BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Από τα 52 λεπτά παραδοτέο ανοίγει η αγορά στο βαμβάκι

Ρότα για πάνω από τα 50 λεπτά το κιλό φαίνεται, για την ώρα τουλάχιστον, πώς χαράζει το ελληνικό βαµβάκι εν µέσω του ευνοϊκού κλίµατος τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά που έγκειται αφενός στη βελτίωση των φετινών αποδόσεων σε σχέση µε το προηγούµενο έτος αλλά και στην πρόσφατη χρηµατιστηριακή άνοδο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Από τα 52 λεπτά παραδοτέο ανοίγει η αγορά στο βαμβάκι

1
0
«Η συγκοµιδή δεν έχει ακόµα ξεκινήσει λόγω των βροχών του προηγούµενου διαστήµατος αλλά τις επόµενες µέρες θα µαζευτούν οι πρώιµες ποικιλίες από τις πρώιµες περιοχές στη Θεσσαλία», αναφέρει στην Agrenda ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος και προσθέτει: «Εφόσον ο καιρός το επιτρέψει θα έχουµε µια καλή-παραγωγική χρονιά µε βελτιωµένες αποδόσεις σε σύγκριση µε την προηγούµενη σεζόν. Επίσης, πάει καλά διεθνώς από άποψη τιµών και αυτό µας δίνει ελπίδες». Κάνοντας µια χαρτογράφηση της καλλιέργειας σε συνδυασµό µε τις καιρικές συνθήκες προκύπτει ότι: Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια, όµως οι βροχές στις αρχές Σεπτεµβρίου επηρέασαν πιο πολύ τη ∆υτική Θεσσαλία (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα) και λιγότερο Λάρισα και Μαγνησία. Επίσης, περιορισµένες ήταν οι προσβολές από το σκουλήκι. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις επηρεάζουν την ποιότητα της ίνας, όµως σε πολλά µέρη δεν είχαν γίνει αποφυλλώσεις και δεν είχαν ανοίξει τα καρύδια, οπότε δεν αναµένονται σηµαντικές απώλειες.





Τώρα, όσον αφορά την τιµή για το σύσπορο υπενθυµίζεται ότι εξαρτάται από δύο κυρίως λόγους: τη διεθνή τιµή (πρόκειται για ένα χρηµατιστηριακό προϊόν) και τη σχέση ευρώ-δολαρίου.  Σηµαντικό ρόλο, διαδραµατίζει και η στάση της Κίνας, η οποία ξεφορτώνεται το στοκ που είχε µαζέψει, γεγονός που σηµαίνει ότι θα βγει στην αγορά για να αγοράσει και η ζήτηση αυτή σε συνδυασµό µε αυτήν από την Άπω Ανατολή θα στηρίξουν περαιτέρω τις τιµές

«Στις πρώιµες ποικιλίες έχουν ανοίξει κατά 70% τα καρύδια στις µεσοπρώιµες σχεδόν κατά 40% και είχαµε κάποια θέµατα µε τις βροχές αλλά δεν ξέρουµε ακόµα πόσο έχει επηρεαστεί η ποιότητα», σηµειώνει ο παραγωγός Κώστας Ζιώγας, ο οποίος καλλιεργεί 550 στρέµµατα στη Λάρισα. «∆εν έχουµε ακόµα ξεκάθαρη εικόνα τιµών, πρέπει να εκκοκκίσουν πρώτα, να δούµε την ποιότητα του σπόρου και το µήκος της ίνας. Να δούµε και τι θα γίνει µε τον καιρό», συµπληρώνει ο ίδιος και προσωπική του εκτίµηση είναι ότι: «η τιµή εκκοκκιστηρίου θα είναι πάνω από τα 45, ίσως γύρω στα 50 λεπτά το κιλό»

Στην εκτίµηση ότι του χρόνου θα είναι αυξηµένα τα στρέµµατα το βαµβάκι, λόγω των φετινών καλών τιµών που αναµένονται προχώρησε ο παραγωγός Γιώργος Τσουµάνης από τους Σοφάδες ∆οµοκού, ο οποίος καλλιεργεί 500 στρέµµατα µε βαµβάκι και 700 στρέµµατα (οικογενειακώς) µε σιτάρι.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία