BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Ένας βιοδιεγέρτης αντίδοτο στον παγετό γλίτωσε την πατατοφυτεία στην Εύβοια

Ήταν πρωί της 3ης Απριλίου όταν ο 67άχρονος αγρότης, Άγγελος Γυφτοδήµος, έφτασε στην καλλιέργεια πατάτας, στα Ψαχνά της Εύβοιας για να αντικρίσει ένα ζοφερό θέαµα µε µόνο περιθώριο αντίδρασης,να γίνει το φρεζάρισµά της.

42-43_73

Πέτρος Γκόγκος

1657
0

Τουλάχιστον έτσι πίστευε ο ίδιος. Τα ξηµερώµατα εκείνης της ηµέρας, ένας αργοπορηµένος για τα δεδοµένα της περιοχής παγετός, έγραψε στο θερµόµετρο τους -3 βαθµούς Κελσίου, σε ένα στάδιο ανάπτυξης των φυτών περίπου ενάµιση µήνα πριν από τη συγκοµιδή.

Πριν από µερικές ηµέρες βρεθήκαµε στο ίδιο σηµείο, για να δούµε ένα χωράφι γεµάτο µε φυτά πατάτας, έτοιµα να συγκοµιστούν. Ο Άγγελος Γυφτοδήµος άρπαξε στην τύχη µια πατατιά και µετρήσαµε παρέα στη ρίζα οχτώ πατάτες πρώτης ποιότητας που πιάνουν αδιαπραγµάτευτα σήµερα τα 55 λεπτά το κιλό στο χωράφι. Τι θα µπορούσε να είχε µεσολαβήσει; «Θα είχε φρεζαριστεί το χωράφι, αν δεν είχα ακούσει τη Μαρία και το Νίκο. Τώρα υπολογίζω σε µια παραγωγή κοντά στους 3 τόνους το στρέµµα» θα πει ο αγρότης, αναφερόµενος στη Μαρία Σαµαρτζή, Σύµβουλο Θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α για την ευρύτερη περιοχή και στον Νίκο Γκίκα, έναν καταρτισµένο γεωπόνο που διατηρεί ένα πολυάσχολο κατάστηµα εφοδίων στα Ψαχνά Ευβοίας.

Τη λύση έδωσε το VITALFIT

Κάτω από τις δεδοµένες συνθήκες, µόνο µια θαυµατουργή λύση θα µπορούσε να ξαναζωντανέψει τα φυτά και να σώσει τη σοδειά. Τη φετινή χρονιά µε τους αναπάντεχους παγετούς και τους ψυχρούς και βροχερούς Μάηδες, η λύση που διόρθωσε τη ζηµιά για τον Άγγελο Γυφτοδήµο, απαντάται στην αγορά µε την επωνυµία VitalFit. Είναι ο καινούριος βιοδιεγέρτης της Timac Agro | ΛΥ∆Α και όπως µας εξηγεί η Έφη Πισκόπου, Business Development & Product Manager της εταιρείας, το συγκεκριµένο προϊόν έχει µια τριπλή δράση στοχεύοντας στην προστασία και την επανακκίνηση της καλλιέργειας σε δυσµενείς συνθήκες.

Πρόκειται για ένα νέο βιοδιεγέρτη της Timac Agro | ΛΥ∆Α, που συµβάλλει στην ενεργοποίηση της άµυνας του φυτού. Ενδείκνυται για όλες τις καλλιέργειες, όπως είναι τα κηπευτικά, τα δένδρα και οι εκτατικές καλλιέργειες, ενώ είναι κατάλληλος για διαφυλλικές και ριζοποτιστές εφαρµογές.

Όπως τονίζει η ίδια: «Η αποτελεσµατικότητα του προïόντος στηρίζεται σε 3 µηχανισµούς δράσης: στην αύξηση της συγκέντρωσης των αντιοξειδωτικών µορίων συµβάλλοντας στην αντιµετώπιση του stress και την ενεργοποίηση της άµυνας του φυτού. Βοηθάει στην ανάπλαση των ιστών λόγω των πρόδροµων ουσιών φυτοορµονών που ενσωµατώνει η τεχνολογία, ενώ επιδρά και στο κοµµάτι του ριζικού συστήµατος βοηθώντας το φυτό να παράξει κάποια εξιδρώµατα πλούσια σε µεταβολίτες που έλκουν τα µικρόβια του εδάφους και βοηθούν στη θωράκιση και προάσπιση του ριζικού συστήµατος. Είναι κάτι που το θέλουµε πολύ στην πατάτα». Συνοπτικά, µε τη διαφυλλική ή ριζοποτική εφαρµογή του εξασφαλίζονται ανθεκτικότερα φυτά αφού περιορίζεται το οξειδωτικό stress, καθυστερείται η γήρανση του φυτού και ενισχύεται ο µεταβολισµός του.

Νέες δυνατότητες στα χέρια των παραγωγών

Η Μαρία Σαµαρτζή, είναι πεπεισµένη ότι σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό εµπορικό και κλιµατικό περιβάλλον, µοναδικός σύµµαχος των αγροτών είναι τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που απελευθερώνει η έρευνα στην αγορά. Mεταξύ αυτών είναι και η εξειδικευµένη θρέψη στην οποία δραστηριοποιείται η Timac Agro | ΛΥ∆Α, µε τον καταστροφικό παγετό να δίνει το βήµα για την απόδειξη των νέων δυνατοτήτων που έχουν στα χέρια τους οι αγρότες.

«Εκεί που στοχεύσαµε ήταν στην ανάπλαση των καµένων από τον παγετό ιστών. Ενεργοποιήσαµε την άµυνα του φυτού µε τα αντιοξειδωτικά του VITALFIT, κάτι που φαίνεται και τώρα γιατί διαπιστώνεται ότι είναι λιγότερο επηρεασµένες οι πατάτες από µύκητες και άλλες ασθένειες. Γενικά αυτό το προϊόν στοχεύει στην ανάκαµψη της καλλιέργειας. Στην επανεκκίνησή της µετά από δύσκολες συνθήκες» αναφέρει η σύµβουλος θρέψης. «Ιδανικά, προστατεύει και αποδίδει πριν έρθει αυτή η δύσκολη συνθήκη. Εµείς το εφαρµόσαµε αφού είχαµε το πρόβληµα και είχαµε πολύ καλά αποτελέσµατα» καταλήγει.

Στόχος του VitalFit η προστασία και η επανεκκίνηση της καλλιέργειας

«Ένα Viti» λένε συνθηµατικά οι αγρότες, ερχόµενοι στο κατάστηµα εφοδίων του Νίκου Γκίκα στα Ψαχνά, ζητώντας το FERTILEADER VITI της Timac Agro | ΛΥ∆Α, σε µια περιοχή της κεντρικής Εύβοιας, που καλλιεργεί περίπου 5.000 στρέµµατα πατάτας, χειµώνα – καλοκαίρι, έχοντας δει µετρήσιµη διαφορά στις παραγωγές τους. «Με τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α, αυτό που θα ρίξεις, θα το πάρεις πίσω µε το παραπάνω. Τα φυτά αντιδρούν πολύ άµεσα και µε ευκολία. Κανένα προϊόν της εταιρείας δεν θα σε προδώσει, έτσι σκέφτονται οι παραγωγοί» αναφέρει ο επιχειρηµατίας-γεωπόνος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή σχεδόν τρεις δεκαετίες. Γεννηµένος στα Ψαχνά, και απόφοιτος του ΓΠΑ, προσπαθεί τόσο µέσα από τη συνεργασία του µε τα έµπειρα στελέχη της Timac Agro | ΛΥ∆Α, όσο µέσα από τη διορατικότητα που τον διακρίνει, να διευκολύνει τη µετάβαση των αγροτών της περιοχής σε αυτό το νέο και απαιτητικό περιβάλλον που διαµορφώνουν από κοινού έντονα καιρικά φαινόµενα, αλλά και οι διαρκώς αυξανόµενες απαιτήσεις του εµπορίου και δη των µεγάλων σούπερ µάρκετ. Κάπως έτσι, έπεισε τους παραγωγούς σε µια περιοχή που ανέκαθεν δούλευε µε πατάτες και φυλλώδη λαχανικά, να στραφούν στο κρεµµύδι. «Είµαστε πολύ πρώιµοι και έχουµε τη δυνατότητα να έχουµε τα πρώτα κρεµµύδια στην Ελλάδα» αναφέρει ο ίδιος. Το ίδιο επιχείρησε και µε το κεράσι, ωστόσο δεν τα έχει καταφέρει ως σήµερα.

Η δεµένη οµάδα γεωπόνων της Timac Agro | ΛΥ∆Α, θα έλεγε κανείς ότι επιταχύνει την όλη διαδικασία προσαρµογής στο νέο περιβάλλον, µε τα προϊόντα ειδικής θρέψης να κερδίζουν σταθερά κοινό στον κάµπο που «επιβλέπει» ο Νίκος Γκίκας, αφού η σχέση αγροτών και εταιρείας δεν σταµατά στο ταµείο του καταστήµατος εφοδίων. Οι άνθρωποι της Timac Agro | ΛΥ∆Α, συµµετέχουν ενεργά στη διαµόρφωση των εξειδικευµένων συνταγών θρέψης που απαιτούν τα χωράφια και βρίσκονται σε αυτά σε κάθε δυσκολία. «Συγκεκριµένοι βιοδιεγέρτες, όπως το VITALFIT, έρχονται να γίνουν σύµµαχοι των παραγωγών µε την ενίσυχση της άµυνας του φυτού και την µεγιστοποίηση των αποδόσεων της καλλιέργειας. Τεχνικοί γεωπόνοι, όπως είναι ο κ. Γκίκας, θα πρέπει επειδή καταργούνται διάφορες δραστικές ουσίες, να αναζητήσουν έναν εναλλακτικό τρόπο ώστε να βοηθήσουµε την καλλιέργεια να ανταπεξέλθει διαφορετικά σε προσβολές από µύκητες και βακτήρια» αναφέρει η Μαρία Σαµαρτζή.

Με συνταγές θρέψης για απαιτητικούς

Η παγετόπληκτη περίπτωση του πατατοπαραγωγού Άγγελου Γυφτοδήµου, ο οποίος καλλιεργεί 100 στρέµµατα, µε φυλλώδη λαχανικά, κηπευτικά αλλά και έναν αξιόλογο για τα δεδοµένα του µικρού κλήρου της περιοχής ελαιώνα 15 στρεµµάτων, αποτελεί ένα ακραίο παράδειγµα, µε εντυπωσιακά αποτελέσµατα.

Μια περίπτωση πιο κοντά στο συνηθισµένο, ως προς τις καιρικές συνθήκες, µε αναφορές και στο εµπορικό κλίµα, είναι αυτή των αδερφών Βουρδάνου, που καλλιεργούν 2.000 στρέµµατα και διαχειρίζονται στο συσκευαστήριό τους στα Ψαχνά µεγάλο µέρος της τοπικής παραγωγής. Με τον παγετό να χτυπά σε µικρότερο βαθµό τα δικά τους χωράφια, από καθαρή τύχη, πέτυχαν αποδόσεις κοντά στους 5,5 τόνους, εφαρµόζοντας στο ξεκίνηµα το FERTIACTYL GZ, έναν επίσης πανίσχυρο βιοδιεγέρτη της Timac Agro | ΛΥ∆Α και στη συνέχεια το VITALFIT.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία