ στη ρύθµιση, θα πρέπει να έχει πληρώσει 20 έτη ασφάλιση.

Για το ποσό της οφειλής από 20.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ στα ταµεία, προβλέπεται παρακράτηση 60% στη σύνταξη για την οφειλή 20.001 – 30.000 ευρώ και 60 δόσεις για την εξόφληση της οφειλής έως 20.000 ευρώ. «Θα κρατείται το 60% της σύνταξης, µέχρις ότου η οφειλή πέσει στα 20.000 ευρώ και από εκεί και µετά θα ισχύουν οι τωρινοί κανόνες», είπε χαρακτηριστικά o υφυπουργός Εργασίας.

Σύµφωνα µε τον κ. Τσακλόγου «µέχρι πρόσφατα αν ένας συνταξιούχος εργαζόταν είχε µια περικοπή της τάξεως του 30% στη σύνταξή του. Μάλιστα επί Κατρούγκαλου αυτό το ποσοστό ήταν 60%. Πρόσφατα, αλλάξαµε το καθεστώς αυτό και ένας εργαζόµενος συνταξιούχος θα παίρνει κανονικά τη σύνταξή του ακέραια και θα υπάρχει µία περικοπή της τάξης του 10% στο µισθό που λαµβάνει».

Παράλληλα, δήλωσε πως «οι εργαζόµενοι συνταξιούχοι µε το προηγούµενο καθεστώς ήταν περίπου 36.000 και ήδη στην πλατφόρµα έχουν δηλώσει ότι επιθυµούν να απασχοληθούν γύρω στις 75.000 άτοµα και ο αριθµός αυτός συνεχίζει να αυξάνει».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές