BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αντιστέκεται στη γενική πτώση των εμπορευμάτων το βαμβάκι

Η φετινή σεζόν είναι η πρώτη, κατά την οποία κοντεύουµε στα τέλη Νοεµβρίου κι αν εξαιρέσουµε κάποιες µεµονωµένες περιοχές, οι τιµές σύσπορου δεν έχουν ακόµα καθοριστεί. Βέβαια, αυτή η καθυστέρηση µόνο όφελος έχει για τους παραγωγούς, καθώς οι τιµές εκκοκκισµένου έχουν βελτιωθεί σηµαντικά από τις αρχές της εκκοκκιστικής περιόδου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Αντιστέκεται στη γενική πτώση των εμπορευμάτων το βαμβάκι

2
0
Παράλληλα το δολάριο είναι ισχυρότερο, ενώ ο ξηρός βαµβακόσπορος στη Θεσσαλία κυµαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι.

Χρηµατιστηριακά, η αγορά διαψεύδει για την ώρα τα δυσάρεστα σενάρια των προηγούµενων µηνών περί σηµαντικής πτώσης κάτω από τα επίπεδα των 60 σεντς ανά λίµπρα. Οι αναλυτές τον Σεπτέµβριο και Οκτώβριο, επηρεαζόµενοι από τη γενικότερη πίεση των εµπορευµάτων λόγω της κατάστασης της κινεζικής οικονοµίας, θεωρούσαν ότι µόλις βγουν στην αγορά τα βαµβάκια του βόρειου ηµισφαιρίου θα υπάρξει σηµαντικός πτωτικός αντίκτυπος στις τιµές, αφού θα έχουµε πληθώρα προσφοράς και µειωµένη ζήτηση από την Ανατολή.

Παράλληλα, το δολάριο ενισχύθηκε όλο αυτό το διάστηµα καθιστώντας τα εµπορεύµατα, τα οποία διαπραγµατεύονται σε δολάριο, να φαίνονται ακριβότερα στους αγοραστές. Εποµένως για να γίνουν ελκυστικότερα «έπρεπε» να πιεστεί η τιµή τους. Συγκεκριµένα έναντι του ευρώ η ισοτιµία στα µέσα Οκτωβρίου βρισκόταν στο 1,13-1,14 µε τις προοπτικές να στηρίζουν την πτώση του ευρώ, καθώς η ευρωπαϊκή οικονοµία βρίσκεται σε κρίση. Πλέον η ισοτιµία κυµαίνεται στο 1,07 και το βαµβάκι αποδεικνύει ότι αντέχει την πίεση από το δολάριο.
Όσο περνάει ο καιρός φαίνεται ότι το χρηµατιστήριο έχει ισχυρότατες αντιστάσεις όποτε πλησιάζει τα 60 σεντς ανά λίµπρα, µε αποτέλεσµα να τα έχει «σπάσει» µόνο µια φορά στα τέλη Σεπτεµβρίου. Πλέον τα συµβόλαια Μαρτίου 2016, τα οποία αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κινούνται εντός του εύρους 61-64 σεντς.

Στις ΗΠΑ περιµένουν το «δάνειο»Η αδυναµία της αγοράς να δοκιµάσει τα χαµηλά της επίπεδα, αφήνει την εντύπωση ότι σύντοµα µπορεί να δούµε προσπάθεια των τιµών να κινηθούν µεσοπρόθεσµα ανοδικά. Καλό βέβαια είναι να µην υπερεκτιµούµε αυτές τις δυνατότητες, καθώς στη φυσική αγορά οι πωλήσεις εξελίσσονται µε χαµηλότερους ρυθµούς.

Οι Αµερικανοί παραγωγοί δεν είναι καθόλου ικανοποιηµένοι από τις φετινές τιµές και αρνούνται να παραδώσουν το βαµβάκι τους. Αντιθέτως το τοποθετούν στο αποκαλούµενο «δάνειο», όπου λαµβάνουν µια ελάχιστη τιµή υπό µορφή δανείου από το κράτος. Μόλις η αγορά τους δώσει την ευκαιρία τότε προβαίνουν σε ρευστοποίηση της παραγωγής τους. Τιµές γύρω από τα 60 σεντς, αλλά και χαµηλότερες, αποτελούν αντικίνητρο πωλήσεων.

Παράλληλα, η τελευταία αµερικανική έκθεση προσφοράς-ζήτησης χαρακτηρίστηκε ως ελαφρά ανοδική. Τα τελικά παγκόσµια αποθέµατα µειώθηκαν κατά 1 εκατ. δέµατα σε σχέση µε την προηγούµενη έκθεση έναν µήνα πριν. Αυτό οφείλεται στη χαµηλότερη παγκόσµια παραγωγή (-1,75 εκατ. δέµατα) µε µειώσεις στην Κίνα (-300.000 δέµατα), Ινδία (-500.000 δέµατα) και Πακιστάν (-500.000 δέµατα).
Βραζιλιάνοι και Τούρκοι έριξαν για λίγο τη βάσηΣτη φυσική αγορά, η δυσκολία πωλήσεων εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά σίγουρα η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση µε δύο µήνες πριν. Από τον Ιούλιο ως τον  Σεπτέµβριο η αγορά είχε κατακλυστεί από πολύ φτηνές προσφορές βραζιλιάνικης σοδειάς. Όχι µόνο αγοραστές της Άπω Ανατολής, αλλά και η γειτονική µας Τουρκία, αγόρασαν σηµαντικές ποσότητες βραζιλιάνικης σοδειάς, πιέζοντας την αποκαλούµενη βάση (διαφορά χρηµατιστηριακής και πραγµατικής αγοράς) των υπόλοιπων σοδειών.

Οι Βραζιλιάνοι βλέποντας σηµαντική µείωση της εσωτερικής τους κατανάλωσης προέβησαν γρήγορα και επιθετικά σε ρευστοποιήσεις θέσεων, λαµβάνοντας την προτίµηση πολλών κλωστηρίων. Πλέον, φτάσαµε σε σηµείο όπου η πίεση από το βραζιλιάνικο έχει µετριαστεί σηµαντικά. Παράλληλα, η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία δείχνει να σταθεροποιείται και εποµένως οι συνθήκες για πωλήσεις της σοδειάς µας βελτιώνονται. Πράγµατι, φάνηκε ότι τα τουρκικά κλωστήρια είχαν ανάγκη για βαµβάκι, αλλά ανέβαλαν τι αγορές τους µέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα τους. Κατόπιν του εκλογικού αποτελέσµατος και της επιστροφής της κανονικότητας, πολλοί κλώστες προέβησαν σε αγορές, πληρώνοντας µάλιστα σηµαντικά βελτιωµένες τιµές.

Συγκρίνοντας την αρχή της σεζόν µε σήµερα, στα τέλη Σεπτεµβρίου-αρχές Οκτωβρίου οι τιµές στην ελληνική αγορά βρίσκονταν γύρω στα 64 σεντς ανά λίµπρα (1,25-1,26 ευρώ το κιλό). Με το που άρχισε να γίνεται διαθέσιµη η σοδειά µας και φάνηκαν τα προβλήµατα στο χρώµα της ίνας, οι τιµές στα µέσα Οκτωβρίου έσπασαν προς τα κάτω τα 64 σεντς (1,23 ευρώ το κιλό, καθώς το δολάριο ήταν πεσµένο).
Η πρώτη άνοδος τιµών ήρθε προς τα τέλη Οκτωβρίου και αφορούσε κυρίως τα ποιοτικά βαµβάκια. Οι τιµές που πληρώθηκαν για τα πιο «λευκά» έπιαναν τα 67 σεντς ανά λίµπρα (1,30 ευρώ το κιλό λόγω ανόδου του δολαρίου).

Αξιοσημείωτη αντοχή στις πιέσεις της αγοράςΓενικευµένη άνοδο τιµών για όλες τις ποιότητες βάµβακος σηµειώθηκε µετά το πρώτο δεκαήµερο του Νοεµβρίου. Από την προηγούµενη εβδοµάδα, µάλιστα, έγιναν και σηµαντικές πωλήσεις κυρίως προς την Τουρκία, σε τιµές µεταξύ 66,50-68 σεντς ανά λίµπρα ανάλογα ποιότητας. Παράλληλα το δολάριο ισχυροποιείται (ισοτιµία: 1,066) µετατρέποντας τις τιµές µας σε 1,37-1,39 ευρώ το κιλό.

Επίσης, ο ξηρός βαµβακόσπορος ενισχύεται και πλέον κυµαίνεται στα 24 λεπτά το κιλό, όταν έναν µήνα πριν βρισκόταν σχεδόν 2 λεπτά χαµηλότερα.
Στην άνοδο των τιµών συνετέλεσε το γεγονός των χαµηλότερων αποδόσεων και της τελικής παραγωγής. Οι αρχικές εκτιµήσεις εκκοκκισµένου βρίσκονταν στα τέλη Αυγούστου στους 250.000 τόνους, ενώ πλέον κυµαίνονται στους 200.000 τόνους. Από την εκτιµούµενη παραγωγή υπολογίζεται ότι σχεδόν τα µισά βαµβάκια έχουν πουληθεί, αλλά όχι απαραίτητα φορτωθεί.

Συνοψίζοντας, η χρηµατιστηριακή αλλά και φυσική αγορά έχει βελτιωθεί σηµαντικά από τις αρχές της σεζόν. Το βαµβάκι δείχνει αξιοσηµείωτη ανεκτικότητα, µια χρονιά που οι τιµές εµπορευµάτων πιέζονται και η ζήτηση είναι µειωµένη. Θεωρείται δε πως σε περίπτωση οµαλοποίησης της παγκόσµιας οικονοµίας και ιδιαίτερα της Κίνας, το βαµβάκι θα είναι από τα πρώτα εµπορεύµατα που θα ανακάµψουν.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία