BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Με ενδιαφέρον στην αγορά το πρώτο χέρι της μηδικής

Σε πολύ υψηλά επίπεδα είναι η ζήτηση για µηδική, της οποίας η πρώτη κοπή έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστηµα σχεδόν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Με ενδιαφέρον στην αγορά το πρώτο χέρι της μηδικής

2
0


Συγκεκριµένα, έµποροι και κτηνοτρόφοι –ειδικά από την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες- προσπαθούν να πάρουν τις πρώτες ποσότητες, που είναι πιο φτηνές από τις επόµενες, καθώς περιέχουν και χορτάρι (στη συνέχεια µε την κάθε κοπή η τιµή ανεβαίνει 1-2 λεπτά).
«Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα οι Κρητικοί και οι Πελοποννήσιοι», λένε χαρακτηριστικά παραγωγοί από την κεντρική Ελλάδα.
Ένας, ακόµα, λόγος για την πολύ µεγάλη ζήτηση για το πρώτο χέρι φέτος είναι και η έλλειψη µηδικής, καθώς πολλά χωράφια τόσο στις Σέρρες όσο και στην Κωπαΐδα και στην Καρδίτσα είναι ακόµα πληµµυρισµένα, ενώ γενικότερα οι φετινές βροχοπτώσεις επέφεραν µείωση της παραγωγής σε πολλές περιοχές.
Στη Βοιωτία την περασµένη ∆ευτέρα και την Τρίτη έγιναν οι πρώτες εµπορικές πράξεις µε τιµή τα 9 λεπτά το κιλό (στο χωράφι) για την ποσότητα που αποτελείται  ως επί το πλείστον από χορτάρι και λίγο από τριφύλλι (το λεγόµενο τριφυλλόχαρτο ή τσαΐρι). Η τιµή αυτή, παρά τη µεγάλη φετινή ζήτηση, είναι οριακά αυξηµένη (κατά 1 λεπτό το κιλό) από την περσινή. ∆υτικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία, η αντίστοιχη τιµή είναι 10 λεπτά το κιλό.

Στα 13 λεπτά το κιλό
οι καθαρές ποσότητες
Ταυτόχρονα, για τις πιο καθαρές ποσότητες η τιµή διαµορφώνεται στα 13 λεπτά το κιλό (στη Βοιωτία).
Στη φετινή ζήτηση οδήγησαν, όπως προαναφέρθηκε, και οι µειωµένες σε σχέση µε πέρυσι ποσότητες στην αγορά, καθώς, από τη µία, οι αποδόσεις για το καθαρό προϊόν είναι µειωµένες, (στα 300 κιλά το στρέµµα στην κεντρική Ελλάδα, ενώ κανονικά είναι 350), από την άλλη στη Β. Ελλάδα πολλά χωράφια είναι ακόµα πληµµυρισµένα.
Συγκεκριµένα, στο νοµό Σερρών πληµµύρισαν γύρω στα 70.000-80.000 παραγωγικά στρέµµατα, όπου καλλιεργούνταν –µεταξύ άλλων µηδική- από τα 3 εκατ. στρέµµατα του νοµού.
Σύµφωνα µε παραγωγούς από τις Σέρρες, «η µηδική είναι σοκαρισµένη από την πολλή υγρασία». Ως εκ τούτου, εγείρονται ανησυχίες στους καλλιεργητές ότι δε θα παραχθούν οι ποσότητες που έβγαιναν άλλες φορές και δε θα προλάβουν να καλύψουν τη µεγάλη ζήτηση αυτής της περιόδου. Ειδικότερα, οι πρώτες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για 7-8 δέµατα στο 1ο χέρι, ενώ πέρυσι βγήκαν 13-14 δέµατα στην περιοχή.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η νέα εµπορική σεζόν ξεκινάει µε µηδενικά αποθέµατα, αφού ήδη από τον Μάρτιο έχουν αδειάσει οι αποθήκες.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία