BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Οι βιοδιεγέρτες της Timac Agro | ΛΥΔΑ προσδίδουν αξία στον αραβόσιτο

Οι τελικές αποδόσεις στην καλλιέργεια του καλαµποκιού επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες. Η επιλογή του κατάλληλου υβριδίου, η σύσταση του εδάφους, οι κλιµατολογικές συνθήκες, οι καλλιεργητικές πρακτικές, καθώς και η ορθολογική θρέψη, µπορούν να επηρεάσουν τους συντελεστές της απόδοσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της παραγωγής.

28_13

826
0

Ιδιαίτερη έµφαση δίνεται στον καθοριστικό ρόλο της σωστής θρέψης και λίπανσης της καλλιέργειας ως προς τα δυο σηµαντικότερα στοιχεία της απόδοσης: τον τελικό αριθµό και το βάρος των κόκκων ανά σπάδικα. Οι δυο αυτοί παράγοντες ξεκινούν να διαµορφώνονται από τα πρώτα κιόλας στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας και συγκεκριµένα από το στάδιο ανάπτυξης των 7-8 φύλλων. Σε αυτή τη φάση ο σπάδικας έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται, καθορίζοντας τον αριθµό των σειρών των σπόρων που φέρονται στη θηλυκή ταξιανθία.

Εποµένως, σε αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα σηµαντική η εντοπισµένη εφαρµογή των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων, καθώς και η διέγερση της φυσιολογίας και του φωτοσυνθετικού ρυθµού, µε στόχο τη µέγιστη έκφραση του γενετικού δυναµικού της καλλιέργειας και αποτέλεσµα την αύξηση των αποδόσεων.

 

Ο ρόλος των θρεπτικών στοιχείων Ν, P, Zn Mn στην καλλιέργεια του καλαµποκιού

Άζωτο (N): Ο ρόλος του αζώτου στην καλλιέργεια του καλαµποκιού θεωρείται ιδιαίτερα σηµαντικός, λόγω της συνεισφοράς του στην αυξηµένη παραγωγή βιοµάζας. Mέσω της σύνθεσης των πρωτεϊνών και της χλωροφύλλης ευνοείται η διαµόρφωση επαρκούς φυλλικής επιφάνειας και η αποτελεσµατική ανάπτυξη του σπάδικα.

Φώσφορος (P): Η χορήγησή του είναι ανάλογης σηµασίας µε του αζώτου, καθώς λαµβάνει µέρος στην φωτοσύνθεση, την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και την ανάπτυξη του φυτού. Ακόµα, συµβάλλει στην αποικοδόµηση των σακχάρων και του αµύλου, στην µεταφορά των θρεπτικών στοιχείων µέσα στο φυτό και εποµένως στο καλύτερο γέµισµα των κόκκων.

Ψευδάργυρος (Ζn): Πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό που εµπλέκεται στην ανάπτυξη της καλλιέργειας, µέσω της δηµιουργίας των αυξινών, της σύνθεσης του αµύλου, την ανάπτυξη των ριζών και την ανθοφορία. Η σηµασία του ψευδαργύρου στις τελικές αποδόσεις της καλλιέργειας καλαµποκιού έχει υποστηριχθεί από πληθώρα επιστηµονικών ερευνών. Στον αραβόσιτο παρατηρείται αρκετά συχνά οι κόκκοι που βρίσκονται στο κορυφαίο τµήµα του σπάδικα να µην αναπτύσσονται επαρκώς, καταλήγοντας σε ατελή σχηµατισµό και συνεπώς σε µειωµένες τελικές αποδόσεις. Το φαινόµενο αυτό παρατηρείται εντονότερα υπό συνθήκες διαφόρων αβιοτικών καταπονήσεων, ανταγωνισµού και έλλειψης θρεπτικών συστατικών, όπως είναι ο ψευδάργυρος. Ο ρόλος του ψευδαργύρου είναι καθοριστικός στη βιωσιµότητα της γύρης, στον αριθµό των σειρών καθώς και το αποτελεσµατικό γέµισµα του σπάδικα, ακόµα και στα ανώτερα σηµεία του, συµβάλλοντας στη µεγιστοποίηση των τελικών αποδόσεων.

Μαγγάνιο (Mn): Η παρουσία του συνεισφέρει στην βελτιστοποίηση της ανάπτυξης του φυτού. Ειδικότερα αποτελεί ένα θρεπτικό συστατικό που εµπλέκεται στο µεταβολικό έλεγχο των σακχάρων καθώς επίσης στη βέλτιστη αφοµοίωση του αζώτου και την µείωση των επιβλαβών νιτρικών ιόντων στο φυτό.

 

Η πρόταση τηςTIMAC AGRO | ΛΥ∆Α

Η Timac Agro | ΛΥ∆Α πάντα στο πλευρό του παραγωγού, έρχεται να ενισχύσει την καλλιέργεια του αραβόσιτου µε τους εξειδικευµένους διαφυλλικούς βιοδιεγέρτες της σειράς FERTILEADER, µε τη µοναδική τεχνολογία SEACTIV. Ειδικότερα, ο βιοδιεγέρτης FERTILEADER AXIS, εµπλουτισµένος µε N, P, Zn και Μn, καθώς και ο βιοδιεγέρτης FERTILEADER ORIS πλούσιος επίσης σε N, P, Zn αποτελούν την ιδανική λύση για τη µεγιστοποίηση των αποδόσεων στο καλαµπόκι.

Ο συνδυασµός των παραπάνω θρεπτικών συστατικών µε την πατενταρισµένη τεχνολογία SEACTIV συµβάλλει στην αύξηση της παραγωγής µε:

■ Βέλτιστη απορρόφηση των παρεχόµενων θρεπτικών συστατικών - αποτελεσµατική θρέψη, χάρη στην περιεκτικότητα του συµπλόκου σε ειδικά επιλεγµένα αµινοξέα.

■ Μεγαλύτερη αντοχή στα αβιοτικά stress, για απρόσκοπτη ανάπτυξη της καλλιέργειας, λόγω της παρουσίας του φυσικού οσµολύτη Γλυκίνη Μπεταΐνη

■ ∆ιασυστηµατικότητα του προϊόντος που εξασφαλίζεται µέσω του ΙPA, ενός διασυστηµατικού µεταφορέα που αναδιανέµει αποτελεσµατικά τα θρεπτικά συστατικά και τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης κατά µήκος του φυτού. Παράλληλα διεγείρει τις φυσιολογικές διεργασίες συνεισφέροντας στην αυξηµένη παραγωγή βιοµάζας.

 

ΕΦΗ ΠΙΣΚΟΠΟΥ

BUSINESS DEVELOPMENT & PRODUCT MANAGER



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία