BACK TO
TOP
Πληρωμές

Καθυστερήσεις, αστοχίες στις πληρωμές του Πάσχα ορόσημο η Μεγάλη Τρίτη

«Χαμηλό βαρομετρικό» συνεχίζει να επικρατεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ γύρω από το θέμα των πληρωμών με την πρώτη προθεσμία που είχε δοθεί -προ μηνός περίπου- και τοποθετούσε την πίστωση, τουλάχιστον για 4 συνδεδεμένες ενισχύσεις (βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτηρά και κτηνοτροφικά ψυχανθή) για τις 22 Απριλίου (δηλαδή για σήμερα) να περνάει άπρακτη.

ATM_8

Γιάννης Πανάγος

13941
53

Σοβαρή καθυστέρηση και πολλές αστοχίες, προδιαγράφονται στις πασχαλινές πληρωμές αγροτών, Μεγάλη Τρίτη δείχνει το ημερολόγιο

Η αίσθηση που υπάρχει, έως αυτή τη στιγμή, είναι ότι το σύνολο σχεδόν των μεγάλων εκκρεμοτήτων ύψους ύψους 700 εκατ. ευρώ που αφορούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, δηλαδή συνδεδεμένες ενισχύσεις, eco-schemes και παλιές υποχρεώσεις (από το 2014 και εντεύθεν), δρομολογείται για την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου. Δύσκολα θα δούμε κάποια από τις μεγάλες κατηγορίες πληρωμών να γίνεται νωρίτερα και αυτό έχει να κάνει με πολλά και μάλλον «εσωτερικά ζητήματα» εκείνων που έχουν επιφορτισθεί την ευθύνη επεξεργασίας των στοιχείων και διαμόρφωσης των σχετικών εντολών πληρωμής.

Εικάζεται λοιπόν ότι οι πληρωμές στο καλό σενάριο θα γίνουν (όσες τελικά γίνουν) μαζικά την ερχόμενη Τρίτη 30 Απριλίου για τους ακόλουθους λόγους:

α)  για να δημιουργηθεί η εντύπωση που μπορεί να δημιουργήσει μια μεγάλη πληρωμή

β) για να έχουν μπει κάποια χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών τις ημέρες των γιορτών του Πάσχα

γ) για να χαθεί ο ντόρος, όπως λέει ο λαός, δηλαδή να σβήσουν τα ίχνη και να μην υπάρξουν άμεσες και γενικευμένες αντιδράσεις των αγροτών (άλλωστε οι γιορτινές μέρες δεν το επιτρέπουν) που θα δουν άλλη μια φορά στους λογαριασμούς τους, να πιστώνονται πολύ λιγότερα χρήματα απ’ αυτά που περιμένουν.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 962 της Agrenda


Κάπως έτσι και με δεδομένες τις αδυναμίες για ουσιαστική επεξεργασία των στοιχείων που υπάρχουν στο όλο σύστημα, θα επιδιωχθεί όλοι οι αγρότες να δουν στους λογαριασμούς τους και κάτι, είτε από συνδεδεμένες, είτε από οικοσχήματα, είτε από παλιές οφειλές, είτε ακόμα και από υπόλοιπα οφειλών του ΕΛΓΑ και κανείς επί της ουσίας να μην μπορεί να καταλάβει τις ακριβώς είναι αυτό που λείπει και πότε θα υπάρξει πλήρης εξόφληση, αν υπάρξει και σε τι θα αφορά.    

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του μήνα σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρονταν μεταξύ άλλων για τις πληρωμές τα εξής:

«Την 1η Απριλίου άνοιξε το ΟΣΔΕ, πολύ νωρίτερα από πέρσι που είχε ανοίξει τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνος για διασταυρωτικούς ελέγχους.

  • Πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ  της ενιαίας ενίσχυσης του 2023 νμ  ν βνμ,. Ν 44 β.
  • Επίσης πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
  • Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ.  ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.
  • Προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Συνολικά, έως το Πάσχα, αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες άνω των 700 εκατ. ευρώ» 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Συγκρουόμενα «νέφη» οδηγούν σε πλημμύρα τις πληρωμές αγροτών,  αποφασισμένος να μην ενδώσει στις απειλές  ο Λευτέρης Αυγενάκης

Σκληρό παρασκήνιο με χτυπήματα… κάτω από τη ζώνη, δείχνει να εκτυλίσσεται για μια ακόμα φορά στα θέματα των πληρωμών των αγροτών, με τα «υπόγεια» της Δομοκού να αδιαφορούν για τις δημόσιες δεσμεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και να βάζουν πάνω απ’ όλα τα δικά τους συμφέροντα.

Έτσι την ώρα που ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι πριν από το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί οι πιστώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 700 ευρώ για συνδεδεμένες ενισχύσεις, eco-schemes και χρωστούμενα από το 2014,  πληροφορίες  θέλουν τα «μαγειρεία» των τεχνικών συμβούλων που φέρουν την ευθύνη αυτής της διαδικασίας να κωλυσιεργούν, να αδιαφορούν για την εντολή και να προβάλουν μια σειρά από διεκδικήσεις προκειμένου οι πληρωμές να γίνουν  (σίγουρα όχι στην ώρα τους) στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ήδη, ενώ το χρονοδιάγραμμα της πολιτικής ηγεσίας έβαζε σαν στόχο οι πληρωμές να γίνουν μέσα στον Απρίλιο, με ευθύνη της πλευράς που κινεί τα νήματα στην Δομοκού, η ημερομηνία έχει μετατεθεί για τις 30 Απριλίου (έναρξη πληρωμών) με αμφισβητούμενη επομένως την ολοκλήρωσή τους μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το περιεχόμενο των πιστώσεων πριν από τις αργίες του Πάσχα.

Για την τάξη των πραγμάτων αναφέρεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή, χωρίς ανάδοχο τεχνικής υποστήριξης για τις πληρωμές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τα στελέχη του πλήρωσε την ειδική ενίσχυση βάμβακος μέχρι 31 Μαρτίου 2023 και σχεδόν όλες τις συνδεδεμένες μέχρι 13 Απριλίου, μαζί με μια σειρά πληρωμών de minimis.  Δηλαδή σαν σήμερα είχαν τελειώσει οι πληρωμές, ενώ τώρα η συζήτηση αφορά το πότε θα ξεκινήσουν. Αν μετρήσει κανείς και το πόσο κοστίζουν φέτος οι «φρέσκες» συμβάσεις των αναδόχων επί του θέματος, οι πληρωμές έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν έρθει η άνοιξη. 

Το ρεπορτάζ λέει ότι πίσω από την «υπονόμευση» που πάει να γίνει στην υπόθεση των πληρωμών, κρύβεται μια αέναη διαμάχη που έχει στόχο την «αποκαθήλωση» του gov.gr, ως προς τη δυνατότητά της να φιλοξενεί τα δεδομένα του ΟΣΔΕ και την επαναφορά αυτής της βάσης δεδομένων στο «μαύρο νέφος» των τεχνικών συμβούλων που κατ’ επίφαση μόνο ήταν «νέφος» του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ήττα χωρίς προηγούμενο για το «ψηφιακό κράτος» που έχει χτίσει με πολύ κόπο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και που αποτελεί την κορωνίδα της κυβερνητικής πολιτικής της τελευταίας 5ετίας. Αυτό και μόνο δεν αφήνει κανένα περιθώριο υποταγής των κυβερνώντων στις απαιτήσεις των εργολάβων και γι’ αυτό αναζητούνται ήδη οι εναλλακτικές που και τις πληρωμές θα διασφαλίσουν και την ψηφιακή διακυβέρνηση θα δικαιώσουν.

Σχόλια (53)
Προσθήκη σχολίου

30-04-2024 13:48Έτοιμο γρήγορα

γεια Είμαστε ένας οργανισμός που προσφέρει δάνεια σε άτομα που χρειάζονται προσωπική επένδυση με ποσοστό 2%. Το ποσό κυμαίνεται από 2000 Ευρώ έως 800.000 Ευρώ Είμαι γρήγορος και δίκαιος. E-mail επικοινωνίας: thristinatsonkova@gmail.com

Απάντηση

30-04-2024 13:48προσφορά αγροτικού δανείου

γεια Είμαστε ένας οργανισμός που προσφέρει δάνεια σε άτομα που χρειάζονται προσωπική επένδυση με ποσοστό 2%. Το ποσό κυμαίνεται από 2000 Ευρώ έως 800.000 Ευρώ Είμαι γρήγορος και δίκαιος. E-mail επικοινωνίας: thristinatsonkova@gmail.com

Απάντηση

26-04-2024 15:20Eleni

βοσκοτόπια που δήλωσα εγω απο τον πατερα μου μεταβιβαση και έγινε εκγριση μετρου ΠΕ 71 δεν θα πληρωθω ουτε τωρα? ειναι χαμενα αυτα?

Απάντηση

26-04-2024 12:56Νατα

Το πρασινισμα κάποτε θε πληρωθεί, που αγοράσαμε και εφαρμογή;

Απάντηση

24-04-2024 11:02Αγρότης 2000

ΜΗΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΣΤΕ ΡΕ ΣΥΝΆΔΕΛΦΟΙ. ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ. 41% ΘΕΛΑΤΕ. ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕ.....ΦΑΤΕ ΤΩΡΑ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΦΑΤΕ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟ ΘΕΟ, ΦΑΤΕ ΚΑΥΣΙΜΑ 2€ ΚΑΙ ΒΑΛΕ, ΦΑΤΕ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ, ΦΑΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ ΑΠΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ (ΕΛΓΑ)...ΘΕΛΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ;;;; ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ...

Απάντηση

23-04-2024 21:45ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ

ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΧΕΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΛΗΡΟ ΔΛΔ

Απάντηση

23-04-2024 20:54Γιαννης

Δίκιο έχουν οι προλαλησαντες να παραπονούνται.Πολλα κακά όμως που είναι γνωστά μας βρήκαν(νέα ΚΑΠ,Πλημμύρες, φωτιές,κορονοιος,έλλειψη εργατών,ακριβεια,στερεψη πηγών εσόδων και πολλών.αλλων).Χρειάζεται υπομονή,ομοψυχία και στήριξη οποιασδήποτε κυβέρνησης είναι στο τιμόνι διοίκησης της πατρίδας μας διότι καιρός γαρ εγγύς.Υπαρχουν και πιο δύσκολα.Μπορουμε να γυρίσουμε το παιγνίδι.Ολοι για τον ένα και ένας για όλους.Ψηλα το κεφάλι ρε.Για την Ελλάδα ρε γαμωτο!!!

Απάντηση

23-04-2024 14:38Γιαγκος

Γεια σας στο γκοβ στην ενιαία αίτηση ενίσχυση 2023 έχει εγκριθεί ένα ποσό για τη βασική εισοδηματική στήριξη βιωσιμότητα θα μπουνε τπτ η όχι ξέρει κανείς ;

Απάντηση

23-04-2024 11:24ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΟΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΌ ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ. ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΊΝΑΙ ΓΚΑΞΤΕΡ.

Απάντηση

23-04-2024 08:32ΑΕΛ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΔΕΝ ΘΈΛΑΤΕ,41/% ΦΑΤΕ ΤΗΝ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΦΤΥΑΡΡΡΡΡ*****

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα