BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στην αποθεματοποίηση για 7 μήνες τα γαλακτοκομικά της ΕΕ, λόγω του εμπάργκο

Την έναρξη του μέτρου της «ιδιωτικής Αποθεματοποίησης» για το βούτυρο, το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη και ορισμένα τυριά για 3 έως 7 μήνες, ανακοίνωσε την Πέμπτη 28 Αυγούστου η Κομισιόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκαλείται στην αγορά από το ρωσικό εμπάργκο. Η προθεσμία για τη δημόσια παρέμβαση της ΕΕ για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη παρατείνεται μέχρι το τέλος του έτους ως δίχτυ ασφαλείας.

Στην αποθεματοποίηση για 7 μήνες τα γαλακτοκομικά της ΕΕ, λόγω του εμπάργκο

1
0

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη για να καλύψει τις ημερήσιες δαπάνες αποθήκευσης αυτών των προϊόντων για 3-7 μήνες. Ένα σχέδιο την εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να υποβληθεί στην Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα για μια επίσημη ψηφοφορία.

Σε δηλώσεις του αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Ντάσιαν Τσιόλος δήλωσε ότι «Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί στα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια πρώτη πλήρη ανάλυση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων της ρωσικής απαγόρευσης για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής, σε συνδυασμό με μια επισκόπηση των επιλογών πολιτικής. Και πάλι, το μήνυμά μου προς τους παραγωγούς της ΕΕ σήμερα είναι σαφές: Όπου εμφανίζονται σημαντικοί κίνδυνοι αποσταθεροποίησης της αγοράς, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμαι τη νέα ΚΑΠ για ναα δράσει προληπτικά για τη σταθεροποίηση της αγοράς».

Δεδομένης της σημασίας ορισμένων τυριών κατά την αξία των εξαγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία (αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ το 2013), η Επιτροπή θέλει να επεκτείνει αυτό το μέτρο σε τυριά. Οι κανόνες για το γάλα σε σκόνη και το τυρί και την επέκταση της περιόδου παρέμβασης θα πρέπει να ρυθμίζονται από μια κατ 'εξουσιοδότηση πράξη η οποία θα υποβάλει η Επιτροπή στο εγγύς μέλλον σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς έκτακτης ανάγκης που υιοθετήθηκαν στη μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ.

Ιστορικό

Η ιδιωτική αποθεματοποίηση είναι ένα μέτρο που προβλέπεται για το βούτυρο και το ΑΓΣ στο πλαίσιο των υφιστάμενων Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) τους κανόνες της αγοράς σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή βοηθά τη χρηματοδότηση του κόστους της προσωρινής αποθήκευσης για τουλάχιστον 90 ημέρες - και όχι περισσότερο από 210 ημέρες. Η ΚΓΠ χρηματοδοτεί μέρος του κόστους της προσωρινής αποθήκευσης (περιλαμβάνει ένα σταθερό ποσό ανά τόνο, συν ένα που καθημερινά ποσό ανά τόνο). Τα εν λόγω προϊόντα παραμένουν στην ιδιοκτησία των χειριστών, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη για την πώλησή του, όταν βγαίνει από την αποθήκευση.

Δεδομένης της σημασίας ορισμένων τυριών κατά την αξία των εξαγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία (αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ € για το 2013), η Επιτροπή θέλει να επεκτείνει αυτό το μέτρο σε τυριά. Από τους ισχύοντες κανόνες της αγοράς στο πλαίσιο της ΚΓΠ προβλέπουν μόνο την πληρωμή του PSA για το βούτυρο, το ΑΓΣ και τυριά ΠΟΠ / ΠΓΕ, έκτακτα μέτρα θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να καλύψουν την ποικιλία των τυριών που εξάγονται προς τη Ρωσία.

Στα γαλακτοκομικά οι εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία το περασμένο έτος ήταν αξίας  2, 3 δις. ευρώ κυρίως με τη μορφή τυριού: 1,0 δις ευρώ, αλλά και για παρασκευάσματα διατροφής (ΣΟ 2106 90): € 0,47 δις για βούτυρο βουτυρέλαιο: € 0.14 δις, φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα: € 0,10 δις, τελικών προϊόντων (1901 90): € 0,09 δις, SMP: 0,07 δις και ορού γάλακτος σε σκόνη: € 0,03 δις/

Οι κυριότεροι εξαγωγείς τυριού από την ΕΕ προς τη Ρωσία είναι: NL, LT, FI, PL, DK, DE, IT, FR και LV.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία