BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Κάτω από 300 εκατ. τόνους η παραγωγή σιτηρών της ΕΕ

Σημαντική μείωση της παραγωγής αναμένεται σε πολλά σιτοπαραγωγικά κέντρα της ΕΕ και επακόλουθη επιβράδυνση των εξαγωγικών ροών στα σιτάρια αλλά και περιορισμό αποθεμάτων ως αποτέλεσμα του καύσωνα και της ξηρασίας. Αυτό προκύπτει από τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν που ανακοινώθηκαν στις 12 Ιουλίου.

Κάτω από 300 εκατ. τόνους η παραγωγή σιτηρών της ΕΕ

1
0
Τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σοδειές σιτηρών εντοπίζονται κυρίως σε Ισπανία, Γαλλία, Βόρεια Ιταλία. Ενώ, για 2η συνεχή χρονιά η συνολική παραγωγή σιταριού της ΕΕ (σκληρό και μαλακό) θα είναι κάτω από τους 300 εκατ. τόνους, στους 298 εκατ. τόνους, σύμφωνα με προβλέψεις Κομισιόν

Την ίδια ώρα, αναμένεται ανάκαμψη της παραγωγής ελαιούχων σπόρων και ψυχανθών μετά από 2 χαμηλές παραγωγές (38 εκατ. τόνοι, +8% από πέρσι).

Για το 2017/2018 η παραγωγή άσπρης ζάχαρης στην ΕΕ θα ξεπεράσει κατά 20% τα επίπεδα του 2016/2017, κυρίως λόγω αύξησης των στρεμμάτων. Αυτό το επίπεδο παραγωγής είναι αυξημένο, όμως, μόλις κατά 3% από τη σεζόν 2014/2015. Ειδικότερα, για τη σεζόν 2017/2018 η παραγωγή αναμένεται ότι θα φτάσει τους 20,1 εκατ. τόνους.
Παράλληλα, ισχυρή παραμένει η ζήτηση για ελαιόλαδο από τις μη παραγωγικές χώρες και με δεδομένο ότι η συγκομιδή ήταν μειωμένη στην ΕΕ αλλά και διεθνώς το 2016/2017 οι τιμές οδηγούνται ψηλά.
Όσον αφορά τη γαλακτοπαραγωγή αναμένεται ότι θα πάει πιο ψηλά από πέρσι κατά το β’ εξάμηνο του 2017.  Το μέγεθος της αύξησης θα εξαρτηθεί από τον καιρό και τις συνθήκες στους βοσκοτόπους. Τα 3 βασικά χαρακτηριστικά στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων είναι τα εξής: έλλειμμα βουτύρου, ισχυρή αγορά τυριού και υψηλές εξαγωγές αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος (SMP).
Ακόμη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Κομισιόν, οι καλές εξαγωγές βοδινού κρέατος ισορρόπησαν την προσφορά και τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Την ίδια ώρα, η πτώση στην παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ ώθησε ψηλά τις τιμές αλλά οι εξαγωγές είναι μειωμένες. Τα κρούσματα γρίπης των πτηνών επηρέασαν την παραγωγή και τις εξαγωγές πουλερικών της ΕΕ. Ανοδικά κινείται η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος, ενώ οι εξαγωγές τους είναι πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία