BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ακόμα μια ζόρικη χρονιά για τους κερασοπαραγωγούς

Σταθερά στα επίπεδα των 1,80-2,20 ευρώ το κιλό στον παραγωγό βρίσκονται τις πρώτες δέκα ηµέρες της συγκοµιδής τους τα κεράσια στην Αγιά Λάρισας, που ξεκίνησαν να µαζεύονται από την 1η Μαΐου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Να σημειωθεί ότι πέρυσι αν και οι τιμές άρχισαν στο 1,50 ευρώ το κιλό κατά µέσο όρο, έπεσαν απότοµα στα 80 λεπτά λόγω της υπερπαραγωγής που είχε παρουσιαστεί.

Ακόμα μια ζόρικη χρονιά για τους κερασοπαραγωγούς

0
0

Ως γνωστόν, «η φετινή παραγωγή στην περιοχή είναι µειωµένη για τα πρώιµα τουλάχιστον 40%, µε ορισµένους παραγωγούς να αντιµετωπίζουν πολύ µεγάλη µείωση», λέει µεταξύ άλλων και ο καλλιεργητής από την περιοχή, Στάθης Μουλαΐµης. Μάλιστα, µειωµένη παραγωγή παρατηρείται σε όλες τις γνωστές παραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα (Τρίπολη, ορεινή Κορινθία, Πιερία, Λαµία κ. ά.) λόγω κυρίως του θερµού φετινού χειµώνα δεδοµένου ότι η καλλιέργεια χρειάζεται 800-900 ώρες το χειµώνα µε θερµοκρασίες κάτω από 5 0 C.

«Με τόσο µειωµένη παραγωγή φαίνεται ότι δε θα καταφέρουµε να επεκταθούµε σε νέες αγορές και να αξιοποιήσουµε το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το προϊόν από αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Μ. Ανατολής κατά τη διάρκεια της φετινής Freskon», εκτιµά ο ∆ηµήτρης Ντούρος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ράχης Πιερίας. Όπως περιγράφει ο κ. Ντούρος, η εικόνα τις τελευταίες µέρες που κόβουµε κεράσια, δεν είναι κανονική, µε τη µείωση της παραγωγής µετά και τις βροχοπτώσεις της προηγούµενης εβδοµάδας να ανέρχεται στο 90% σε σχέση µε µία κανονική σεζόν.

«Αντίστοιχη µείωση µπορεί να εµφανίστηκε άλλη µία χρονιά την τελευταία εικοσαετία» λέει ο ίδιος µετά από σχετική ερώτηση. Για παράδειγµα, σύµφωνα µε τον κ. Ντούρο, «την Τετάρτη 11 Μαΐου, τη 2η µέρα, της συγκοµιδής, αν και κανονικά έπρεπε να είχαµε παραλάβει 50 τόνους, είχαµε µόλις 10».

Στη µείωση αυτή οδήγησαν, εκτός του ήπιου χειµώνα, και οι υγρασίες κατά την ανθοφορία και οι ανεµοθύλλες τόσο στην ανθοφορία όσο και µετά. Σηµειώνεται ότι ο Συνεταιρισµός λόγω της φετινής µείωσης της παραγωγής, που παρατηρείται σε έναν βαθµό και στα όψιµα κεράσια, αλλά και του ότι δεν άνοιξε το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης τον Ιούνιο και τον Σεπτέµβριο του ’15, δεν προχώρησε στην επέκταση σε ψυκτικούς χώρους και µηχανήµατα, όπως σχεδίαζε για φέτος.

 

Μέχρι και 2,5-3 ευρώ πουλήθηκαν τα λιγοστά πολύ πρώιµα στη Λαµία

Στον Φραντζή Λαµίας, που τώρα η συγκοµιδή των πρώιµων κερασιών έχει σταµατήσει και υπάρχουν παραγωγοί που δεν είχαν καθόλου ποσότητες, αρχή της εβδοµάδας οι τιµές που έλαβαν ήταν 2,5-3 ευρώ το κιλό. «Υπάρχουν δέντρα που αν και κανονικά παράγουν 30 κιλά, φέτος είχαν µόλις ένα», επισηµαίνει ο παραγωγός απ’ την περιοχή ∆ηµήτρης Σουλτζής, συµπληρώνοντας ότι µετά την περσινή χρονιά που οι τιµές ήταν χαµηλές –για εµάς 0,30-0,70 ευρώ το κιλό ανάλογα µε την ποιότητα- και οι εξαγωγές µειωµένες, φέτος είναι ακόµα µια δύσκολη χρονιά λόγω της µειωµένης παραγωγής.

Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές έχουν παρουσιαστεί ποιοτικά προβλήµατα δυσχεραίνοντας τις εξαγωγές.

 

Βροχές έπληξαν το ιταλικό προϊόν

Απώλειες έχουν παρουσιάσει και τα πρώιµα κεράσια της Απουλίας, που παράγει το 39,8% της ιταλικής παραγωγής κερασιών. Οι ζηµιές προήλθαν από τις βροχοπτώσεις, που διήρκησαν πάνω από δύο ηµέρες στις αρχές Μαΐου. Επίσης, η υγρασία οδήγησε σε σκίσιµο των καρπών.

Την ίδια στιγµή, στην Ισπανία, αν και αναµένεται να παραχθούν περίπου 12.800 τόνοι κεράσια, κατά 15% περισσότερα από πέρυσι, η αύξηση αυτή δε θα αντισταθµίσει τις µειώσεις σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαµάσκηνα και µήλα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία