BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Καλές τιμές διεκδικεί η ελιά Χαλκιδικής, αλλιώς λιοτρίβι

Τελεσίγραφο δίνουν φέτος οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς στο Νοµό Χαλκιδικής στους εµπόρους, σχεδόν ένα µήνα πριν την έναρξη της συγκοµιδής, καθώς αν πάρουν και πάλι χαµηλές τιµές θα οδηγήσουν το προϊόν τους στα λιοτρίβια. Όπως υποστηρίζουν στην αγορά επικρατούν οι συνθήκες για να κινηθεί η τιµή ανοδικά, χάρη στα µηδενικά περσινά αποθέµατα και το αυξηµένο εξαγωγικό ενδιαφέρον.

Καλές τιμές διεκδικεί η ελιά Χαλκιδικής, αλλιώς λιοτρίβι

7
0
Σε κανονικά επίπεδα επιστρέφει η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς Χαλκιδικής µε τις πρώτες εκτιµήσεις συνεταιριστών της περιοχής να µιλούν για 80.000-100.000 τόνους. Πρόκειται για αύξηση 50% από πέρσι, όµως σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Πολυγύρου, Ευάγγελο Ευαγγελινό, είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι οριστικό καθώς ο καιρός είναι απρόβλεπτος. «Η χρονιά δείχνει καλή, αν και κατά τόπους βροχές και χαλάζι προκαλέσαν µικρές ζηµιές. Επίσης µετά από µια 2ετία ισχνής ζήτησης, φέτος υπάρχει µεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγές από Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία», λέει ο ίδιος στην Agrenda.

Υπενθυμίζεται ότι µια καλή χρονιά στη Χαλκιδική, στην οποία παράγεται το 50% - 55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η παραγωγή φτάνει έως και τους 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές που ξεπέρασε και τους 140.000 τόνους, γεγονός που όµως που επέδρασε αρνητικά στις τιµές. Πάντως, µε δεδοµένη την καλή φετινή παραγωγή, αλλά και «τα µηδενικά αποθέµατα στις δεξαµενές και το µεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό», σύµφωνα µε τον κ. Ευαγγελινό, οι παραγωγοί αναµένουν καλύτερες τιµές φέτος, έναντι των περσινών, που κυµαίνονταν κατά µέσο όρο στα 55-60 λεπτά το κιλό

Πιο αναλυτικά, οι τιµές για τις χοντρές ελιές Χαλκιδικής (110 ελιές ανά κιλό) έφτασαν τον περασµένο Σεπτέµβριο τα 80 λεπτά το κιλό στον παραγωγό και για τις ψιλές (200 κοµµάτια ανά κιλό) ήταν µεταξύ 25-30 λεπτών το κιλό. «Πέρσι οι τιµές για την επεξεργασµένη ελιά Χαλκιδικής ήταν 15-20 λεπτά πιο πάνω από την τιµή της νωπής και φέτος έφτασε συν 30-40 λεπτά το κιλό», αναφέρει στην Agrenda, o πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Πολυγύρου. Ωστόσο, οι έµποροι ανακοινώνουν τις τιµές µετά τις 20 Σεπτεµβρίου, φοβούµενοι ότι δεν θα διαθέσουν το προϊόν οι παραγωγοί και θα το πάνε στα λιοτρίβια. 

Για το λόγο αυτό, αυτό τα συµβούλια από 14 Αγροτικούς Συνεταιρισµούς της Χαλκιδικής αποφάσισαν να συναντηθούν µε µεταποιητές και εµπόρους στις 21 Αυγούστου ώστε από νωρίς να καταλήξουν στην οικοδόµηση µιας νέας συνεργασίας που θα ικανοποιεί όλα τα µέρη.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί προειδοποιούν ότι εάν και φέτος πάρουν χαµηλές τιµές τότε δεν αποκλείεται το 2018, είτε να στραφούν στην παραγωγή ελαιολάδου, είτε να παράξουν προϊόν χαµηλότερης ποιότητας, εξαιτίας της έλλειψης οικονοµικών πόρων

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως επισηµαίνουν οι παραγωγοί, θα επηρεάσει «και τις δουλειές των εµπόρων και των µεταποιητών στη συνεργασία µε τους πελάτες τους, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων». Από την πλευρά του ο Ε. Μισαηλίδης, από την ΕΑΣ Σηµάντρων Χαλκιδικής τονίζει ότι: «υπάρχει κινητικότητα στην αγορά, οπότε αναµένεται να πάει υψηλότερα η τιµή φέτος».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι υποχρεώσεις των παραγωγών οπότε µε τις χαµηλές τιµές, όπως αναφέρει ο κ. Ευαγγελινός, «πολλοί εγκαταλείπουν τα κτήµατά τους, αφού η ενασχόλησή τους µ΄ αυτά, και δεν τους αποδίδει σχεδόν τίποτα στον οικογενειακό προϋπολογισµό και τους αφήνει περισσή κούραση και ταλαιπωρία».  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία