BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Εκτοξεύονται οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία στο τέλος της συγκομιδής

Φέτος στην Ανδαλουσία η μειωμένη παραγωγή συντόμευσε την περίοδο συγκομιδής του ελαιοκάρπου σημαντικά. Λόγω αυτής της μείωσης στην παραγωγή ήταν πλήρως αναμενόμενη μία αύξηση στις τιμές παραγωγού καθώς και σε αυτές που πουλούσαν τα ελαιοτριβεία στους τυποποιητές και διακινητές ελαιολάδου, ωστόσο τώρα πλέον στην τελική ευθεία της συγκομιδής οι τιμές φαίνεται να εκτοξεύονται στα ύψη.

Σε επιφυλακή οι ελαιοπαραγωγοί Ηρακλείου για το κυκλοκόνιο

9
0

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Ελαιολάδου της Ισπανίας, η μέση τιμή παραγωγού την τελευταία εβδομάδα για το έξτρα παρθένο κυμάνθηκε στα 3,25 ευρώ το κιλό, τιμή αυξημένη συγκριτικά με αυτές του Νοαεμβρίου 2014 κατά 6,55% και για το παρθένο ελαιόλαδο στα 2,81 ευρώ το κιλό.

Κατά αντιστοιχία, την ίδια εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2014 οι τιμές για το έξτρα παρθένο ήταν κατά 61,21% χαμηλότερες και για το παρθένο κατά 68,19% επίσης χαμηλότερες ανώ μάλιστα, υπήρχαν εβδομάδες που το έξτρα παρθένο έπεσε και κάτω από τα 2 ευρώ, πάντα τιμή παραγωγού, λόγω του τεράστιου όγκου παραγωγής.

Μπορεί με την πρώτη ματιά αυτές οι ανατιμήσεις να μην φαίνονται ιδιαίτερα σημαντικές αλλά δείχνουν και σχηματίζουν ταυτόχρονα, την τάση ανόδου των τιμών που θα κορυφωθεί μόλις ολοκληρωθεί και η όλη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, αν λάβει απίσης κανείς υπόψην του ότι η ετήσια ιπσναική παραγωγή αν και μειωμένη φέτος, παραμένει κυρίαρχη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις για την φετινή παραγωγή, αυτή θα είναι μειωμένη κατά 56% στην Ανδαλουσία που μεταφράζεται σε 643.000 τόνους, κατά 47% στην Ισπανία συνολικά με 784.000 τόνους λιγότερο ελαιόλαδο και κατά 19% σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που μεταφράζεται σε 2,56 εκατ. τόνους ελαιολάδου.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι στην περιοχές της Ανδαλουσίας, Σεβίλλη, Χαέν και Μάλαγα από πέρσι οι τιμές λιανικής του ελαιολάδου έχουν αυξηθεί κατα 65,8%, κατά 59,9% και κατά 57,6% αντίστοιχα, συγκριτικά με τις περσινές τιμές που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο. Ομοίως, πέρσι στη Μάλαγα και τη Γρανάδα οι τιμές παραγωγού ήταν στα 2,63 ευρώ κατά ελάχιστο και στα 2,85ευρώ το κιλό το μέγιστο, ενώ φέτος έχουν αυξηθεί κατά 48% και 54% αντίστοιχα.

Τέλος, σύμφωνα με Ισπανούς αναλυτές, η αύξηση της τιμής ελαιοπαραγωγού και των ελαιοτριβείων (η τιμή που πωλούν στους τυποποιητές) δεν έχει ακόμα φτάσει στο μέγιστο και ακόμα δεν έχει αντικατοπτριστεί πλήρως στις τιμές λιανικής ενώ υπήρξαν και περιστατικά όπου έγινε καταγγελία και αγωγή σε τρεις μεγάλες εταιρίες διακίνησης ελαιολάδου για πώληση του ελαιολάδου σε τιμές κάτω του κόστους, κάτο που απαγορέυεται από τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Ο γενικός γραμματέας της αγροτικής ομοσπονδίας της Ανδαλουσίας, UPA, Agustín Rodríguez δήλωσε σχετικά «Δεν είναι δυνατόν να ανταγωνιζόμαστε με μία πολιτική αθέμιτων μέσων και για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι δεν υπάρχει ελέυθερη αγορά αλλά αγορά ελεγχόμενη από τις εταιρίες τυποποίησης και διακίνησης, εις βάρος τνω παραγωγών».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία