BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Τουρκία και Μέση Ανατολή δίνουν αέρα στο μεσόσπερμο

«Παρκαρισµένο» στις αποθήκες συνεταιρισµών και καλλιεργητών παραµένει το µεγαλύτερο µέρος της φετινής συγκοµιδής ρυζιού indica µε τις συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί στη διεθνή και κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά να µην αφήνουν τις τιµές να σηκώσουν κεφάλι από τα 25-26 λεπτά το κιλό και τους παραγωγούς να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε µια ανοδική «διόρθωση».

Τουρκία και Μέση Ανατολή δίνουν αέρα στο μεσόσπερμο

0
0
Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα στο µεσόσπερµο japonica που «πιάνει» µε ευκολία τα 35 λεπτά το κιλό µε προοπτική µάλιστα περαιτέρω ανόδου λόγω της αυξηµένης, όπως σηµειώνει ο ιδιοκτήτης της Begas Agro, Σταύρος Μπέγκας, ζήτησης από Τουρκία και Μ.Ανατολή. Στους κερδισµένους της σεζόν φαίνεται ότι ανήκουν και οι καρολίνες , οι οποίες ξεκίνησαν µε αφετηρία τα 37 λεπτά το κιλό, ενώ αρκετές ποσότητες πουλήθηκαν κι έναντι 40 λεπτών το κιλό.

Σύµφωνα, ωστόσο, µε τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού Χαλάστρας Α’, Λεωνίδα Κουιµτζή το πρόβληµα είναι ότι τα japonica και oι καρολίνες δεν αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 20% της εγχώριας παραγωγής η οποία φέτος ,αν και µειωµένη λόγω των καιρικών συνθηκών, ήταν εξαιρετικής ποιότητας. «Συνολικά καλλιεργήθηκαν περί τα 250.000 στρέµµατα µε την συγκοµιδή να κυµαίνεται µεταξύ 200.000 και 220.000 τόνων όταν πέρυσι έφτασε τους 240.000-250.000 τόνους», σηµειώνει. «Το 80% εξ αυτών είναι indica, ένα ρύζι που τα προηγούµενα χρόνια µας έδινε ένα ικανοποιητικό εισόδηµα όµως πλέον διαπιστώνουµε ότι δεν περπατάει στην αγορά», προσθέτει. Οι τιµές δεν ξεπερνούν τα 26 ευρώ, ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι «παρά την περίσσεια παραγωγής δε βλέπουµε να υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον».  Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις αθρόες εισαγωγές φθηνότερου ρυζιού από χώρες, όπως η Καµπότζη και η Μιανµάρ τις οποίες έχει επιτρέψει η Ε.Ε. στο πλαίσιο εµπορικών συµφωνιών.

Αντίθετα το japonica βρίσκει το δρόµο του στο εξωτερικό µε την Τουρκία να προστίθεται φέτος στη λίστα των πελατών της χώρας µας λόγω της χαµηλής εγχώριας παραγωγής αλλά και του «µπλόκου» στις εξαγωγές που έχει επιβάλλει η Αίγυπτος. Περίπου το 50% της παραγωγής έχει ήδη «φύγει» ενώ η ζήτηση αναµένεται να κορυφωθεί µετά το Φεβρουάριο -όταν και ξεκινάει το Ραµαζάνι στις µουσουλµανικές χώρες- συµπαρασύροντας και τις τιµές.  Σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, οι δυο αυτές τάσεις στην αγορά προδιαθέτουν για µεγάλη αύξηση των καλλιεργούµενων εκτάσεων µε japonica την επόµενη σεζόν, κάτι που ωστόσο κρύβει τον κίνδυνο να προκύψει υπερπροσφορά και προβλήµατα διάθεσης. «Εµείς συστήνουµε στους παραγωγούς να φυτέψουν και από τις δύο ποικιλίες. Ήδη στην περιοχή µας έχουµε µονοκαλλιέργεια, ας µη φτάσουµε στο σηµείο να έχουµε και µονοποικιλία», τονίζει ο κ. Κουιµτζής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία