Στην Ελλάδα η αύξηση προήλθε απ’ το έλλειµµα που έχει δηµιουργηθεί στην αγορά λόγω της καλλιέργειας λιγότερων στρεµµάτων τόσο ανοιξιάτικου όσο και του χειµωνιάτικου κρεµµυδιού, ενώ και οι αποδόσεις φέτος για το ανοιξιάτικο, που µαζεύεται αυτή την περίοδο, είναι χαµηλές. «Το ξερό κρεµµύδι είναι στο 50% απ’ ό,τι θα έπρεπε», λέει ο παραγωγός από τη Θήβα, Παναγιώτης Αντωνάκης.
Στη Γερµανία αρχή Σεπτεµβρίου οι τιµές παραγωγού ήταν στα 19 λεπτά το κιλό, υψηλότερες κατά 90% απ’ την περσινή χρονιά, αλλά κατά 33% χαµηλότερες σε σχέση µε τις αντίστοιχες πριν 2 χρόνια. Οι αυξήσεις παρατηρούνται και στο Ηνωµένο Βασίλειο και στην Πολωνία.
Οι χαµηλές αποδόσεις παρουσιάζονται, επίσης, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στα Βαλκάνια και στην Ολλανδία, µε αποτέλεσµα η ζήτηση στην παγκόσµια αγορά να παραµένει υψηλή, παρά τη συνεχή επίπτωση του ρωσικού εµπάργκο.
Αναλυτικά, στη Γερµανία, ως αποτέλεσµα της ξηρασίας, οι αποδόσεις, γενικότερα, των λαχανικών αναµένονται µειωµένες, ακόµα και για τις αρδευόµενες καλλιέργειες. Τέλος, στην Ισπανία, όπως και στη Γαλλία, που περιµένουν µειωµένη παραγωγή, η ξηρασία είχε ως αποτέλεσµα και την παραγωγή µεγαλύτερου µεριδίου ξερών κρεµµυδιών µικρού µεγέθους.