BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μαύρα σύννεφα διεθνώς για καλαμπόκι και σόγια, διασώζεται το βαμβάκι

Οι µεγάλες σοδειές αναµένεται να γίνουν µεγαλύτερες, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση του USDA η οποία προβλέπει ρεκόρ παραγωγής για το καλαµπόκι και τη σόγια, ρίχνοντας πολύ χαµηλά τις τιµές.

Ενισχυμένη κατά 3,7% η παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2013-2014

0
1

Την περασµένη Πέµπτη το αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας ανέβασε τις προβλέψεις του για το καλαµπόκι και τη σόγια, µε την αµερικανική παραγωγή καλαµποκιού να εκτιµάται σε πολύ υψηλά επίπεδα φτάνοντας στο γιγαντιαίο αριθµό των 14,4 δισ. µπούσελ. Παραγωγή ρεκόρ προβλέπεται και για τη σόγια, µε τις εκτιµήσεις να προβλέπουν 3,91 εκατ. ευρώ.

Οι υψηλές σοδειές ήταν αναµενόµενες, ωστόσο οι αριθµοί του USDA για το καλαµπόκι και τη σόγια, ξεπέρασαν κάθε προηγούµενη εκτίµηση, ακόµη και αυτές που είχαν δηµοσιοποιηθεί από το Ρόιτερς. Τον Αύγουστο ο USDA είχε προβλέψει 14,03 δισεκατοµµύρια µπούσελ για το αµερικανικό καλαµπόκι και 3,82 δισεκατοµµύρια για τη σόγια.

Οσον αφορά τις τιµές του σιταριού οι εκτιµήσεις είναι απαισιόδοξες, ενώ οι προβλέψεις για την παραγωγή σιτηρών στις ΗΠΑ δεν άλλαξαν ιδιαίτερα, παραµένοντας στα 2,03 δισ. µπούσελ. Οι µεγαλύτερες αυξήσεις στην παραγωγή πάντως παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη και στην Ουκρανία, πάνω από 3,1 εκατ. τόνοι και 2 εκατ. τόνοι, αντιστοίχως.

Να σηµειωθεί ότι τα προθεσµιακά συµβόλαια για το καλαµπόκι, τη σόγια και το σιτάρι υποχώρησαν στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, µετά τη δηµοσιοποίηση της έκθεσης.

«Οι εκτιµήσεις ήταν απαισιόδοξες, όπως αναµενόταν, µε τη σόγια να φαίνεται πολύ πιο ευάλωτη αυτή τη στιγµή σε σχέση µε το καλαµπόκι», ανέφερε ο αναλυτής Μπράις Κνορ. Η σοδειά της Βραζιλίας µπορεί να είναι και ακόµη υψηλότερη από τις προβλέψεις του USDA, γεγονός που µπορεί να πιέσει ακόµη περισσότερο τις τιµές µακροπρόθεσµα.  

 

Σε ανοδική τροχιά

Ο USDA ανέβασε τις προβλέψεις για την παγκόσµια παραγωγή σόγιας σε 311,13 εκατοµµύρια τόνους, καθώς ανοδική πορεία ακολούθησαν οι εκτιµήσεις για τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Η παραγωγή της Αργεντινής ανέβηκε σε 55 εκατοµµύρια τόνους και της Βραζιλίας σε 94 εκατοµµύρια από 54 εκατοµµύρια που ήταν η αρχική εκτίµηση. 

Η παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού αυξήθηκε στους 987,52 εκατ. τόνους  από 985,39 εκατ. που ήταν τον Αύγουστο. Μεγαλύτερες σοδειές προβλέφθηκαν για τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ευρώπη, µε την βραζιλιάνικη παραγωγή να εκτιµάται στα 75 εκατ. (από 74 εκατ. που ήταν τον Αύγουστο), ενώ στην Ευρώπη έφθασε στα 68,35 εκατ. από 67,05, τον περασµένο Αύγουστο. Η παραγωγή της Κίνας µειώθηκε ελαφρώς εξαιτίας της ξηρασίας, κάτι το οποίο ισχύει και για την Ουκρανία. Πάντως όπως σηµείωνει ο Κνορ αναφερόµενος στο σιτάρι, ο USDA δεν έχει ενσωµατώσει στοιχεία για την χαµηλότερη ανοιξιάτικη παραγωγή που προφανώς θα επηρεάσει τις εκτιµήσεις.  

Για τους ελαιούχους σπόρους συνολικά αναµένεται ρεκόρ στην παγκόσµια παραγωγή, που εκτιµάται στους 528 εκατ. τόνους, 6,2 εκατ. τόνους πάνω από την πρόβλεψη του προηγούµενου µήνα. Το γεγονός αυτό οφείλεται -όπως αναφέρθηκε- στην αυξηµένη παραγωγή σόγιας στις χώρες της Αµερικής, αλλά και στην επίσης αυξηµένη παραγωγή ελαιοκράµβης στην Ευρώπη. Προβλέπεται επίσης αύξηση του παγκόσµιου εµπορίου κατά 1,8 εκατ. τόνους σε 134 εκατ., κυρίως λόγω εξαγωγών σόγιας από ΗΠΑ και Βραζιλία.  Τα παγκόσµια αποθέµατα ελαιούχων σπόρων προβλέπεται να αυξηθούν, λόγω µεγαλύτερων αποθεµάτων σόγιας σε Αργεντινή, Βραζιλία, ΗΠΑ και Κίνα.

Για το ρύζι η έκθεση προβλέπει µείωση των αποθεµάτων που θα υπάρχουν στο τέλος της περιόδου, σε 105,1 εκατ. τόνους, δηλαδή 4,8 εκατ. τόνους χαµηλότερα από πέρυσι. Η µείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη πτώση της παραγωγής, καθώς και στην πτώση στα αποθέµατα ρυζιού της Ταϊλάνδης.

Για το βαµβάκι, σύµφωνα µε τις προβλέψεις αυτού του µήνα, αναµένεται αύξηση της προσφοράς και µείωση των τιµών για το 2014-15, που οδηγούν σε αύξηση των παγκόσµιων αποθεµάτων κατά 1,2 εκατ. δεµάτια στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Η παγκόσµια κατανάλωση αναµένεται να

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-09-2014 00:51Παπαδοπουλου Αναστασία Γεωπόνος

Ευχαριστούμε πολύ για την διαφώτιση Κυρία Γιαννακοπούλου............

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία