BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Η παραγωγή βερίκοκου θέλει επιστημονική προσέγγιση

Τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια ο παραγωγός Μάκης Συµεωνίδης, τρεις φορές την εβδοµάδα, άγρια χαράµατα φορτώνει το φορτηγάκι του µε φρέσκα φρούτα και ζαρζαβατικά που παράγει και µαζί µε τη σύζυγό του στήνουν τον πάγκο τους σε διάφορες λαϊκές αγορές στη Μακεδονία.

42-43_74

Λεωνίδας Λιάμης

2167
4

Η επιλογή της οικογένειας να αυτοδιαχειρίζεται εµπορικά τα προϊόντα που καλλιεργεί σε κτήµατά της στην Ηµαθία, τους φέρνει σε απευθείας επαφή µε τον τελικό καταναλωτή και επειδή, στο πέρασµα των ετών, µε πολλούς πελάτες, πλέον, έχουν αναπτύξει διαπροσωπική σχέση, έχουν έναν λόγο παραπάνω, όπως λένε, να προσέχουν τί θα τους πουλήσουν.





Οικογενειακή εκµετάλλευση 60 στρεµµάτων µε φρούτα και λαχανικά

Τον συναντήσαµε στις αρχές Ιουνίου, σε ένα από τα κτήµατά του, µαζί µε την σύζυγό του Ρούλα και τα δύο παιδιά τους Ελένη και Θεοχάρη, να συγκοµίζουν βερίκοκα, προσπαθώντας να προλάβουν τις… απειλές του συννεφιασµένου ουρανού, που έστελνε µηνύµατα ότι έρχεται βροχή.

«Εδώ έχουµε 12 στρέµµατα, στα οποία καλλιεργούµε 26 διαφορετικές ποικιλίες από βερίκοκα. Όλη η οικογενειακή εκµετάλλευση, το Κτήµα Συµεωνίδη, εκτείνεται σε περίπου 60 στρέµµατα και διαθέτει, επίσης, ροδάκινα, νεκταρίνια, λωτούς, δαµάσκηνα, αλλά κι αρακάδες, µπάµιες, πράσα και σπανάκια, που τα καλλιεργούµε στη διάρκεια του χειµώνα. ∆εν καθόµαστε σχεδόν καµία εποχή του χρόνου», µας ανέφερε.

Ο ίδιος είναι δεύτερης γενιάς παραγωγός, καθώς πήρε τη σκυτάλη της εκµετάλλευσης από τον πατέρα του, ο οποίος ασχολούνταν πάντα µε τα φρούτα και τα λαχανικά κι ήταν εκείνος που αποφάσισε, γύρω στο 1970 να πάψει να δίνει την παραγωγή του στο εµπόριο και να τη διαθέτει χωρίς διαµεσολάβηση στον καταναλωτή, για καλύτερο εισόδηµα.



Προετοιµάζοντας τη διάδοχη κατάσταση

«Το συνέχισα και εγώ και, πλέον, έχουµε βάλει στην εκµετάλλευση και τα παιδιά µας», τονίζει ο Μάκης Συµεωνίδης και δεν κρύβει ότι ήδη έχει αρχίσει να προετοιµάζει τη διάδοχη κατάσταση, βγάζοντας µπροστά τον γιό του Θεοχάρη.

«Σκέφτοµαι να µεγαλώσω την εκµετάλλευση. Έχουµε βρει ένα χωράφι 12 στρέµµατα, κοντά σε αυτό που βρισκόµαστε σήµερα και το σχέδιό µου είναι να φυτέψω δέντρα, κάποιες από τις υφιστάµενες, αλλά και κάποιες νέες ποικιλίες, µε το βάρος να πέφτει στο βερίκοκο», µας λέει ο Θεοχάρης Συµεωνίδης. Όπως επισηµαίνει, «ποντάρουµε πολύ σε αυτό το προϊόν. Είναι µια καλλιέργεια την οποία έχουµε µάθει καλά, καθώς την ασκούµε εδώ και 17 χρόνια».

«Θέλω να είµαι σίγουρος για την θρέψη των δένδρων µου, ώστε να αποδίδουν την µέγιστη δυνατή ποιότητα»

Καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσµα που επιτυγχάνουν, οπτικά, αλλά και γευστικά στα προϊόντα τους, όπως αναφέρουν πατέρας και γιος, παίζει το κοµµάτι της θρέψης. «Θέλω τα φυτά να τα ταΐζω, να κάνω ποιότητες, είναι το απωθηµένο µου», επισηµαίνει ο Μάκης Συµεωνίδης και την τακτική αυτή εφαρµόζει και ο Θεοχάρης, ο οποίος προχωρά ένα βήµα παραπέρα και είναι δεκτικός και σε πιο εξειδικευµένες λύσεις.

«Συνεργαστήκαµε µε το κατάστηµα της Fytofarm του κ. Νικολαΐδη και µας πρότειναν για τη θρέψη προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α, η οποία ήταν γνωστή στον πατέρα µου για τα εξειδικευµένα προϊόντα θρέψης που διαθέτει. Χρησιµοποιήσαµε από την αρχή, το DUOFERTIL SUPERB MPPA DUO, επειδή θέλαµε να ποντάρουµε σε µέγεθος και οµοιοµορφία. Οι καιρικές συνθήκες πίεζαν όµως και δεν µας άφησαν να κάνουµε σωστά όλο το πρόγραµµα. Πραγµατοποιήθηκαν δυο εφαρµογές του βιοδιεγέρτη MAXIFRUIT, στην έναρξη και στα µέσα της ανθοφορίας, όπως µας συµβούλευσαν οι γεωπόνοι µας και τα αποτελέσµατα είναι ορατά στο χωράφι. Σε σύγκριση µε πέρυσι είδα οµοιοµορφία και µεγάλο µέγεθος καρπών, έντονο χρώµα, αντοχή, όχι σκάσιµο και πολύ καλή γεύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεοχάρης Συµεωνίδης, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει σε αυτό το µονοπάτι και θα το συστήσει και σε άλλους.

Την ικανοποίησή του για το φετινό οφθαλµοφανές, όπως σηµειώνει, αποτέλεσµα στο χωράφι, αλλά και για τη συνεργασία του µε τη Timac Agro | ΛΥ∆Α και το κατάστηµα της Fytofarm, εκφράζει και ο Μάκης Συµεωνίδης.

«Είµαστε συνοδοιπόροι µε τον Νίκο Νικολαΐδη και τον πατέρα του, τον Κωνσταντίνο εδώ και περίπου µια 20ετία και µας προσέχουν, σε ό,τι χρειαστούµε. Έρχονται συχνά στα κτήµατά µας και κάνουν επίβλεψη, σε όλες τις παραγωγές µας. Μας στηρίζουν και τους στηρίζουµε. Τα τελευταία χρόνια έχουν εστιάσει σε πιο εξειδικευµένα προϊόντα και µας τα πρότειναν. Eίναι πολύ ψαγµένοι, µας συµβουλεύουν, είναι καλοί επιστήµονες στα δέντρα, ξέρουν τί θα δώσουν στον παραγωγό, τον κατευθύνουν σωστά», λέει ο πολύπειρος παραγωγός, ενόσω µας προσφέρει να δοκιµάσουµε ένα ευµέγεθες βερίκοκο, τονίζοντας µε αυτοπεποίθηση για τη δουλειά του: «δεν έχετε ξαναφάει τέτοιο ποιοτικό βερίκοκο».



Ανοίγει η βεντάλια της συνεργασίας Fytofarm και Timac Agro | ΛΥΔΑ

Νωρίτερα επισκεφτήκαµε το κατάστηµα της Fytofarm, στην Πατρίδα Ηµαθίας, όπου µας υποδέχθηκε ο Νίκος Νικολαΐδης, ένας γεωπόνος µε µεταπτυχιακό στο φηµισµένο ολλανδικό πανεπιστήµιο του Wageningen, ο οποίος τα τελευταία 10 έτη έχει ενταχθεί ενεργά στην οικογενειακή επιχείρηση που έστησε ο πατέρας του Κωνσταντίνος από το 1987.

«Συνεργαζόµαστε πολλά χρόνια µε το Κτήµα Συµεωνίδη. Εξειδικεύεται στο βερίκοκο και καλλιεργεί πολλές ποικιλίες του. Λόγω και του καιρού, ήθελε να δοκιµάσει κάτι πιο εξειδικευµένο, ώστε να µπορέσει να πάρει καλύτερο µέγεθος και οµοιοµορφία, γιατί τα πουλάει κυρίως µόνος του στη λαϊκή, δίδοντας ένα µικρό µέρος της παραγωγής και στο εµπόριο», µας είπε ο γεωπόνος και πρόσθεσε: «Ξεκίνησε µε προϊόντα βασικής λίπανσης από τη Timac Agro | ΛΥ∆Α, την οποία γνώριζε από παλιά και του προτείναµε να δοκιµάσει κάτι εξειδικευµένο για µέγεθος και οµοιοµορφία και δικαιωθήκαµε, διότι τα αποτελέσµατα είναι εντυπωσιακά, παρότι ο καιρός δεν µας άφησε να ολοκληρώσουµε όλο το πρόγραµµα».

Ως προς τη συνεργασία του καταστήµατος µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α, ο κ. Νικολαΐδης σηµείωσε πως ενεργοποιήθηκε λίγο µετά την εκδήλωση της πανδηµίας κορωνοϊού. «∆εν κυνηγάµε τις εξελίξεις, προσπαθούµε πάντα να τις προβλέπουµε για να είµαστε προετοιµασµένοι να τις αντιµετωπίσουµε, επειδή πάντα υπάρχουν αλλαγές στο χώρο µας. Στο πλαίσιο αυτό θέλαµε να βάλουµε στο κατάστηµα και εξειδικευµένες λύσεις όσον αφορά σε νέου τύπου βιοδιεγέρτες, ώστε να βοηθήσουµε, λόγω και των δύσκολων καιρικών συνθηκών, τους συνεργαζόµενους παραγωγούς να πάρουν τα µέγιστα από την καλλιέργειά τους. Τα παιδιά της Timac Agro | ΛΥ∆Α ήρθαν στο κατάλληλο timing να µας προσφέρουν τις συγκεκριµένες λύσεις και να συµπληρώσουµε το οπλοστάσιό µας για τη θρέψη στο ροδάκινο, το βερίκοκο, το κεράσι και το αµπέλι, γιατί µας αρέσει πάρα πολύ να ασχολούµαστε µε καινοτόµα προϊόντα νέας τεχνολογίας, που µπορούν να δώσουν στον παραγωγό αποτελέσµατα στο θέµα του µεγέθους, της οµοιοµορφίας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, παραπάνω από 100% από αυτό που ζητά», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτή η συνεργασία διευρύνεται και ανοίγει η βεντάλια των προϊόντων της Timac Agro | ΛΥ∆Α που πωλούνται µέσα από τη Fytofarm, καθώς όσο τα γνωρίζουν οι παραγωγοί, αυξάνει και η ζήτησή τους.

Προτάσεις αξίας που µεγιστοποιούν την απόδοση

Κοµβική συµβολή στη διάχυση της πληροφορίας για τις λύσεις που δίνει η εταιρεία, έχει ο γεωπόνος Αναστάσιος Γεωργιάδης, σύµβουλος θρέψης στην πολυπληθή οµάδα που διατηρεί ανά την Ελλάδα η Timac Agro | ΛΥ∆Α, παρέχοντας συµβουλές θρέψης στους παραγωγούς.

«Μιλάµε µε παραγωγούς της περιοχής, τους ενηµερώνουµε για τα προϊόντα µας και το τί µπορεί να προσφέρουν στην καλλιέργεια, ώστε να µεγιστοποιηθεί η απόδοσή της», µας είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος έχει συν-επιµεληθεί το πρόγραµµα θρέψης στο «Κτήµα Συµεωνίδη», το οποίο είχε ως βασικό άξονα το MAXIFRUIT, ένα προϊόν που βοήθησε στο να δώσει µια καλύτερη ανθοφορία και οµοιοµορφία στην καρπόδεση, οδηγώντας και σε αυξηµένο µέγεθος καρπού.
 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

06-07-2023 13:13ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Υπάρχουν εξίσου καλά προιόντα στην αγορά σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Απάντηση

05-07-2023 08:41Ηλίας

Δυστυχώς παιδιά είναι πολύ ζορική η κατάσταση το να βγάλεις προσχερο μεροκάματο είναι το εύκολο το να μπορέσεις να έχεις συνέπεια και συνέχεια είναι το δυσκολο κάνεις μια ανάλυση εδάφους και βλέπεις τι χρειάζετε το κτήμα το θέμα ώμος είναι ποιο βαθύ είναι στο ΦΠΑ είναι στο καύσιμο είναι στην ακρίβεια εκεί πρέπει να εστιάσουμε και να δουλέψουμε αλλιώς θα σβήσουμε βποσ πολλοί ακόμη κλαδοι

Απάντηση

04-07-2023 23:55Γιωργος

Πολυ ωραια και ρομαντικα ακουγονται ολα αυτα.Τα ξερουμε κι εμεις τα max fruit και τους βιοδιεγερτες στην επιτραπεζια σουλτανινα. Ομως αγαπητοι αρθρογραφοι, η πραγματικοτητα ειναι αλλη απο αυτη που διαφημιζετε με τις σωστες θρεψεις και τα οργανικα λιπασματα. Ειναι πασιγνωστα ολα αυτα σε εμας εδω και χρονια. Ομως ολα αυτα ειναι αχρηστες πληροφοριες, οταν εχεις χρεωθει 40 € το λιτρο το max fruit που λετε και στο τελος να σου διαλυει ο καυσωνας η ο λιβας 140 τονους σταφυλια. Ειναι τραγωδια να εχεις κανει 450€ εξοδα ανα στρεμμα και να ερχεται η βροχη και να σου παιρνει το εισοδημα μεσα απο τα χερια. Ειναι επισης τραγωδια να εχεις στερεψει απο νερο και να βλεπεις 60 στρεμματα σταφυλια να ξεραινονται. Τοτε λοιπον οι βιοδιεγερτες και τα διαφορα οργανικα "μπαχαρικα" που μας διαφημιζετε ειναι παντελως αχρηστα για εμας. Ειδικα εδω στην Κορινθια στραγγιξαμε απο νερο,τι να τα κανουμε λοιπον τα λιπασματα και τα φρου φρου και αρωματα;;;τι να το κανεις το λιπασμα χωρις βροχες και χωρις νερο;;;;;χειροτερα το κανεις ετσι το φυτο. Πολυς κοσμος εχει παρατησει το χωραφι εν μεσω καλλιεργειας.πηγαιντε τωρα εσεις σε αυτον τον δυστυχο να του διαφημισετε βιοδιεγερτες και κουραφεξαλα. Αν δεν σας παρει με το δικανο, ειστε τυχεροι!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία