BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

SULFAMMO με τεχνολογία MPPA DUO για βέλτιστη αξιοποίηση του αζώτου

Η αζωτούχος λίπανση κατέχει καθοριστικό ρόλο για τη διασφάλιση υψηλών αποδόσεων, καθώς όχι μόνο θρέφει την καλλιέργεια με άζωτο, αλλά εφοδιάζει και με άλλα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όπως είναι το θείο (S), το μαγνήσιο (MG) και ιχνοστοιχεία.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-06-08_111357

557
0


Στην καλλιέργεια του καλαµποκιού, οι ανάγκες σε άζωτο είναι αυξηµένες µε σκοπό την δηµιουργία επαρκούς βλαστικής ανάπτυξης, καθώς την δηµιουργία ικανοποιητικού αριθµού σειρών και το γέµισµα των σπόρων του σπάδικα. Στο βαµβάκι το άζωτο είναι επίσης αναγκαίο, καθώς συµβάλλει καταλυτικά στην βλαστική ανάπτυξη, την καρποφορία, την δηµιουργία ανθοφόρων και καρποφόρων βλαστών, καθώς επίσης και των καρυδιών. Ιδιαίτερη σηµασία έχει να διασφαλίσουµε ότι τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται στην καλλιέργεια µέσω της επιφανειακής λίπανσης είναι διαθέσιµα κατά τη διάρκεια των κρίσιµων σταδίων ανάπτυξής της.

Η εφαρµογή κοινών αζωτούχων λιπασµάτων έχει ως απόρροια οι λιπαντικές µονάδες να υφίσταται διάφορα είδη απωλειών. Πιο συγκεκριµένα, ανάλογα µε την µορφή αζώτου που εµπεριέχεται στο εκάστοτε λίπασµα, καθώς και τις εδαφοκλιµατικές συνθήκες που επικρατούν, έως και 30% του αζώτου µπορεί να εξαερωθεί, πάνω από 20% µπορεί να δεσµευτεί στο έδαφος και 10-20% µπορεί να χαθεί λόγω έκπλυσης. Αποτέλεσµα είναι η αναπόφευκτη υπολίπανση της καλλιέργειας, επηρεάζοντας αρνητικά τις τελικές αποδόσεις και εποµένως το εισόδηµα του παραγωγού.



Η Timac Agro | ΛΥ∆Α καινοτοµεί και στην αζωτούχο λίπανση µε την εξειδικευµένη σειρά αζωτούχων κοκκωδών λιπασµάτων SULFAMMO PRIMO και SULFAMMO SPECIAL, ανανεωµένα πλέον µε την µοναδική τεχνολογία MPPA DUO!

Η τεχνολογία MPPA DUO, που ενσωµατώνεται τόσο στα αζωτούχα κοκκώδη λιπάσµατα SULFAMMO όσο και στα σύνθετα κοκκώδη λιπάσµατα της σειράς DUOFERTIL, αποτελεί έναν διεγέρτη της αύξησης και της ανάπτυξης των φυτών, αποτέλεσµα πολυετούς επιστηµονικής έρευνας της Timac Agro. Χάρη στη σύνθεσή της καθίσταται ιδανική επιλογή για όλες τις καλλιέργειες, όπως το βαµβάκι και το καλαµπόκι, αποτρέποντας φαινόµενα απωλειών αζώτου, εξασφαλίζοντας παράλληλα θρέψη και βιοδιέγερση.

Αναλυτικότερα, η αποτελεσµατικότητα της τεχνολογίας MPPA DUO βασίζεται στην:

■ Μακροπρόθεσµη παροχή των θρεπτικών συστατικών, καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, µέσω της προστασίας όλων των λιπαντικών µονάδων που παρέχονται, π.χ. του Αζώτου (N), του Θείου (S), του Μαγνησίου (Mg) και των ιχνοστοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται στο µέγιστο δυνατό τα φαινόµενα απωλειών που προκύπτουν λόγω εξαέρωσης, έκπλυσης και δέσµευσης στα εδαφικά κολλοειδή. Παράλληλα, καθιστά αυτά τα θρεπτικά συστατικά διαθέσιµα στο φυτό, σύµφωνα µε τις ανάγκες της καλλιέργειας ανάλογα µε το στάδιο ανάπτυξής τους, συµβάλλοντας στην ορθολογική θρέψη.

■ Κινητοποίηση των ήδη υπαρχόντων θρεπτικών στοιχείων στο εδαφικό διάλυµα, που είναι διαθέσιµα από προηγούµενες λιπάνσεις. Έτσι, παρέχονται επιπλέον σηµαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι ο Φωσφόρος (P)και το Κάλιο (K), καθώς επίσης και ιχνοστοιχεία, αξιοποιώντας την περιεκτικότητα του εδάφους σε λιπαντικές µονάδες, µέσω της αυξηµένης διαθεσιµότητάς τους στα φυτά.

■ ∆ιέγερση του ριζικού συστήµατος, προάγοντας την ισχυρή και ταχύτερη εγκατάσταση της καλλιέργειας, την καλύτερη εδαφική εξερεύνηση και την αποτελεσµατικότερη θρέψη. Συγκεκριµένα, χάρη στο βιοδιεγέρτη βασιζόµενο σε φυτικό εκχύλισµα XCK, βασικό συστατικό της τεχνολογίας MPPA DUO, ενισχύεται η αύξηση του ριζικού συστήµατος, ακόµα και στα πιο προχωρηµένα στάδια της καλλιέργειας.

Παράλληλα, τα αζωτούχα λιπάσµατα της σειράς SULFAMMO εξασφαλίζουν βέλτιστη απορρόφηση και αξιοποίηση του αζώτου, καθώς και αυξηµένη πρωτεϊνοσύνθεση, µέσω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε Θείο (S). Επιπροσθέτως, διασφαλίζουν την βέλτιστη ανάπτυξη των φυτών, καθώς και τον αυξηµένο φωτοσυνθετικό ρυθµό, χάρη στην σύνθεσή τους σε αναγκαία θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το Μαγνήσιο (Mg) στο SULFAMMO PRIMO καθώς και το σίδηρο (Fe), βόριο (B) και το ψευδάργυρο (Zn) στο SULFAMMO SPECIAL, συµβάλλοντας στην ορθολογική θρέψη της καλλιέργειας.

 

Εφη Πισκόπου

Business Development & Product Manager


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία