BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σε σταθερά ανοδικό τέμπο κρατά το βαμβάκι η ισχυρή διεθνής ζήτηση

Μειωµένα πάνω από 7% στους 17,9 εκατ. τόνους αναµένεται να είναι τα διεθνή αποθέµατα βάµβακος το 2016/2017, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda, σε σύγκριση µε τους 19,26 εκατ. τόνους το 2015/2016, ενώ νέα πτώση τους σχεδόν κατά 7% στους 16,66 εκατ. τόνους αναµένεται για 2η συνεχή σεζόν το 2017/2018, με βάση τις προβλέψεις Μαρτίου η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή Βάµβακος (ICAC).

Σε σταθερά ανοδικό τέμπο κρατά  το βαμβάκι η ισχυρή διεθνής ζήτηση

1
0
Η περαιτέρω πτώση στο διεθνές στοκ του βαµβακιού είναι αποτέλεσµα της αυξηµένης ζήτησης που για το 2017/2018 θα ξεπεράσει κατά 1,2 εκατ. τόνους τη διεθνή παραγωγή που αναµένεται στους 23,11 εκατ. τόνους οριακά αυξηµένη κατά 2% από πέρσι. Ως εκ τούτου οι διεθνείς τιµές του βαµβακιού θα συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά λαµβάνοντας ώθηση αφενός από την αυξηµένη ζήτηση και αφετέρου από τα µειωµένα διεθνή αποθέµατα



Βάζουν στρέµµατα στο Θεσσαλικό κάµπ

Το ευνοϊκό αυτό διεθνές κλίµα αναµένεται να µετρήσει µεταξύ άλλων στην επιλογή των καλλιεργητών στην Ελλάδα οι οποίοι στρέφονται στο βαµβάκι. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσµα να ανακτήσει το έδαφος που έχασε την προηγούµενη χρονιά από τα σιτηρά, ειδικά στο θεσσαλικό κάµπο, όπου -σύµφωνα µε πρώτες εκτιµήσεις παραγόντων της αγοράς- η αύξηση της καλλιέργειάς του υπολογίζεται στο 10% από πέρσι. «Για τη νέα χρονιά µε βάση και τις διεθνείς τιµές φαίνεται ότι θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα το βαµβάκι», σηµειώνει στην Agrenda ο Πρόεδρος του Α.Σ. Ορχοµενού Βασίλειος Τσαγαλάς. Υπενθυµίζεται ότι, πέρσι το πιστοποιηµένο «Βαµβάκι Συνεταιρισµού Ορχοµενού» πληρώθηκε µε τη µεγαλύτερη τιµή πανελλαδικά, ήτοι 60 λεπτά το κιλό. Ως εκ τούτου ο πρόεδρος του Α.Σ. Ορχοµενού τονίζει: «Πρέπει οι βαµβακοκαλλιεργητές να χρησιµοποιήσουµε νέες µεθόδους και τεχνικές. Να µπει σε νέα καλούπια η εµπορία και η παραγωγή του βαµβακιού. Ζήτηση και ενδιαφέρον για το ελληνικό βαµβάκι υπάρχει, αλλά δεν γίνεται να το δίνουµε χύµα στους Κινέζους. Πρέπει να αποκτήσει δικό του σήµα στο διεθνές εµπόριο»

Ξεστοκάρει η κινεζική κυβέρνησ

Παράλληλα, η Κίνα ξεκίνησε από τις 6 Μαρτίου να πουλά τα αποθέµατά της και θα προσφέρει 30.000 τόνους τη µέρα. Αυτό ενδεχοµένως να πιέσει βραχυπρόθεσµα τις τιµές του προϊόντος στη διεθνή αγορά, προειδοποιεί η ICAC. Μέχρι και τα τέλη Αυγούστου η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει να ξεφορτωθεί µέρος των αποθεµάτων της και αναλόγως τη ζήτηση και τις τιµές ενδέχεται να αυξήσει την ποσότητα βάµβακος που θα προσφέρει, όπως αναφέρει στην πρόσφατη έκθεσή της η ICAC. Υπενθυµίζεται, ότι πέρσι η Κίνα πούλησε 2,6 εκατ. τόνους µέχρι και το Σεπτέµβριο του 2016.
Στο τέλος της σεζόν 2017/2018, όπως προβλέπει η ICAC, τα τελικά κινεζικά αποθέµατα µπορεί να µειωθούν κατά 19% στους 7,5 εκατ. τόνους. «Είναι η πρώτη φορά από το 2011/2012 που τα κινεζικά αποθέµατα βάµβακος θα είναι πιο κάτω από το 50% των διεθνών αποθεµάτων», σηµειώνουν οι αναλυτές της ICAC.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Κίνα δεν θα τηρήσει το χρονοδιάγραµµα των δηµοπρασιών βάµβακος καθώς η ποιότητα της ίνας είναι ενδεχοµένως πιο χαµηλή από την περσινή σεζόν.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία