BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Με 6,5 τόνους το στρέμμα και σοδειά που γυαλίζει στο ράφι

«Πρώτα αγοράζει το µάτι και µετά το χέρι», το µότο του Γιάννη Χιώτη, έµπειρου καλλιεργητή πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια, ο οποίος στο Έλος της Λακωνίας έχει βρει τη χρυσή τοµή που ανεβάζει στους 6,5 τόνους την παραγωγή ανά στρέµµα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απαιτούµενη από το εµπόριο ποιότητα παραγωγής.

42-43_77

Καλλιόπη Τσαρνά

4602
1

Στα 85 στρέµµατα καλλιέργειας, που επισκέφτηκε η Agrenda την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, διαπίστωσε δέντρα φορτωµένα µε καρπό ποιοτικό, οµοιόµορφο εσωτερικά και εξωτερικά, χωρίς σχισίµατα και µε λαµπερό χρώµα, κάτι που δύσκολα πετυχαίνει κανείς µε συνέπεια κρατώντας όµως παράλληλα και την καλλιεργητική δαπάνη σε βιώσιµα επίπεδα. Στο πλάι του έχει τους συµβούλους της Timac Agro | ΛΥ∆Α, Γιώργο Κρητικάκο (Σύµβουλο Θρέψης του νοµού Λακωνίας) και Έφη Πισκόπου (Operational Marketing & Product Manager) οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και επισκέπτονται τα χωράφια του παραγωγού τακτικά µε στόχο να τον κατευθύνουν ως προς τη χρήση των προϊόντων της εταιρείας. Ο Γιάννης Χιώτης κατάφερε να ανεβάσει µε τη συνδροµή των ειδικών της Timac Agro | ΛΥ∆Α, τις αποδόσεις του κατά 2 µε 2,5 τόνους ανά στρέµµα.

Αλλάζουν διαρκώς οι απαιτήσεις

Μέσα στα χρόνια δραστηριοποίησής του, ο παραγωγός έχει παρατηρήσει ότι οι απαιτήσεις των δέντρων αλλά και των καταναλωτών αλλάζουν διαρκώς. Για την επίτευξη του στόχου του καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α τα οποία χρησιµοποιεί αποκλειστικά τα τελευταία 7 χρόνια και έχει δει τεράστιες διαφορές, τόσο στην γονιµότητα του εδάφους, όσο και των παραγωγικών του αποδόσεων, διατηρώντας όµως χαµηλό το κόστος παραγωγής. Τα εδάφη της περιοχής χαρακτηρίζονται από υψηλό PH, κοντά στο 7,8-8,1, µε αποτέλεσµα πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο έδαφος να µην προσλαµβάνονται από τα δέντρα.

«Στο κοµµάτι της θρέψης, ειδικά στην περιοχή της Λακωνίας, τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α είναι µονόδροµος», µας λέει ο παραγωγός.  Λόγω της σύστασης των εδαφών, όπως εξήγησε και παραπάνω, είναι πιο δύσκολη η απορρόφηση των απαραίτητων ιχνοστοιχείων από τα δέντρα, ακόµα και αν αυτά βρίσκονται ήδη εκεί, στο χώµα. Επιπλέον, η ύπαρξη υψηλών επιπέδων ασβεστίου στο έδαφος δυσχεραίνει την πρόσληψη αυτή λόγω ανταγωνισµού µε άλλα στοιχεία, όπως το κάλιο και το µαγνήσιο.

Λύση στο πρόβληµα της πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων από τα δέντρα

Τα λιπάσµατα της εταιρείας Timac Agro | ΛΥ∆Α βρίσκουν την λύση στο πρόβληµα της πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων από τα δέντρα. «∆εν υπάρχει περίπτωση να µην ψεκάσω την άνοιξη µε MAXIFRUIT» δήλωσε ο παραγωγός Γιάννης Χιώτης και το λόγο έδωσε στον Γιώργο Κρητικάκο, σύµβουλο θρέψης της εταιρείας για τον νοµό Λακωνίας, ο οποίος εξήγησε ότι η εφαρµογή του προϊόντος, γίνεται διαφυλλικά στο προανθικό στάδιο, κατά την πτώση των πετάλων και προτείνεται και µια τρίτη εφαρµογή στο στάδιο του καρπιδίου. Οι εφαρµογές αυτές θα δώσουν αύξηση του ρυθµού καρπόδεσης, αύξηση του βάρους και του µεγέθους του καρπού. Επιπλέον µεγάλη διαφορά στο µέγεθος και στο γυάλισµα του καρπού παρατήρησε ο παραγωγός, Γιάννης Χιώτης, από την εφαρµογή των προϊόντων SEACTIV.

Το προϊόν SEACTIV RAME είναι ένα λίπασµα-βιοδιεγέρτης µε εµπλουτισµένος σε χαλκό και εγκεκριµένος για χρήση στη βιολογική γεωργία. Είναι κατάλληλος για διαφυλλικές εφαρµογές και ειδικά σχεδιασµένος για καλλιέργειες που εµφανίζουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε xαλκό.



Πρόληψη και αντιµετώπιση του stress

Τέλος, µας µίλησε και για την εφαρµογή του προϊόντος VITALFIT, το οποίο συµβάλλει στη θωράκιση και την ανάκαµψη της καλλιέργειάς απέναντι σε κάθε είδους stress. Προσφέρει ανθεκτικότητα στα δέντρα, µειώνοντας το οξειδωτικό stress και αποκαθιστώντας τους ιστούς, περιορίζει το φαινόµενο της γήρανσης, αυξάνοντας τη φυσική παραγωγή φυτορµονών και ταυτόχρονα προωθεί την δηµιουργία νέων ιστών. Tέλος, επιτυγχάνει ενεργοποίηση του µεταβολισµού και ενίσχυση του ριζικού συστήµατος και της φυλλικής επιφάνειας. Συνεπώς, ενισχύει την απόδοση της καλλιέργειας και την ποιότητα της παραγωγής.

Ο παραγωγός επιβεβαίωσε τα παραπάνω αναφέροντας µάλιστα ότι λόγω της ποιότητας της παραγωγής του, η τιµή που πιάνει είναι καλύτερη από αυτή της αγοράς την δεδοµένη στιγµή. Γενικά, δήλωσε ανοιχτός στις αλλαγές και στις δοκιµές των νέων προϊόντων της Timac Agro | ΛΥ∆Α, συµβουλεύοντας και τους υπόλοιπους παραγωγούς της περιοχής για την επιλογή των συγκεκριµένων προϊόντων.

Ο παραγωγός από την Σκάλα με το εξειδικευμένο κατάστημα αγροεφοδίων

Στο χωράφι βρέθηκε και ο γεωπόνος Ιωάννης Μιχελάκος που διατηρεί κατάστηµα γεωργικών εφοδίων εδώ και 13 χρόνια στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, στο οποίο τον ακολούθησε η αποστολή. Πριν την εµπορική ενασχόληση του µε την φυτοπροστασία, καλλιεργούσε και ο ίδιος πορτοκάλια της ποικιλίας Βαλέντσια για περίπου 10 χρόνια.

Ο κ. Μιχελάκος εξήγησε ότι παραδοσιακά οι πιο συνηθισµένες ποικιλίες πορτοκαλιών στην περιοχή είναι τα Βαλέντσια και τα Merlin, τα τελευταία όµως χρόνια έχει παρατηρηθεί η χρήση νέων ποικιλιών, ώστε το προϊόν να είναι διαθέσιµο όλο το χρόνο, καθώς και κάποιες ποικιλίες µανταρινιών. Ο ίδιος έχοντας σπουδάσει φυτοπροστασία στο πανεπιστήµιο Plymouth της Αγγλίας, επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του για να βρίσκεται κοντά στους παραγωγούς και να δίνει λύση στα προβλήµατά τους.

Οι λύσεις της Timac Agro | ΛΥ∆Α που άλλαξαν την εικόνα της καλλιέργειας

Τη λύση βρήκε στα προϊόντα της εταιρείας Timac Agro | ΛΥ∆Α τα οποία χαρακτήρισε ως τα πιο αξιόπιστα και ποιοτικά στο κοµµάτι της θρέψης και εύκολα στη χρήση για τον χειριστή. Όπως εξήγησε, οι απαιτήσεις των φυτών κυρίως κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης είναι αυξηµένες και σε συνδυασµό µε την υψηλή αλκαλικότητα των εδαφών, δεν επιτρέπουν την απορρόφηση του µαγγανίου, ψευδαργύρου και σιδήρου. Εκεί η επέµβαση γίνεται διαφυλλικά. Τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α που ξεχώρισαν στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών είναι µεταξύ άλλων τα: MAXIFRUIT, SULFACID, SEACTIV ORIS και DUOFERTIL SUPERB, καθώς και τα προϊόντα που αναφέρθηκαν από τον παραγωγό, Γιάννη Χιώτη. Για το MAXIFRUIT, αναφέρει ότι το σκεύασµα ενίσχυσε πολύ την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, λόγω των ιχνοστοιχείων που περιέχει και κυρίως λόγω του µαγγανίου και του ψευδαργύρου, µε αποτέλεσµα εµφανή αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας παραγωγής. Επίσης, το SULFACID, ενσωµατώνει την τεχνολογία LCN και έχει πολύ ισχυρή όξινη δράση µε αποτέλεσµα να ταιριάζει «γάντι» και να συνδυάζεται πάρα πολύ καλά µε τα τοπικά εδάφη, τα οποία είναι αλκαλικά.

Η εφαρµογή γίνεται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, 20-30 ηµερών. Τα αποτελέσµατα είναι άµεσα εµφανή, καθώς µειώνει το PH του εδάφους και βοηθάει στην κίνηση και την πρόσληψη των
ιχνοστοιχείων.

Τέλος, µίλησε για την εφαρµογή του προϊόντος VITALFIT µετά από χαλαζόπτωση καθώς παρατηρήθηκε πως η εφαρµογή βοήθησε πολύ στο να ανταπεξέλθουν τα δέντρα, λόγω της µανιτόλης που περιέχεται και ενισχύει την αναζωογόνηση των ιστών. Με τη χρήση των προϊόντων της Timac Agro | ΛΥ∆Α  η εικόνα που έβλεπε στο χωράφι έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Συγκεκριµένα, παρατηρήθηκε έντονη ζωηρότητα στα δέντρα και ενίσχυση του χρώµατος των φύλλων λόγω της αύξησης των επιπέδων της χλωροφύλλης. Η σύγκριση µε τα χωράφια στα οποία δεν είχε γίνει εφαρµογή των προϊόντων της Timac Agro | ΛΥ∆Α, που αναφέρθηκαν παραπάνω, ήταν αισθητή, καθώς η παραγωγή ήταν µικρότερη και η ποιότητα του καρπού χαµηλότερης εµπορεύσιµης αξίας. Σύµφωνα µε τον Ιωάννη Μιχελάκο: «Το κλειδί της επιτυχίας για µια κερδοφόρα καλλιέργεια είναι η σωστή επιλογή προϊόντων θρέψης και η εφαρµογή τους την κατάλληλη στιγµή».

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία