BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Χάνει αγορές φέτος το σύκο λόγω μειωμένης παραγωγής

Σοβαρό είναι το ενδεχόµενο να χαθούν ορισµένες αγορές για το ελληνικό σύκο, καθώς η φετινή παραγωγή (ξερών και νωπών) είναι µειωµένη, µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να καλυφθεί η ζήτηση.

Κάπως υποτιμημένη η καλλιέργεια σύκων

1
0
Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι µεγαλύτερος όσον αφορά τις απαιτητικές αγορές ως προς την ποιότητα (Καναδάς, Αµερική, Αγγλία), καθώς ένα µέρος της φετινής παραγόµενης ποσότητας ήταν ποιοτικά υποβαθµισµένο.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι φέτος, λόγω της µειωµένης παραγωγής πουλήθηκαν και απόσυκα, σε αντίθεση µε τις προηγούµενες χρονιές, τα οποία προορίζονται για συκόπαστες κτλ. Η µέση τιµή παραγωγού όσον αφορά αυτήν την κατηγορία είναι τα 25 λεπτά το κιλό, ενώ για τα ξερά σύκα α’, β’, γ’ και δ’ ποιότητας είναι τα 1,63, 1,42, 1 και 0,84 ευρώ αντίστοιχα. Βέβαια, όπως είπε στην Agrenda o πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, πάνω από τη µισή παραγωγή φέτος ήταν γ’ ποιότητας.

Η µειωµένη παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, όπου παράγονται ως επί το πλείστον ξερά σύκα, είναι της τάξεως του 25 % σε σχέση µε πέρσι, που είχε ανέλθει στους 2.800 τόνους λόγω της υγρασίας και των χαµηλών θερµοκρασιών.

Όπως είπε στην Agrenda ο παραγωγός Μιχάλης Αυγουλέας, οι άσχηµες καιρικές συνθήκες την περίοδο της γονιµοποίησης του σύκου (αρχή Ιουνίου) προκάλεσαν ακαρπία, ενώ στη µείωση της παραγωγής οδήγησε και η βροχή αρχή Σεπτέµβρη.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία