BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Με τα επίπεδα του Βορρά οι τιμές στο αγελαδινό

Τις τιµές του ευρωπαϊκού βορρά προσεγγίζει το ελληνικό αγελαδινό γάλα, εξέλιξη η οποία βγάζει εκτός παιχνιδιού αξιόλογες για τα ελληνικά δεδοµένα µονάδες στον κλάδο της αγελαδοτροφίας. Τα «σκάρτα» ισοζύγια που κάνει αυτό τον καιρό ο ΕΛΓΟ, διευκολύνουν προς το παρόν τις εισαγωγές και την προµήθεια φθηνής πρώτης ύλης για τις ανάγκες της εγχώριας γαλακτοβιοµηχανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Με τα επίπεδα του Βορρά οι τιμές στο αγελαδινό

2
0
 Έτσι,πολλοί αγελαδοτρόφοι στη χώρα, αναγκάζονται, είτε να σφάζουν τα ζώα για να αντισταθµίσουν τις ζηµιές, είτε να πουλούν κάτω του κόστους στα επίπεδα των 28-29 λεπτών το κιλό σε µικρά τυροκοµεία (κίτρινο τυρί). Οι µεγάλες εγχώριες γαλακτοβιοµηχανίες δείχνουν να είναι «καλυµµένες» και να µην έχουν διάθεση να απορροφήσουν άλλο ελληνικό γάλα.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους βιοµήχανους να τιµολογούν από τα επίπεδα των 35 λεπτών κατά µέσο όρο το Μάρτιο, στα 30-32 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο αυτές τις µέρες.
«Ο τοµέας της κτηνοτροφίας αλλά ειδικότερα της αγελαδοτροφίας περνάει δύσκολες µέρες. Η µεγάλη πτώση των τιµών για το γάλα στις χώρες της ∆υτικής Ευρώπης λόγω της υπερπροσφοράς που προέκυψε µετά την κατάργηση των ποσοστώσεων στην ΕΕ και το ρωσικό εµπάργκο επηρεάζει την αγορά του προϊόντος», σηµειώνει ο έµπειρος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Βόλου και της Γαλακτοβιοµηχανίας ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος και προσθέτει ότι: «η πολιτεία πρέπει να παρέµβει, γιατί αν η κατάσταση συνεχιστεί και µε την ανάκαµψη να αργεί ακόµα, πάει για αφανισµό ο κλάδος». «Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι ως χώρα χρειαζόµαστε περίπου 1.300.000 τόνους γάλακτος, αλλά φέτος παρήγαµε κάτω από 600.000 τόνους και υπολογίζω ότι µέχρι τα τέλη του 2016 θα πέσουµε ακόµα και κάτω από τους 500.000 τόνους», εκτιµά ο πρόεδρος της βολιώτικης γαλακτοβιοµηχανίας.

Σκληρός ανταγωνισµός

Αξίζει επίσης, να σηµειωθεί ότι η µέση τιµή των 38 λεπτών το κιλό, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΕΛΓΟ για το µήνα Μάρτιο, και η τιµή κάτω των 28-29 λεπτών το κιλό που δίνουν τώρα τα τυροκοµεία είναι καταστροφική για τους αγελαδοτρόφους καθώς το κόστος παραγωγής υπολογίζεται γύρω από τα 39-40 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, οι συνεταιριστικές οργανώσεις προσπαθούν να διατηρήσουν ένα µέσο επίπεδο τιµών γύρω από τα 42-43 λεπτά το κιλό εν µέσω σκληρού ανταγωνισµού στην αγορά

«Συνεχείς µειώσεις τιµών, ανύπαρκτη ζήτηση από τις βιοµηχανίες, σφαγές κοπαδιών και κλείσιµο µονάδων είναι η εικόνα της σηµερινής αγελαδοτροφίας», επισηµαίνει στην Agrenda ο  Θανάσης Βασιλέκας, πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδος και υπογραµµίζει το γεγονός ότι: «µας λένε ότι η κατανάλωση στην Ελλάδα µειώθηκε κατά 16% αλλά την ίδια ώρα δεν µας εξηγούν το γεγονός πως αυξάνονται κατά 30% οι εισαγωγές ξένου γάλακτος. ∆υστυχώς κανείς δεν ενδιαφέρεται για να δηµιουργηθεί αυτάρκεια στο γάλα στη χώρα µας».



Επιβιώνουν οι µονάδες που έχουν µεγάλο τονάζ

Από την άλλη πλευρά, οι µονάδες που έχουν µεγάλο τονάζ και παράγουν προϊόν µε υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά µπορούν να διεκδικούν έως και 3 λεπτά πιο πάνω από τις τιµές του ΕΛΓΟ έπειτα από συµβόλαια µε µεγάλες πολυεθνικές γαλακτοβιοµηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα µας.
«Η τάση στο γάλα είναι πτωτική και όλες οι γαλακτοβιοµηχανίες συµβουλεύουν τους παραγωγούς να κινούνται συντηρητικά και να µην κάνουν µεγάλα ανοίγµατα», αναφέρει στην Agrenda ο κτηνοτρόφος ∆ηµήτρης Μουρατίδης από τα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης.    
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία