BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ο παγετός «πυροδότησε» τα φουντούκια

Η μείωση της τάξης του 54% που παρουσιάζει η παραγωγή φουντουκιών της Τουρκίας έχει επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του προϊόντος, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών. Το τελευταίο πεντάμηνο οι τιμές στα φουντούκια έχουν αυξηθεί περίπου κατά 60%.

Αυστηρότερα πρότυπα για τα εισαγόμενα τουρκικά φουντούκια

0
0

Αλυσιδωτές αντιδράσεις, από τους παραγωγούς µέχρι και τη βιοµηχανία παραγωγής ξηρών καρπών και σοκολατοειδών, έχει προκαλέσει η κατακόρυφη αύξηση που σηµειώνει το τελευταίο διάστηµα η τιµή του φουντουκιού. Οπως αναφέρουν δηµοσιεύµατα των εφηµερίδων Financial Times και The Independent, το ράλι στις τιµές οδηγεί η µεγάλη µείωση που παρουσιάζει φέτος η παραγωγή της Τουρκίας, καθώς η γειτονική χώρα αποτελεί τον µεγαλύτερο παραγωγό φουντουκιού, στον κόσµο. 

Περίπου το 70% της παγκόσµιας παραγωγής φουντουκιών καλλιεργείται στην Τουρκία, κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Τον Απρίλιο τη συγκεκριµένη περιοχή έπληξε χαλάζι και παγετός, µε αποτέλεσµα να καταστραφεί µεγάλο µέρος της καλλιέργειας, κυρίως στις ορεινές περιοχές, που εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε πλήρη ανθοφορία. Μέχρι τότε, η εκτίµηση για την παραγωγή φουντουκιών της Τουρκίας το 2014 ανέρχονταν σε 800.000 τόνους, ενώ µετά τον παγετό, µειώθηκε, στους 520.000 τόνους, κατά 54%.

Ταυτόχρονα η τιµή του προϊόντος άρχισε να ανεβαίνει κάθετα και έκτοτε έχει αυξηθεί περισσότερο από 60%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών. Η τιµή του φουντουκιού τον Μάρτιο βρισκόταν στις 12 τουρκικές λίρες (5,56 δολάρια) ανά κιλό. Αµέσως µετά όµως, σχεδόν διπλασιάστηκε, φθάνοντας τις 23 τουρκικές λίρες το κιλό. Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα των Financial Times, οι τιµές έχουν εγκατασταθεί γύρω από την περιοχή των 19 τουρκικών λιρών ανά κιλό και εκτιµάται ότι πιθανότατα θα παραµείνουν σε αυτά τα επίπεδα κατά το επόµενο διάστηµα.

Σύµφωνα µε τη βρετανική οικονοµική εφηµερίδα, πολλοί αγοραστές βρίσκονται σε στάση αναµονής και δεν προχωρούν σε αγορές, ευελπιστώντας ότι οι τιµές θα µειωθούν τους επόµενους µήνες και κυρίως µετά τον Οκτώβριο που θα ολοκληρωθεί η συγκοµιδή και θα υπάρχει ακριβής εικόνα για το µέγεθος της παραγωγής. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πωλητές, βλέποντας τη ραγδαία άνοδο των τιµών, αθετούν τα συµβόλαια πώλησης, αναγκάζοντας τους αγοραστές -οι οποίοι νόµιζαν ότι είχαν εξασφαλίσει κάποιες ποσότητες-, να στραφούν και πάλι στην αγορά.

Η αύξηση της τιµής -όπως αναφέρεται στα σχετικά δηµοσιεύµατα του ξένου Tύπου-, αποτελεί «πονοκέφαλο» για τις βιοµηχανίες, που προσπαθούν να βρουν τρόπους να µην υπερβούν τους προϋπολογισµούς τους και να αποφύγουν τις αυξήσεις στις τιµές των προϊόντων τους. Οι περισσότερες έχουν πολύ µικρά περιθώρια ευελιξίας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν µπορούν να υποκαταστήσουν το φουντούκι µε άλλους καρπούς.

Η εξέλιξη αυτή στην παραγωγή της Τουρκίας, συνέπεσε µε την ξηρασία στην περιοχή της Καλιφόρνιας, η οποία έχει οδηγήσει τις τιµές στα αµύγδαλα στο υψηλότερο σηµείο των τελευταίων  εννέα ετών. Στο σηµείο αυτό εκτιµάται ότι δεν αποτελεί έκπληξη η εξαγορά της Oltan, της µεγαλύτερης εταιρείας επεξεργασίας φουντουκιών στην Τουρκία, από την ιταλική σοκολατοποιία Ferrerο, που αποτελεί τον µεγαλύτερο αγοραστή φουντουκιών στον κόσµο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία