BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Οι τρικλοποδιές του καιρού σήκωσαν το βιομηχανικό σπανάκι στα 20 λεπτά

Τα κάτω-πάνω στον καλλιεργητικό χάρτη του βιοµηχανικού σπανακιού που προορίζεται για κατάψυξη φαίνεται ότι έφεραν οι καιρικές συνθήκες του τελευταίου εξαµήνου καθώς παραδοσιακοί «πυρήνες» της καλλιέργειας όπως η Πέλλα, η Ηµαθία ακόµα και η Θράκη είδαν τα χωράφια τους να «πνίγονται» από το νερό µε αποτέλεσµα να επηρεαστούν δραµατικά τόσο η παραγωγή όσο και οι σπορές των επόµενων παρτίδων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Οι τρικλοποδιές του καιρού σήκωσαν το βιομηχανικό σπανάκι στα 20 λεπτά

3
0
Την ίδια ώρα στο παιχνίδι μπήκαν νέοι παίκτες όπως η Θεσσαλία στην οποία επέκτειναν την καλλιεργητική τους βάση µερικές από τις µεγαλύτερες µεταποιητικές επιχειρήσεις του χώρου προκειµένου να καλύψουν τις απώλειες και να εξασφαλίσουν προϊόν.  Το γεγονός ότι το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής γίνεται µέσω συµβολαίων που συνάπτονται σε ετήσια βάση, δεν επέτρεψε στην τιµή παραγωγού να επωφεληθεί από τη διαφορά µεταξύ προσφοράς και ζήτησης στο βαθµό π.χ. που το κατάφερε το νωπό σπανάκι το οποίο έφτασε το χειµώνα να πληρώνεται και µε 1,40 ευρώ το κιλό

Ακόµα κι έτσι, πάντως, τα 20 λεπτά το κιλό τα οποία, σύµφωνα µε πληροφορίες, προσέφερε φέτος η Aλτέρα στους Λαρισαίους καλλιεργητές µε τους οποίους συνεργάστηκε είναι ένα σηµαντικό βήµα καθώς η πλειοψηφία των υπόλοιπων εταιρειών (Μπάρµπα-Στάθης, Hellasfrost Οικοαγροτική, Agrifreda κ.α.) κυµαίνονται στην περιοχή των 17-18 λεπτών.

Σύµφωνα µε ιδιοκτήτη γνωστής εταιρείας σπόρων από τη Βόρεια Ελλάδα, η ζήτηση για σπόρους βιοµηχανικού σπανακιού ήταν φέτος µειωµένη κατά τουλάχιστον 50% ποσοστό που, κατά τον ίδιο, αντανακλά τη µείωση της φετινής παραγωγής. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ισχυρές βροχοπτώσεις δεν επέτρεψαν ούτε τη συγκοµιδή της σοδειάς αλλά ούτε και τη σπορά της επόµενης παρτίδας ενώ η µεγάλη υγρασία έφερε και τον περονόσπορο.

Στην Πέλλα η Aλτερα δεν κατάφερε να πάρει προϊόν από τα 300 στρέµµατα που είχε υπολογίσει αρχικά ενώ το ίδιο συνέβη και µε την Hellasfrost Οικοαγροτική στη Θράκη.

Ισχυρές βροχοπτώσεις έπεσαν και στο θεσσαλικό κάµπο ωστόσο, όπως λέει στην Agrenda παραγωγοίς, εκεί την κατάσταση φαίνεται ότι έσωσε το γεγονός ότι τα χωράφια είναι πιο αµµουδερά µε αποτέλεσµα να απορροφάται ταχύτερα το νερό. Εντός των προσδοκιών κινήθηκαν και οι αποδόσεις οι οποίες, σύµφωνα µε πληροφορίες ξεπέρασαν σε αρκετά χωράφια τους 2 τόνους και πλησίασαν τους 2,5 τόνους το στρέµµα.

∆ιαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ και παρουσίαση των νέων πρότζεκτ για την καλλιέργεια του βιοµηχανικού σπανακιού στο θεσσαλικό κάµπο στο Fresher που κυκλοφορεί µαζί µε την Agrenda.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία