BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ανάπτυξη για τις αγορές βοείου και πουλερικών της ΕΕ, ύφεση για χοίρειο

Το βόειο κρέας και η παραγωγή πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνονται σταθερά κατά το τρέχον έτος, βάζοντας τους τομείς σε καλό δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη το 2015, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διχάζει την Ευρώπη η αναγραφή προέλευσης του κρέατος

0
0

Η αγορά βοείου κρέατος της ΕΕ έχει σημειώσει ανάπτυξη μετά από μια διετή ύφεση, με την παραγωγή να αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 110.000 τόνους σε σύγκριση με το 2013. Η έκθεση προβλέπει περαιτέρω αύξηση 2,6% στην παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ το 2015. Η ΕΕ αριθμεί ζωικό κεφάλαιο περίπου 87,3εκατ. κεφαλιών και έχει συνολική ετήσια παραγωγή περίπου 7,7εκατ. τόνων βοείου κρέατος με ποσοστό επάρκειας άνω του 100%.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η παραγωγή βοείου κρέατος της ΕΕ έχει μειωθεί περισσότερο από 1εκατ. τόνους εξαιτίας του συνδυασμού των επιπτώσεων των ασθενειών των ζώων (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, αφθώδης πυρετός), του υψηλότερου κόστους ζωοτροφών, των πολιτικών αλλαγών, και την δομική μείωση του ζωικού κεφαλαίου γαλακτοπαραγωγής σε σχέση με τις αυξανόμενες αποδόσεις γάλακτος.

Η κατάργηση του συστήματος γαλακτοκομικών ποσοστώσεων και η αύξηση του αριθμού των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων είναι η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την αύξηση της παραγωγής βοείου κρέατος, καταλήγει η έκθεση. Ωστόσο, μερικές αγελάδες γαλακτοπαραγωγής μπορεί να θανατωθούν νωρίτερα από ό, τι αναμένεται αυτό το έτος, λόγω της πτώση των τιμών του γάλακτος.

Η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές βοείου κρέατος κατά το τρέχον έτος έχει επίσης προωθήσει την ανάπτυξη, και οι όγκοι που αποστέλλονται εκτός της ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%. Ωστόσο, η αύξηση για το σύνολο του 2014 αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο στο 8% λόγω των πρόσφατων ρωσικών κυρώσεων.

Η παραγωγή κρέατος πουλερικών γνώρισε επίσης ανάπτυξη, έως και 1,9% σε σύγκριση με το 2013, με 13 εκατομμύρια τόνους. Οι χαμηλότερες τιμές ζωοτροφών, η σταθερή ζήτηση, και η μειωμένη διαθεσιμότητα χοιρινού κρέατος ενίσχυσαν την παραγωγή, και αναμένεται συνέχιση της επέκτασης για το υπόλοιπο του 2014 και το 2015, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, η ανάκαμψη που αναμένεται στον τομέα του βοείου και χοιρινού κρέατος το 2015 θα μπορούσε να περιορίσει την επέκταση των πουλερικών το επόμενο έτος στο 0,7%. Οι εξαγωγικοί ρυθμοί για το τρέχον έτος επίσης αναμένεται να μειωθούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, λόγω της κλειστής ρωσικής αγοράς και της μειωμένης ζήτησης από τη Σαουδική Αραβία, την Ουκρανία, την Υεμένη και την Γκάνα.

Περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής κατά 0,5% για το σύνολο του 2014 σε σύγκριση με το 2013, αναμένεται στο χοίρειο κρέας σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις απαγορεύσεις των εξαγωγών εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων τον Ιανουάριο, επιδεινώνοντας την μείωση της παραγωγής που προκλήθηκε από τα νέα πρότυπα καλής μεταχείρισης της ΕΕ που μείωσαν τον αριθμό των χοίρο –μητέρων και των χοιριδίων αναπαραγωγής.

Όμως οι χαμηλότερες τιμές των ζωοτροφών θα πρέπει να επιτρέψουν στον τομέα να επιτύχει ανάκαμψη της παραγωγής κατά 0,8% το 2015, ενισχυόμενος και από την ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές από την Ασία και τη Βραζιλία,  σημειώνει η έκθεση.

Οι εξαγωγές προς Ρωσία

Η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς των εξαγωγών κρέατος της ΕΕ και πρώτος προορισμός για το βόειο κρέας. Η ΕΕ εξήγαγε περίπου 233.000 τόνους βοείου κρέατος (2011-2013 κατά μέσο όρο), από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος πήγε στη Ρωσία (29%, δηλαδή 68 000 τόνοι βοείου κρέατος - κυρίως νωπά και κατεψυγμένα κρέατα - με περισσότερα από το ήμισυ της ποσότητας να παρέχονται από την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Γερμανία.

Επίσης είναι πρώτος προορισμός για το χοίρειο κρέας με εξαγωγές περίπου 3,2 εκατομμύρια τόνους κρέατος χοίρων (βάρος προϊόντος) με κύριο προορισμό τη Ρωσία (24% ή 800.000 τόνων χοιρινού κρέατος). Κύριοι εξαγωγείς σε όγκο είναι η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Πολωνία (συνολικά 80% των εξαγωγών χοιρινού κρέατος της ΕΕ προς τη Ρωσία). Τα περισσότερα προϊόντα χοίρων που εξάγονται στη Ρωσία είναι κατεψυγμένο κρέας (43%), λαρδί (32%) και εντόσθια (15%).

Η Ρωσία είναι ο πέμπτος προορισμός για τις εξαγωγές κρέατος πουλερικών με 8% ή κατά μέσο όρο 100.000 τόνους κρέατος πουλερικών, κυρίως φρέσκα και κατεψυγμένα που αποστέλλονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο (συνολικά το 70% της ποσότητας). Οι εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία είναι ένα μίγμα μεταξύ του νωπού και κατεψυγμένου και κατεψυγμένου μηχανικώς διαχωρισμένου κρέατος χαμηλότερης τιμής.

Ωστόσο, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν περιορισμένο μερίδιο της παραγωγής της ΕΕ: 3% για το χοιρινό κρέας και λιγότερο από 1% για το βόειο κρέας και τα πουλερικά. Επιπλέον, τα αυξανόμενα επίπεδα της ρωσικής εγχώριας παραγωγής για την αύξηση της αυτάρκειας είχαν ήδη περιορίσει τις εξαγωγές της ΕΕ βοείου κρέατος και πουλερικών προς τη Ρωσία.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:http://ec.europa.eu/agriculture/russian-import-ban/pdf/meats-production_en.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία