BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στην αρένα των ταυρομάχων πέφτει το ελληνικό αμύγδαλο

Ολοένα περισσότερα στρέµµατα κερδίζουν τα τελευταία 3 χρόνια οι αµυγδαλιές στην Ελλάδα –µόνο µέσα στο 2016 φυτεύθηκαν σ’ όλη τη χώρα 1 εκατ. νέα δέντρα– τα οποία όταν θα καρπίσουν θα έχουν να αντιµετωπίσουν ακόµα πιο ισχυρό ανταγωνισµό από τη διεθνή αγορά. Τρανό παράδειγµα, η Ισπανία που αναµένει σε τρία χρόνια από τώρα διπλάσια παραγωγή, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της ισπανικής αγροτικής ένωσης Almendrera del Sur.

Στην αρένα των ταυρομάχων πέφτει το ελληνικό αμύγδαλο

5
0
Πιο πτωτικά από το ξεκίνηµα τον περασµένο Σεπτέµβριο και τα 6-7 ευρώ το κιλό για τη ψίχα και τα 2,50-3 ευρώ το κιλό για τα άσπαστα κινήθηκαν στα τέλη του 2016 οι τιµές για τα αµύγδαλα µε παραγωγούς από την περιοχή της Λάρισας να κάνουν λόγο για µείωση σχεδόν κατά 50% από πέρσι. Ωστόσο, οι βελτιωµένες φετινές αποδόσεις που ήταν κατά µέσο όρο αυξηµένες κατά 35% για τα φυράνια και κατά 42% για την ποικιλία Texas φέρεται να απορρόφησαν τους κραδασµούς από τις χαµηλές τιµές



Η ψίχα έφτασε τη φετινή σεζόν να πωλείται µε 5,80 ευρώ/κιλό (Texas) και 6-6,50 ευρώ/κιλό (φυράνια). Ενώ, ειδικά το τελευταίο 15νθηµερο του 2016, τα άσπαστα έφυγαν ακόµα και κάτω από τα 2 ευρώ, όταν πέρσι κινούνταν µεταξύ 3,80-4 ευρώ. «Η έλλειψη ρευστότητας ανάγκασε πολλούς να πουλήσουν φθηνότερα και να µην επιλέξουν την αποθήκευση και την καλύτερη τιµή αργότερα. Οι έµποροι βασίζονται στα φθηνότερα εισαγόµενα και γι’ αυτό κρατούν χαµηλά τις τιµές», τονίζει ο παραγωγός Σταµάτης Στάµος από το Ελευθέριο.

Πέρσι οι τιµές παραγωγού, ελλείψει επαρκούς ποσότητας για την αµυγδαλόψυχα ήταν στα 10-11 ευρώ το κιλό και για τα άσπαστα στα 4 ευρώ. «Οι περσινές τιµές ήταν ένα φοβερό χρηµατιστηριακό ντηλ, αποτέλεσµα των capital controls, όπου δεν µπορούσαν οι έµποροι να εισάγουν από Ισπανία και ΗΠΑ και της έλλειψης παραγωγής λόγω καιρού», επισηµαίνει ο Γιάννης Παπαδόπουλος πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών Ν. Σερρών, ο οποίος καλλιεργεί 70 στρέµµατα µε αµύγδαλα. Όσον αφορά τις αυξηµένες φυτεύσεις, όπως λέει, «δεν είναι πρόβληµα, αρκεί να οργανωθούµε σε Οµάδες».

Ανοδική είναι η τάση για την παραγωγή καθώς γίνονται συνεχώς νέες φυτεύσεις και πολλοί αγρότες επιλέγουν να οργανωθούν σε οµάδες για πετυχαίνουν καλύτερες συµφωνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η Οµάδα Παραγωγών Κελυφωτών του Α.Σ. Ελασσόνας. «Φέτος πουλήσαµε 200 τόνους άσπαστα αµύγδαλα µε τιµές από 2,60-2,70 ευρώ το κιλό προχωρώντας σε συµφωνία µε επιχείρηση επεξεργασίας ξηρών καρπών του Ν. Λάρισας», αναφέρει ο γεωπόνος του συνεταιρισµού Στέλιος Νάνος. «Συνολικά έχουµε 1000 στρέµµατα, 800 παραγωγικά και 200 µε νέες φυτεύσεις», προσθέτει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ η καλλιεργούµενη έκταση αυξάνεται πάνω από 35%-38% σε σχέση µε το 2015. Στην Ισπανία η παραγωγή θα διπλασιαστεί τα επόµενα 3 χρόνια ενώ σε µεσοπρόθεσµη βάση ακόµα και θα τριπλασιαστεί, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της Almendrera del Sur. Οι Ισπανοί παραγωγοί όντως πιο οργανωµένοι και µε σαφή εξαγωγικό προσανατολισµό κοιτάζουν να καλύψουν την ολοένα και αυξανόµενη ζήτηση κυρίως από Κίνα, Ινδία, Η.Α.Ε.

Μέσα σε µια 10ετία (2005-2015) διπλασιάστηκε η διεθνής παραγωγή αµυγδάλων, σύµφωνα µε το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ξηρών Καρπών. Επίσης, το INC προβλέπει αύξηση 6% στους 1.107.013 τόνους για τη διεθνή σοδειά το 2016/2017 από τους 1.109.094 τόνους το 2015/2016. Να σηµειωθεί ότι τους 85.000 τόνους θα φτάσει η συγκοµιδή της Αυστραλίας το 2017, σύµφωνα µε το Συµβούλιο Αµυγδάλου της χώρας και το 2025 θα έχει αυξηθεί κατά 60% στους 135.000 τόνους.

ABC: Ακόμα και στα τσόφλια θέλουν να επενδύσουν στην Καλιφόρνια 

Τρόπους αξιοποίησης των παραπροϊόντων  των αµυγδάλων όπως το εξωκάρπιο, τα τσόφλια και ο ξυλώδης φλοιός, προκειµένου να µειώσουν τα απορρίµµατα τροφίµων και να βρουν παράλληλες διεξόδους στις µεταβαλλόµενες ανάγκες της αγοράς αναζητά το Συµβούλιο Αµυγδάλου της Καλιφόρνια (ABC). Έτσι, το ABC εστιάζει σε επενδύσεις στην έρευνα για νέες χρήσεις που απευθύνονται στις ανάγκες της µεταποίησης σε διάφορες βιοµηχανίες, όπως τροφίµων, αυτοκινήτων, φαρµακευτικών, καλλυντικών και πλαστικών. Συνολικά, το νέο σχέδιο αναµένεται να δώσει προστιθέµενη αξία στους παραγωγούς, την οικονοµία και το τοπικό περιβάλλον (µηδέν απόβλητα) της Καλιφόρνια. «Τα κελύφη των αµυγδάλων θερµαίνονται σε υψηλές θερµοκρασίες και προκύπτει ένα προϊόν που µοιάζει µε κάρβουνο το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τη δηµιουργία ισχυρότερων, βιοδιασπώµενων πλαστικών όπως σάκοι σκουπιδιών, γλάστρες και ελαστικά», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα FoodIngredientsFirst.

Να σηµειωθεί ότι τα αµύγδαλα περιέχουν 25-40% αµυγδαλέλαιο, που χρησιµοποιείται στη φαρµακοποιία, την κοσµετολογία και την αρωµατοποιία.

Τέλος, στις ΗΠΑ βλέπουν ότι το αµύγδαλο µπορεί να βρει κι άλλες διεξόδους, όπως για παράδειγµα το γάλα, το αλεύρι ακόµα και το τυρί. Μάλιστα, οι πιο υγιεινές διατροφικές τάσεις διεθνώς εκτοξεύουν τη ζήτηση για γάλα αµυγδάλου, το οποίο έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις το γάλα σόγιας στις ΗΠΑ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία