BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Επενδύσεις μέσω Leader μόνο όπου υπάρχει κενό, 80% επιδότηση Νέων

Σε µία περιοχή µε ανεπτυγµένη την αιγοπροβατοτροφία αλλά χωρίς πολλά τυροκοµεία, ένας κτηνοτρόφος που θα πάρει το πριµ των 40.000 ευρώ µέσω του προγράµµατος Νέων Αγροτών, µπορεί να χρησιµοποιήσει την επιδότηση να φτιάξει µία δική του µεταποιητική µονάδα και µάλιστα µε κάλυψη του 80% των δαπανών.

ependuseis-leader

Γιώργος Κοντονής

1075
1

Το παραπάνω παράδειγµα περικλείει το όραµα των νέων Leader που θα βγουν αυτό το φθινόπωρο, στα οποία τα έργα Αγροτικής Μεταποίησης έως 400.000 ευρώ θα έχουν την τιµητική τους. Οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  •   Πρώτον, για πρώτη φορά στους φακέλους αγροτών κάτω των 40 ετών θα προσφερθεί ενίσχυση 80%. Αυτό αφορά και φυσικά πρόσωπα νέους αγρότες αλλά και νοµικά πρόσωπα που έχουν ως διαχειριστή νέο αγρότη.
  •   ∆εύτερον, επιλέξιµες θα είναι οι επενδύσεις µεταποίησης µόνο για κατηγορίες προϊόντων που παράγονται στην περιοχή παρέµβασης και αποδεδειγµένα υπάρχει υστέρηση στον µεταποιητικό κλάδο αυτών. Τώρα το πού υπάρχει υστέρηση ακριβώς θα εξακριβωθεί στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν οι εγκεκριµένες Αναπτυξιακές Εταιρείες ανά περιοχή παρέµβασης.

Νέες γενιές παραγωγών δραστήριοι στην οικοτεχνία

Από τα παραπάνω γίνεται εµφανές πως στόχος των Leader αυτής της περιόδου είναι να ωθήσουν όλο και περισσότερο τη νέα γενιά παραγωγών στις οικοτεχνικές µονάδες που είναι σε θέση όχι µόνο να απορροφούν το ιδιοπαραγώµενο προϊόν αλλά και να εξυπηρετούν τις ανάγκες της τοπικής περιοχής.

Λίγες οι εγκρίσεις ανά περιοχή

Σηµειώνεται βέβαια ότι όπως γίνεται παραδοσιακά, ο προϋπολογισµός των Leader είναι αρκετά περιορισµένος ανά δράση, κάτι που σηµαίνει πως ανάλογα την περιοχή παρέµβασης θα γίνονται δεκτές περί τις 10-15 αιτήσεις στη δράση της µεταποίησης.

Άλλωστε ο προϋπολογισµός που θα µοιραστεί σε κάθε ΟΤ∆ είναι κατά µέσο όρο 5 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου τα όριο για τις ενισχυόµενες δαπάνες αναµένεται να χαµηλώσουν ή ακόµη και το ποσοστό ενίσχυσης, εφόσον το αποφασίσει ο φορέας διαχείρισης του προγράµµατος. Αρκεί να σηµειωθεί ότι το µεγαλύτερο ποσό µε βάση τις εγκρίσεις λαµβάνει η Αναπτυξιακή ∆ωδεκανήσου Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. (ΑΝ.∆Ω. Α.Ε.) ύψους 6.200.000.

Στις δράσεις των Leader περιλαµβάνονται επίσης επενδύσεις στον τουρισµό, στη βιοτεχνία, στην ενεργειακή αναβάθµιση επιχειρήσεων και στις υπηρεσίες.


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία