BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Καλές τιμές για την πατάτα που μπήκε λίγη φέτος

ΟΙ Έλληνες παραγωγοί φέτος έβαλαν λιγότερα στρέµµατα ανοιξιάτικης πατάτας, η οποία τώρα φτάνει στο τέλος της συγκοµιδής της στην Πελοπόννησο. Η µείωση της έκτασης οφείλεται στην ζηµιογόνα για τους πατατοπαραγωγούς περσινή χρονιά, καθώς τόσο η ανοιξιάτικη όσο και η φθινοπωρινή πουλήθηκαν χαµηλά. Έτσι, σε συνδυασµό µε τις µειωµένες φετινές αποδόσεις, η τιµή για την ανοιξιάτικη της Ηλείας βρίσκεται τελευταία στα 27-30 λεπτά το κιλό, υψηλότερα από πέρυσι που είχε διαµορφωθεί την ίδια περίοδο στα 12 λεπτά το κιλό.

Καλές τιμές για την πατάτα που μπήκε λίγη φέτος

2
1
Στα 27-30 λεπτά το κιλό έκατσε η µπίλια για την τιµή παραγωγού ανοιξιάτικης πατάτας  στην Ελλάδα (κατά 150% υψηλότερα από πέρυσι) λόγω των λιγότερων στρεµµάτων που καλλιεργηθήκαν το ’15 στη χώρα, αλλά και τις µειωµένες αποδόσεις της καλλιέργειας απ’ τον άσχηµο καιρό την άνοιξη

Οι αποδόσεις σε πολλές περιοχές φτάνουν τους 3 τόνους/στρέµµα λόγω του άσχηµου καιρού την άνοιξη, ενώ κανονικά είναι περίπου 5 τόνοι/στρέµµα. Η µείωση των στρεµµάτων παρατηρείται αυτή την περίοδο και στις βορειοδυτικές χώρες. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ένωσης Βορειοδυτικών Ευρωπαίων Παραγωγών (NEPG), τα στρέµµατα στις χώρες αυτές µειώθηκαν περίπου κατά 2,5% στα 5.300.000 στρέµµατα, αν και δεν µπορεί να γίνει ακόµα σαφής εκτίµηση για τις εκτάσεις πατάτας, που θα αρχίσει να µαζεύεται σε λίγες βδοµάδες.

∆εδοµένης της εκτίµησης για την καλλιέργεια 5.300.000 στρεµµάτων στις Βορειοδυτικές χώρες, αν αναλογιστεί κανείς τη µέση απόδοση της πενταετίας (4,72 τόνους το στρέµµα), η αναµενόµενη παραγωγή πιθανότατα θα βρεθεί στους 25,2 εκατ. τόνους, κατά 11,6% χαµηλότερη από την αντίστοιχη περσινή. Μικρότερη ήταν και η παραγωγή πατάτας της Κύπρου, (κατά 40-50%) εξαιτίας του καιρού που κατάστρεψε µέρος της πρώιµης παραγωγής. Έτσι, οι κυπριακές εξαγωγές πατάτας ήταν χαµηλότερες φέτος και η τιµή παραγωγού στην Κύπρο σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Εδώ αξίζει να σηµειωθεί ότι η Κύπρος πραγµατοποιεί εισαγωγές και στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι παραγόµενες ποσότητες είναι µικρές και δεν έχουν µεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσµια αγορά. Καλές ήταν και οι τιµές για τους Ισπανούς παραγωγούς πατάτας, που µαζεύεται από τον Απρίλιο.
Βέβαια, τώρα οι τιµές αυτές έχουν πέσει κατά 10 λεπτά απ’ ό,τι ήταν 2 βδοµάδες πριν και βρίσκονται στα 24 λεπτά το κιλό (η πατάτα υψηλής ποιότητας), ενώ η τιµή παραγωγού για το προϊόν χαµηλής ποιότητας βρίσκεται στα 18 λεπτά το κιλό.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι και στην Ισπανία τα στρέµµατα για τις πρώιµες ήταν κατά 20-25% λιγότερα φέτος λόγω της περσινής κακής σεζόν για τους πατατοπαραγωγούς.
Μείωση παρουσίασε η καλλιεργούµενη έκταση πατάτας και στην Πορτογαλία. Συγκεκριµένα, αυτή µειώθηκε σε ποσοστό 40%.

Γι’ αυτό τόσο οι Ισπανοί όσο και οι Πορτογάλοι παραγωγοί πούλησαν τις πατάτες τους σε καλά επίπεδα τιµών.
Γενικότερα, πάντως, η ισπανική πατάτα πιέζεται από απ’ τις φθηνότερες εισαγωγές από χώρες, όπως η Γαλλία, παρόλο που το εισαγόµενο προϊόν είναι χαµηλότερης ποιότητας. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα την ντόπια πατάτα ανταγωνίζεται η εισαγόµενη απ’ την Κύπρο και την Αίγυπτο. Μάλιστα, ενώ κανονικά η τελευταία βρισκόταν στην αγορά Γενάρη-Απρίλη, φέτος υπήρχε και το Μάη. Τώρα η συγκοµιδή για την ανοιξιάτικη ελληνική πατάτα ξεκινάει σε περιοχές της Αττικής

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗΧαμηλή η ζήτηση στις αραβικές χώρες λόγω ΡαμαζανιούΣε χαµηλά επίπεδα βρίσκεται η κατανάλωση πατάτας στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι Βρετανοί θεωρούν ότι είναι µία πολλά υποσχόµενη αγορά δεδοµένου ότι κριτήριο για τους καταναλωτές είναι κυρίως η χώρα προέλευσης.
Μάλιστα, η ζήτηση στις αραβικές χώρες αναµένεται να µειωθεί κατά 40% λόγω του Ραµαζανιού, τη θρησκευτική µουσουλµανική γιορτή νηστείας. Ωστόσο, η αγορά αναµένεται να ανακάµψει µε το τέλος της νηστείας (στα µέσα Ιουλίου).
Στην Αίγυπτο η χρονιά ήταν καλή για τους εξαγωγείς, όπως λένε οι ίδιοι, τονίζοντας ότι τόσο η ποιότητα όσο και οι τιµές ήταν σε καλά επίπεδα. Ωστόσο, στην Τουρκία αν και οι τιµές για τους καταναλωτές είναι υψηλές, οι παραγωγοί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους δεδοµένου ότι αυτοί λαµβάνουν 10-20 λεπτά το κιλό, τη στιγµή που στην Κωνσταντινούπολη οι έµποροι πουλάνε τις πατάτες έναντι 1,30-1,60 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σηµειωθεί ότι, σε αντίθεση µε τις ευρωπαϊκές χώρες, τα στρέµµατα πατάτας στην Τουρκία αυξήθηκαν φέτος στα 30.000-32.000 από 20.000 που ήταν πέρυσι.
∆εδοµένης της αύξησης των εκτάσεων πατάτας στην Τουρκία η παραγωγή φέτος αναµένεται κατά 30% υψηλότερη από την περσινή χρονιά.
Συγκεκριµένα, αναµένεται να παραχθούν φέτος 220.000-250.000 τόνοι πατάτα στην Τουρκία. Στη γείτονα χώρα η φετινή χρονιά ήταν όψιµη (κατά 1,5 µήνα περίπου) λόγω του βροχερού καιρού που εµπόδισε την σπορά.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

01-07-2015 08:48spyros

Καλημέρα, κα. Κρόκου, καλό το άρθρο σας, μόνο που έχετε ξεχάσει να αναφέρετε την περιοχή της Βοιωτίας (ευρύτερη περιοχή Θηβών), που ξεκίνησε η συγκομιδή και είναι μια από τις σημαντικότερες περιοχές της Ελλάδας και σε ποσότητα και σε ποιότητα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία