BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Έπιασε 4,30 η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Πρωτοφανείς είναι οι τιµές παραγωγού αυτό το διάστηµα για το ελληνικό ελαιόλαδο του ’14-’15, καθώς αγγίζουν και τα 4,30 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. «Οι τιµές αυτές είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας», υπογραµµίζει ο Γιώργος Γκούµας, γενικός διευθυντής της Agrexpo A.E., διευκρινίζοντας ότι η ζήτηση είναι υψηλότερη από τον µέσο όρο των τελευταίων 10 ετών.

Έπιασε 4,30 η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1
0
Σε αυτό συνηγορούν και άλλοι ελαιοπαραγωγοί και συνεταιριστές τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Κρήτη.

Ανοδικές είναι οι τιµές και στην Ισπανία ήδη από τα µέσα Ιουλίου φτάνοντας για το έξτρα παρθένο στα 4,21 ευρώ το κιλό στις 20 Αυγούστου. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο γενικός γραµµατέας της Ένωσης Μικρών Αγροτών της Ανδαλουσία (UPA) χαρακτηρίζει την κατάσταση «αξιοσηµείωτη» και υποστηρίζει ότι έχει προκληθεί από την περασµένη χαµηλή παραγωγή της Ισπανίας.

Η µειωµένη παραγωγή ελαιολάδου στις βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες το 2014-2015 οδήγησε στις υψηλές τιµές και για τους Έλληνες παραγωγούς. Συγκεκριµένα, το τελευταίο διάστηµα στη Μεσσηνία έχουν γίνει πράξεις µε τιµή παραγωγού στα 4 ευρώ το κιλό (για κατευθείαν πληρωµή) και στα 4,30 ευρώ το κιλό (για σταδιακή αποπληρωµή), καταγράφοντας ανοδική πορεία από το τέλος Ιουλίου, που ήταν στα 3,30 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα, στην Κορινθία έγιναν πράξεις µε τιµή 3,90 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, αλλά και 4,20 (από Ιταλό έµπορο), ενώ και στο Ηράκλειο η τιµή παραγωγού έφτασε τα 4 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο.

«∆εν έχουν εµφανιστεί αυτές οι τιµές», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Αγ. Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας, συµπληρώνοντας ότι πέρυσι την ίδια περίοδο οι τιµές ήταν 3,10-3,20 (στη Μεσσηνία 3-3,30 ευρώ το κιλό). Βέβαια, στην Κορινθία, σε αντίθεση µε την πλειονότητα των περιοχών στην Ελλάδα, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου ήταν µειωµένη έως και 50% από πέρυσι.

 

Εκτιµήσεις για τη νέα σοδειά

Όσον αφορά τη νέα σοδειά, στο Ηράκλειο φαίνεται «µειωµένη έως και 50% σε σχέση µε τη φετινή», υπογραµµίζει ο παραγωγός Μιχάλης Τσαγκαράκης, αν και δεν µπορούν ακόµα να γίνουν ασφαλείς εκτιµήσεις.

Την ίδια στιγµή, στο Αίγιο οι εκτιµήσεις για την παραγωγή του ’15-’16 κάνουν λόγο για αύξηση. Ωστόσο, κοινός τόπος των παραγωγών για τη νέα σοδειά είναι τα λιγοστά κρούσµατα δάκου σε σχέση µε πέρυσι.

Στο µεταξύ, όσον αφορά την παραγωγή ελαιούχων σπόρων του ’15-’16 στις ΗΠΑ, αυτή, σύµφωνα µε το αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας -USDA, αναµένεται στους 115,4 εκατ. τόνους, κατά 0,4 εκατ. τόνους πάνω από την αντίστοιχη πρόβλεψη του προηγούµενου µήνα.

Σε νέα χαμηλά εξαετίας έπεσε το πετρέλαιο

Κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι κινείται τις τελευταίες µέρες η τιµή του αργού πετρελαίου στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης «σηµειώνοντας» τη χαµηλότερη επίδοση των τελευταίων έξι ετών.

Ο συνδυασµός της υπερπροσφοράς λόγω των αυξηµένων ποσοτήτων από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, της σταδιακής επιβράδυνσης της Ασιατικής οικονοµίας καθώς και η απόλυτη στρατηγική στάση του OPEC στην µάχη για το µερίδιο αγοράς µε την διατήρηση και πιθανή αύξηση της παραγωγής του, οδήγησε το «µαύρο χρυσό» να χάσει το 1/3 της τιµής του από τον Ιούνιο.

Την Τετάρτη η τιµή του αµερικανικού αργού υποχωρούσε κατά 1,23% στα 40,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ πτώση 1,48% κατέγραφε η τιµή του Brent στα 46,46 δολάρια το βαρέλι.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αµερικανική υπηρεσία ενεργειακών πληροφοριών, τα αποθέµατα αµερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια την περασµένη εβδοµάδα, στα 456,21 εκατ. βαρέλια.

Κατά τον Μάικλ Λιντς, επικεφαλής της Strategic Energy & Economic Research, δεν υπάρχει αυτή τη στιγµή κάποιο στοιχείο που να προσδιορίζει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί, ενώ ο ίδιος αναµένει ότι η εισαγωγή στην αγορά του Ιρανικού πετρελαίου θα εντείνει το πρόβληµα της υπερπροσφοράς ασκώντας νέες πιέσεις στις τιµές.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία