BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Με 3,60 ψωνίζει τα πρώτα χέρια του Μπασμπά η Socotab

Καπνά της ποικιλίας Μπασµά από το πρώτο και το δεύτερο χέρι, µε µέση τιµή στα 3,60 ευρώ το κιλό «ψωνίζει» από την 1η Οκτωβρίου η Socotab, δίνοντας την προσφορά της στους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης µετά τη συνεταιριστική ΣΕΚΕ, η οποία πλήρωνε µια µέρα νωρίτερα µέχρι και 2,65 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποιότητα των αγορών της, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Αιτήσεις ως τις 3 Σεπτέμβρη για τη β΄ δόση ενίσχυσης του καπνού

1
0

«Σεφτέ» στη φετινή εµπορική σεζόν έκανε η καπνοβιοµηχανία Μισσιριάν, ξεκινώντας από το πρωί της Τρίτης 28 Σεπτεµβρίου, µε αγορές σε ένα εύρος τιµής που κυµάνθηκε µεταξύ 2 µε 2,60 ευρώ το κιλό, για τον παραγωγό και για καπνά του πρώτου χεριού. Έκτοτε, οι περισσότερες αγορές της Μισσιριάν όπως µας πληροφορεί ο πρόεδρος του συνεταιρισµού καπνοπαραγωγών Ροδόπης Εσάτ Χουσεϊν, έχουν κινηθεί γύρω στα 2,20 µε 2,40 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι για πρώτη ύλη αντίστοιχης ποιοτικής στάθµης (σ. σ. το πρώτο χέρι πάντα υπολείπεται των επόµενων 3-4 χεριών), το εύρος είχε κυµανθεί στα 1,5 µε 2 ευρώ το κιλό.

Σηµειώνεται ότι τις επόµενες ηµέρες στο χορό της προµήθειας αρωµατικών καπνών ανατολικού τύπου από τη Θράκη αναµένεται να µπουν κι οι εταιρείες Καπνική Μιχαηλίδης, Γλεούδης και Νασιάδης. Όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις του τιµολογιακού καθεστώτος των µεγάλων βιοµηχανιών της χώρας, για τα καπνά της ποικιλίας Μπασµά του νοµού Ροδόπης, είναι βατός ο στόχος των παραγωγών για µια µέση τιµή που θα κινείται στη ζώνη των 4,5 ευρώ το κιλό, από 3,66 ευρώ το κιλό πέρυσι.

«Έχουµε ξεκινήσει ενθαρρυντικά και νοµίζω ότι θα µπορέσουµε να πιάσουµε τουλάχιστον ένα ευρώ υψηλότερη, µέση τιµή, από ό,τι πέρυσι», µας είπε ο κ. Χουσεϊν, σηµειώνοντας ότι η Μισσιριάν, κατ’ ελάχιστο σκοπεύει να αγοράσει φέτος από τη Ροδόπη γύρω στα 2,5 µε 2,6 εκατ. κιλά καπνό Μπασµά. Αντίστοιχα, κατά τον συνοµιλητή µας, η ΣΕΚΕ υπολογίζεται ότι θα προµηθευτεί περί τα 1,5 εκατ. κιλά Μπασµά, ενώ κατά τι υψηλότερος θα είναι ο όγκος του καπνού που θα αγοράσει η Socotab. Συνολικά η φετινή παραγωγή της Ροδόπης, που ποιοτικά θεωρείται υψηλής στάθµης, διότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια ανάπτυξης της καπνοκαλλιέργειας ήταν ιδανικές (µε ξηρό κλίµα και χωρίς βροχές) και χωρίς ασθένειες, εκτιµάται ότι, τελικώς, θα κινηθεί πέριξ της ζώνης των 7.500 τόνων.

Όσον αφορά την ποικιλία «Κατερίνη», οι αγορές έχουν προχωρήσει σχεδόν στο 30% της παραγωγής και οι τιµές για καπνά του πρώτου και δεύτερου χεριού κυµαίνονται αντίστοιχα στα 1,20 µε 1,90 ευρώ το κιλό και 1,90 µε 3,10 ευρώ το κιλό, δηµιουργώντας προϋποθέσεις για µια µέση τιµή στα 3,90 ευρώ το κιλό συνολικά.

Στα Βιρτζίνια, τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει απορροφηθεί περί το 10% της φετινής παραγωγής και ότι οι τιµές αγγίζουν τα 2,05 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 1,60 ευρώ το κιλό.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία