BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Προδιαγραφές για καλές τιμές δείχνουν τα ακτινίδια Hayward

Καλές προοπτικές έχει το ελληνικό ακτινίδιο τη φετινή σεζόν, µε τις τιµές για τους παραγωγούς να φτάνουν κατά τόπους έως 40 λεπτά το κιλό για τα Hayward, που ξεκίνησαν να µαζεύονται τις τελευταίες ηµέρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Προδιαγραφές για καλές τιμές δείχνουν τα ακτινίδια Hayward

0
1

Καταρχάς, όπως είχε γράψει και σε προηγούµενο δηµοσίευµα η εφηµερίδα Agrenda, η Ιταλία αναµένει σηµαντικά µειωµένη παραγωγή (οι ίδιοι υποστήριξαν κατά 20% στο 35ο ∆ιεθνές Συνέδριο Ακτινιδίου της ΙΚΟ που έγινε πριν 20 ηµέρες περίπου στην Ισπανία).

Ως εκ τούτου, οι τιµές που ζητάνε οι Οµάδες Παραγωγών στην Ιταλία είναι πολύ υψηλές. Έτσι, εάν αυτό συνεχιστεί θα ευνοηθεί το ελληνικό ακτινίδιο, το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό. Ενδεικτικό είναι ότι οι µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ του εξωτερικού ζητάνε επίµονα από εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα να τους δώσουν τιµές, σε αντίθεση µε άλλες σεζόν που περίµεναν να εξελιχθεί η αγορά. Κι αυτό λόγω της κατάστασης στην Ιταλία και της µεγάλης πιθανότητας να είναι ακριβά τα ιταλικά ακτινίδια.

 

Έως 40 λεπτά τα πρώτα Hayward

Προς το παρόν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πλευράς Ιταλών εµπόρων τόσο στην Πιερία όσο και στην Καβάλα για καλής ποιότητας ακτινίδια, τα οποία πληρώνονται έναντι 32-40 λεπτών το κιλό ανάλογα µε την περιοχή και την ποιότητα.

Παράλληλα, στην Άρτα οι Έλληνες εξαγωγείς αγοράζουν ακτινίδια έναντι 30-35 λεπτών το κιλό, ενώ κάποιες ποσότητες 500-600 τόνων πληρώθηκαν έναντι 40 λεπτών το κιλό.

«Οι τιµές για τα Hayward θα διαµορφωθούν πάνω από τα 35 λεπτά το κιλό, σε αντίθεση µε πέρυσι που οι αντίστοιχες ήταν 30-33», εκτιµά ο υπεύθυνος πωλήσεων στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Εκµετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας, Άγγελος Ξυλογιάννης.

«Η ζήτηση αναµένεται µεγαλύτερη από πέρυσι, καθώς λόγω της αυξηµένης περσινής παραγωγής και της ελάχιστης ζήτησης από πλευράς Ιταλίας για το ελληνικό ακτινίδιο αναγκαστήκαµε το ’15-’16 να ανοίξουµε νέες αγορές», λέει στην Agrenda o κ. Ξυλογιάννης, που, εκτός απ’ την Ευρώπη, έχει συνεργασίες σε Ν. Αφρική, Κίνα, Ινδία, Λίβανο, Καναδά κι Αµερική.

Επίσης, να σηµειώσουµε ότι το προϊόν της Ελλάδας φαίνεται φέτος να έχει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από την περσινή σεζόν, καθώς αφενός τα δέντρα δεν ήταν υπερφορτωµένα, αφετέρου δεν παρουσιάστηκαν προβλήµατα κατά τη γονιµοποίηση, υπογραµµίζει η Χριστίνα Μανώση από την ΖΕΥΣ Ακτινίδια.

Στον αντίποδα, στην Ιταλία, όπως τονίστηκε στο ∆ιεθνές Συνέδριο Ακτινιδίου, εµφανίστηκαν θέµατα φυτόφθορας σε βαθµό που κάποια κτήµατα χρειάζονται αντικατάσταση. Μικρή και προβληµατική παραγωγή είχε και η Χιλή, µε αποτέλεσµα τα ακτινίδιά της να έχουν φύγει από την αγορά, σε αντίθεση µε πέρυσι που τέτοια περίοδο τα χιλιανά ακτινίδια είχαν παρουσία στην παγκόσµια αγορά, σηµειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, Κώστας Λεπίδας, ο οποίος προβλέπει, ότι η φετινή σεζόν θα είναι καλύτερη απ’ την περσινή δεδοµένου ότι τα ελληνικά Hayward µπαίνουν στην αγορά πριν την Ιταλία, όπου η συγκοµιδή ξεκινάει από αρχές Νοέµβρη.

Στην Ηµαθία οι έµποροι εµφανίζονται διστακτικοί λόγω και της ζηµιογόνας γι’ αυτούς περσινής σεζόν και οι τιµές που δίνουν είναι γύρω στα 30 λεπτά το κιλό για τα Hayward, που εδώ και ένα τετραήµερο ξεκινήσαν να µαζεύονται.

 

Ανάγκη να προστατευτεί η καλλιέργεια

Να σηµειωθεί ότι εγείρονται ανησυχίες σε παραγωγικούς και εξαγωγικούς φορείς στην Ελλάδα για το γεγονός ότι οι Ιταλοί έρχονται µε δικά τους τελάρα (bins) χωρητικότητας 300 κιλών και φορτώνουν από τα χωράφια ακτινίδια. Έτσι, ελλοχεύει ο κίνδυνος εάν δεν έχει γίνει απολύµανση στο τελάρο να µεταφερθεί το βακτήριο PSA και στη χώρα µας.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-10-2016 16:01ΑΣΠΥ

Μέχρι και 45 λεπτά τα Ακτινίδια Πυργετού!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία