BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Απώλειες στο ζύγι φοβάται η βιοµηχανική ντοµάτα

Καµία πρόθεση δεν δείχνουν οι µεταποιητές να προσθέσουν στην τιµή της πρώτης ύλη που θα παραλάβουν, τροποποιώντας τα ήδη υπογεγραµµένα συµβόλαια, παρά το γεγονός ότι η βιοµηχανική ντοµάτα ιδιαίτερα της Θεσσαλίας παρουσιάζει σηµαντική υποβάθµιση λόγω των ζηµιών από βροχές, χαλάζι και καύσωνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Απώλειες στο ζύγι φοβάται η βιοµηχανική ντοµάτα

2
0
Τη ∆ευτέρα 17 Ιουλίου από την Ηλεία ξεκινά η φετινή µεταποιητική σεζόν για τη βιοµηχανική ντοµάτα, µε τη Θεσσαλία να µπαίνει στη συγκοµιδή στις 26 του µήνα, αλλά χωρίς «διάθεση» από την πλευρά των παραγωγών. Το κλίµα ξεκίνησε «στραβά» από τον Ιανουάριο, οπότε και οι βιοµηχανίες ανακοίνωσαν τα φετινά τιµολόγια, µε µειώσεις από πέρυσι, και µάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις σηµαντικές, επικαλούµενες τη διεθνή αγορά του πελτέ και τη δυσκολία τους να απορροφήσουν ποσότητες σε υψηλότερη τιµή από τα επίπεδα τα οποία ανακοίνωσαν.

Και παρά τις τότε «δικαιολογίες» των µεταποιητών για αποθέµατα, σήµερα παράγοντες της αγοράς διαβεβαιώνουν ότι οι ανάγκες σε α’ ύλη θα είναι πολύ αυξηµένες, χωρίς να είναι σίγουρο αν τελικά θα καταφέρουν να καλυφθούν από τη φετινή παραγωγή. Την κατάσταση στην καλλιέργεια, ειδικά στη Θεσσαλία, επέτειναν αρχικά οι βροχές του χειµώνα, το χαλάζι της άνοιξης και τώρα ο καύσωνας. Ωστόσο, καµία πρόθεση δεν δείχνουν οι µεταποιητές για αλλαγές στο τιµολόγιο του 2017, όπως φαίνεται να διαµηνύουν στους καλλιεργητές από Νοµικό (Θεσσαλία), Unilever και Κύκνο (Ηλεία)

Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο θεσσαλικός κάµπος περιµένει µείωση αποδόσεων κατά µέσο όρο κοντά στους 7.500 τόνους το στρέµµα (από 10.500 τόνους µια κανονική χρονιά), δεν φαίνεται να «πτοεί» προς το παρόν τους µεταποιητές, που δεν θα βρίσκουν πρώτη ύλη να προµηθευτούν, αφού έχουν την εναλλακτική των εισαγωγών, χωρίς βέβαια να το κάνουν γνωστό στους παραγωγούς. Οι καλλιεργητές όµως «φοβούνται» πολύ τι θα βγάλει το ζύγι και ζητούν «να µη φορτωθούν τα προβλήµατα στην ποιοτική αξιολόγηση της ντοµάτας»



Και µπορεί φέτος τα εργοστάσια να είναι όλα ενεργά, ωστόσο µια τέτοια εξέλιξη, όπως αναφέρει και ο διευθυντής του ΘΕΣτο Αστέριος Σαπουνάς θα δηµιουργούσε κακό προηγούµενο για την καλλιέργεια µακροχρόνια. Αφενός για τους παραγωγούς που θα σκεφτούν διπλά τι θα κάνουν του χρόνου αλλά και για τις βιοµηχανίες, αφού τόσο ο Νοµικός όσο και η Damavant προχώρησαν φέτος σε νέες επενδύσεις, οι οποίες θα «σκοντάψουν» αν η σεζόν δεν κυλήσει οµαλά».

Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ και µέλη του ΘΕΣΤΟ, πάντως, πραγµατοποίησαν την περασµένη εβδοµάδα επιτόπιο έλεγχο σε χωράφια της Λάρισας και των Φαρσάλων, στα οποία και διαπίστωσαν ποιοτική υποβάθµιση στα φυτά βιοµηχανικής ντοµάτας. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, κάποιες φυτείες από τις χαλαζοπτώσεις έχουν δηµιουργήσει «σκάλα», µε τους πρώιµους, κόκκινους καρπούς να σαπίζουν ήδη και τους όψιµους να απαιτούν επιπλέον καλλιεργητικές φροντίδες για  να δώσουν σοδειά

Αντίθετα, σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η καλλιέργεια στην Ηλεία, που για φέτος περιµένει παραγωγή ελαφρά αυξηµένη περί του 95.000 τόνους, µε µέσο όρο 9 τόνους στο στρέµµα. Βέβαια, βάσει των συµβάσεων στα δύο εργοστάσια του νοµού Κύκνος και Ελαΐς Unilever η τιµή για φέτος κατά µέσο όρο υπολογίζεται στα 75 ευρώ ο τόνος από 80 ευρώ πέρυσι, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Οµάδας Παραγωγών Αµαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο.

MΕΤΑΠΟΙΗΤΕ
Τιμή περί τα 75 ευρώ
δίνουν οι συμβάσεις
Πρώτος ο Νοµικός στα τέλη Νοεµβρίου ανακοίνωσε το νέο τιµολόγιο της σεζόν, µε σηµαντικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισµού των κατηγοριών Brix, µε πιο σηµαντική ότι συνενώνονται οι δύο πρώτες κατηγορίες Brix, της βασικής περιόδου, µε τον µεγαλύτερο όγκο παραδόσεων, που πέρυσι έδιναν 65 ευρώ η πρώτη και 70 ευρώ η δεύτερη, ξεκινώντας για τις παραλαβές του 2017 µε 70 ευρώ και οι δύο. Αντίστοιχα µειώσεις φέρνουν οι πρώιµες και όψιµες κατηγορίες
Επιπλέον, οι παραλαβές πρώιµης ντοµάτας µέχρι και τις 3 Αυγούστου για τα 4 µε 4,69 Brix ξεκινούν από τα 73 ευρώ και φτάνουν τα 93 ευρώ για την ανώτερη ποιότητα. Αντίστοιχα, η βασική κατηγορία ξεκινά µε 70 ευρώ τα 4 µε 4,69 Brix για να φτάσει τα 90 ευρώ σε 5,4 και άνω Brix. Τέλος, οι παραλαβές όψιµης ντοµάτας από 6 Σεπτεµβρίου και µετά ξεκινούν µε 73 ευρώ στα 4 µε 4,69 Brix για να φτάσει η πιο ποιοτική στα 93 ευρώ.   
Αντίθετα, µικρή αύξηση τιµών κατά 5% φέτος στην πρώιµη και στην όψιµη συγκοµιδή βιοµηχανικής ντοµάτας και τιµή στα 89 ευρώ ο τόνος η κατηγορία των 5,4 Brix και πάνω, δίνει η συµφωνία ΘΕΣΤΟ-Del Monte
Ένα µήνα µετά, από τα σύννεφα πέφτουν και οι καλλιεργητές Ηλείας, µε τις τιµές της Unilever, καθώς πρώτη φορά έρχονται αντιµέτωποι µε µειώσεις ακόµα και 5 ευρώ ο τόνος στη βασική κατηγορία των 4,8 µε 5,2 Brix. Τέλος, και ο Κύκνος ακολουθεί την ίδια µείωση, µε 75 ευρώ ο τόνος για 4 έως 4,69 brix σε προϊόν που θα παραδοθεί ως 31 Αυγούστου και 77 ευρώ  για παραλαβές ως 20 Σεπτέµβρη


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία