Υπενθυµίζεται ότι οι τιµές που ακούγονται είναι προς το παρόν στα 6-7 ευρώ το κιλό για την ψίχα και στα 2,50-3 για το άσπαστο στη Λάρισα, χαµηλότερα από την περσινή σεζόν που, ως γνωστόν, διαµορφώθηκαν στα 10-11 ευρώ το κιλό για την ψίχα και στα 3,50-4,20 για το άσπαστο.
Τις παραπάνω φετινές τιµές έχει δώσει η εταιρεία ION, που απορροφά το 70-80% των αµυγδάλων της Λάρισας.
Βέβαια, σαφή εικόνα για τις τιµές θα διαµορφωθεί τις επόµενες ηµέρες.
Όσον αφορά τις αποδόσεις, στη Λάρισα είναι καλές, στα 350-400 κιλά το στρέµµα. Έτσι, αρκετοί παραγωγοί θεωρούν καλές τις παραπάνω φετινές τιµές, παρότι είναι σε χαµηλότερα επίπεδα από πέρυσι.
Να σηµειώσουµε εδώ ότι «τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ αυστηρή διαλογή στα αµύγδαλα, ενώ το κόστος είναι τουλάχιστον 200 ευρώ το στρέµµα», τονίζουν παραγωγοί από τη Λάρισα.
Σύµφωνα µε τον προέδρο της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Γεωπόνων ∆ηµήτρη Σοφολόγη, αυτό που χρειάζεται η καλλιέργεια για να πάει ένα βήµα παρακάτω είναι η οργάνωση.
«Με την οργάνωση των παραγωγών σε Οµάδες λίγων ατόµων µπορούν να πετύχουν ελάφρυνση του κόστους της µηχανικής συγκοµιδής και καλύτερους όρους στη διακίνηση», υπογραµµίζει ο κ. Σοφολόγης. Όπως συνιστά, οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν κατά την προµήθεια πολλαπλασιαστικού υλικού, αυτό να είναι απαλλαγµένο από ασθένειες, και να προχωρούν στις απαιτούµενες φροντίδες (άρδευση, σωστή λίπανση).
Τις παραπάνω φετινές τιµές έχει δώσει η εταιρεία ION, που απορροφά το 70-80% των αµυγδάλων της Λάρισας.
Βέβαια, σαφή εικόνα για τις τιµές θα διαµορφωθεί τις επόµενες ηµέρες.
Όσον αφορά τις αποδόσεις, στη Λάρισα είναι καλές, στα 350-400 κιλά το στρέµµα. Έτσι, αρκετοί παραγωγοί θεωρούν καλές τις παραπάνω φετινές τιµές, παρότι είναι σε χαµηλότερα επίπεδα από πέρυσι.
Να σηµειώσουµε εδώ ότι «τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ αυστηρή διαλογή στα αµύγδαλα, ενώ το κόστος είναι τουλάχιστον 200 ευρώ το στρέµµα», τονίζουν παραγωγοί από τη Λάρισα.
Σύµφωνα µε τον προέδρο της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Γεωπόνων ∆ηµήτρη Σοφολόγη, αυτό που χρειάζεται η καλλιέργεια για να πάει ένα βήµα παρακάτω είναι η οργάνωση.
«Με την οργάνωση των παραγωγών σε Οµάδες λίγων ατόµων µπορούν να πετύχουν ελάφρυνση του κόστους της µηχανικής συγκοµιδής και καλύτερους όρους στη διακίνηση», υπογραµµίζει ο κ. Σοφολόγης. Όπως συνιστά, οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν κατά την προµήθεια πολλαπλασιαστικού υλικού, αυτό να είναι απαλλαγµένο από ασθένειες, και να προχωρούν στις απαιτούµενες φροντίδες (άρδευση, σωστή λίπανση).