BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Χωρίς ικανό εισόδημα η ελιά Χαλκιδικής οδηγείται φέτος σε απώλεια αγορών

Συγκρατηµένα αισιόδοξα ετοιµάζονται να µπουν στο µάζεµα της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής οι αγρότες, που περιµένουν να δουν στην πράξη τις υποσχέσεις των εµπόρων στην συνάντηση της Νέας Ποτίδαιας, για στήριξη των τιµών, κατά τη νέα εµπορική περίοδο 2017-2018.

Χωρίς ικανό εισόδημα η ελιά Χαλκιδικής οδηγείται φέτος σε απώλεια αγορών

3
1
Η αφετηρία από την οποία ξεκινούν οι αγρότες, για 1,10–1,20 ευρώ το κιλό, στα 110 τεµάχια, γνωρίζοντας πως τα αποθέµατα είναι λίγα και η ζήτηση ζωηρή, µοιάζει περισσότερο από ποτέ ρεαλιστικός στόχος. Σε κάθε περίπτωση, ασφαλή συµπεράσµατα θα εξαχθούν σε νέα σύσκεψη που θα γίνει µε τους εκπροσώπους των µεταποιητών, µεταξύ 5 και 10 Σεπτεµβρίου όπως επεσήµανε στην Agrenda, ο πρόεδρος του Α.Σ. Αγίου Μάµα, Ελπιδοφόρος Καραθανάσης

Οι επόµενες µέρες θα δείξουνEκ των βασικών πρωταγωνιστών της προσπάθειας για τη συσπείρωση των αγροτών -κάτι που έλειψε όλα τα προηγούµενα χρόνια- αλλά και για τη διάνοιξη διαύλου συνεννόησης µε τη µεταποίηση, ο συνοµιλητής µας στάθηκε στο πολύ καλό κλίµα, στο οποίο διεξήχθη η πρώτη σύσκεψη των δύο πλευρών στις 25 Αυγούστου. «∆εν περιµέναµε να πάει τόσο καλά. Τους εξηγήσαµε ότι αν ισχύσουν πάλι οι περσινές τιµές πολλοί παραγωγοί δεν θα µπορέσουν να καλλιεργήσουν σωστά. Θα αποφύγουν τη φυτοπροστασία, τη λίπανση, την άρδευση και τα κλαδέµατα και ότι αυτό θα είναι σε βάρος και της µεταποίησης, γιατί έτσι δε θα βρίσκει ποιοτικό προϊόν. Το θετικό είναι ότι παραδέχθηκαν πως τα 0,80 ευρώ το κιλό, που πήραµε πέρυσι στα 110 τεµάχια, ήταν χαµηλή τιµή και ότι η φετινή θα είναι καλύτερη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραθανάσης, ενώ ικανοποίηση εξέφρασε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Σηµάντρων Βαγγέλης Μισαηλίδης

Τα «θέλω» των παραγωγών και των µεταποιητώνΗ τιµή της ελιάς δεν ήταν το µόνο θέµα που µπήκε στο τραπέζι. Όπως λέει ο πρόεδρος του ΑΣ Νέων Φλογητών Παύλος Γιαλαγκολίδης «ζητήσαµε η διαφορά ανά σκάλα να µειωθεί στα 5 λεπτά το κιλό, από 10 σήµερα, να γίνεται ταχύτερα και µε καλύτερο τρόπο η εξόφλησή µας και να αναρτάται τιµοκατάλογος πριν τη συγκοµιδή».
Σύµφωνα µε τον ίδιο, οι µεταποιητές και οι έµποροι έθιξαν θέµατα, όπως η ύπαρξη υπολειµµατικότητας στο προϊόν από τη χρήση παράνοµων φυτοπροστατευτικών, που αποτελεί αιτία να επιστρέφονται παραγγελίες, η δράση των παραµάγαζων που µεταποιούν ελιά και την πουλάνε «µαύρα», αλλά και η ανάγκη να βρεθεί τρόπος να προσδιορίζεται κάθε φορά ποιό είναι το ύψος της παραγωγής, ώστε να µπορούν κι εκείνοι να καθορίζουν τη στάση τους µε βάση πραγµατικά δεδοµένα και να οργανώνουν την εµπορική τους πολιτική

Οι τσουχτεροί φόροι θα φέρουν ψηλή τιμή, λένε οι μεταποιητές


«Ανεξάρτητα από το πού θα πάει η παγκόσµια αγορά, φέτος η τιµή της πρώτης ύλης στην πράσινη ελιά Χαλκιδικής, πρέπει να είναι καλύτερη από πέρυσι, όχι όµως στα νούµερα που διακινούν διάφοροι κοµήτες», τονίζει ο Στέργιος Τσαγκούλης, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Intercomm Foods, µιας από τις µεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου µεταποίησης και εµπορίας επιτραπέζιας ελιάς

Μιλώντας στην Agrenda ο ισχυρός άνδρας της Intercomm Foods, δεν έκρυψε πως πρέπει να υπάρξει στήριξη της παραγωγή στην πράσινη ελιά Χαλκιδικής, αλλά, όπως εξήγησε «αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί σε συνάρτηση αφενός µε την ποιότητα και τις ποσότητες που θα παραχθούν φέτος, καθώς φαίνεται πως θα πάµε σε πάνω από 100.000 τόνους ίσως κι 120.000 τόνους κι αφετέρου µε τις συνθήκες στη διεθνή αγορά, διότι η ελληνική ελιά κατά κόρον πωλείται στο εξωτερικό». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσαγκούλης  ξεκαθάρισε πως στη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε µε τους παραγωγούς την περασµένη εβδοµάδα, «έγινε µια καλή κουβέντα, ακούσαµε τις προτάσεις τους, αλλά τιµές δεν ορίσαµε. ∆εν είναι τόσο απλά τα πράγµατα, ιδίως αν δεν έχουµε εικόνα από την συγκοµιδή. Οι τιµές ξέρετε δεν βγαίνουν γύρω από ένα τραπέζι. ∆εν πρέπει να ξεχνάµε πως όλα είναι θέµα προσφοράς και ζήτησης. Παρόλα αυτά η Intercomm Foods, όπως δήλωσα και ενώπιων των εκπροσώπων των ελαιοπαραγωγών, έχει την πρόθεση να δώσει φέτος καλύτερη τιµή. Πόσο θα είναι αυτή, δεν µπορώ να πω ακόµη»
Για βελτίωση, λένε όλοιΑνάλογη θέση διατύπωσε κι ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος αντιπρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ και ανώτατο στέλεχος της «Κωνσταντόπουλος ΑΕ», επίσης µια από τις µεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα.
«Σίγουρα θα υπάρξει µια µικρή βελτίωση στην τιµή. Αναγνωρίζουµε ότι έχει προκύψει ένα θέµα µε τη φορολογία και θέλουµε να τους στηρίξουµε γιατί είναι οι συνεργάτες µας. Μάλιστα αυτή θα είναι και η εισήγησή µου στη συνεδρίαση του συµβουλίου της ΠΕΜΕΤΕ στις 9 Σεπτεµβρίου», είπε στην Agrenda ο κ. Κωνσταντόπουλος. Ωστόσο κι ο αντιπρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ κατέστησε σαφές πως υπάρχουν και κάποιες παράµετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη, πριν ανακοινωθεί η όποια τιµή. «∆εν λειτουργούµε αυτοτελώς. Πριν πάρουµε την οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να δούµε τί κάνει κι ο ανταγωνισµός. Η Ισπανία διαθέτει ένα οµοειδές προϊόν, όχι τόσο ποιοτικό όπως η πράσινη ελιά Χαλκιδικής, αλλά επειδή έχουµε τους ίδιους πελάτες, θα πρέπει να µπορούµε να δικαιολογήσουµε την όποια αύξηση επιχειρήσουµε να βάλουµε στο προϊόν. Αλλιώς κινδυνεύουµε να προτιµήσουν το ισπανικό και τελικά να χάσουµε αγορές που µε κόπο έχουµε κερδίσει», ανέφερε.

Ανεξάρτητη πορεία από Συνεταιρισµό ΚαλυβώνΑυτόνοµη πορεία επιχειρεί να ακολουθήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Καλυβών, σε σχέση µε τη διάθεση της φετινής παραγωγής του. Όπως είπε στην Agrenda ο πρόεδρος της οργάνωσης, Νίκος Χαρέλης, «εµείς αποφασίσαµε να µη συµµετάσχουµε στην κίνηση που κάνουν οι άλλοι 14 συνεταιρισµοί και να διαπραγµατευτούµε µόνοι µας την πώληση της παραγωγής µας. Είµαστε 30 ελαιοκαλλιεργητές στο συνεταιρισµό, µε ένα τονάζ γύρω στους 1.000 τόνους και πιστεύουµε ότι θα µπορέσουµε να πιάσουµε κάτι παραπάνω από την τιµή που θα κοπεί. Στόχος µας είναι να πετύχουµε µια τιµή για τις µεγάλες ελιές που θα ξεπερνάει το 1 ευρώ το κιλό. Αν το καταφέρουµε φέτος, του χρόνου θα γραφτούν στο συνεταιρισµό και οι υπόλοιποι περίπου 120 παραγωγοί της περιοχής»



Με μέσο κόστος παραγωγής 51 λεπτά η ελιά Χαλκιδικής

Στα 510 ευρώ το στρέµµα ή αλλιώς 51 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλό ανέρχεται το µέσο κόστος παραγωγής στην ελιά Χαλκιδικής, σύµφωνα µε έµπειρους γνώστες της καλλιέργειας

Αυτό µε απλά λόγια, εξηγούν µιλώντας στην Agrenda, συστηµατικοί ελαιοπαραγωγοί από την περιοχή της Χαλκιδικής, σηµαίνει «πως από µια έκταση 1 στρέµµατος, στο οποίο αντιστοιχούν 25 περίπου ελαιόδεντρα και µια λογική παραγωγή στα 1.000 κιλά καρπού, το κόστος παραγωγής ανά κιλό, προκειµένου να παραχθεί ένα ποιοτικά ανταγωνιστικό προϊόν, αγγίζει αµέσως-αµέσως, τα 51 λεπτά του ευρώ»
«Στο ποσό των 510 ευρώ», διευκρινίζουν οι παραγωγοί, «περιλαµβάνονται µόνο οι καλλιεργητικές φροντίδες και οι χειρισµοί που θα µας δώσουν την ανάλογη παραγωγή κι ένα ποιοτικό προϊόν», χωρίς να συνυπολογίζεται η εφορία και  το κόστος αποσβέσεων κεφαλαίων. Επίσης, οι εργατοώρες της προσωπικής εργασίας, τις οποίες σηµειωτέον, τις περισσότερες φορές δεν λαµβάνουν υπόψη οι αγρότες, καθώς επίσης η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ και το κόστος υποβολής δήλωσης ΟΣ∆Ε
Παράλληλα, όπως επισηµαίνουν η τιµή των 51 λεπτών του ευρώ το κιλό «είναι αντιστρόφως ανάλογη µε την παραγωγή που θα έχεις. ∆ηλαδή µικρότερη παραγωγή υψηλότερο κόστος, µεγαλύτερη παραγωγή µικρότερο το κόστος»
Έχει κόστος η ποιότηταΤα στοιχεία, που αποτυπώνονται στον πίνακα (κάτω αριστερά) µε τα απαιτούµενα έξοδα για ποιοτικό καρπό,  που δηµοσιεύει σήµερα η Agrenda, αποτελούν προϊόν επεξεργασίας δεδοµένων πενταετίας και όχι µιας χρονιάς. Αφορούν δε, ελαιόδεντρα, που δεν ξεπερνούν σε ηλικία τα 30 χρόνια, δηλαδή είναι, αυτήν την στιγµή, πολύ παραγωγικά
«Κάθε επιχειρηµατίας για να διαµορφώσει την τιµή του προϊόντος που διαθέτει προς πώληση υπολογίζει το κόστος παραγωγής του, προσθέτει µέρος των αποσβέσεων των κεφαλαίων που επένδυσε, συνυπολογίζει την εφορία, αλλά και το ανάλογο κέρδος, κοστολογεί το παραγόµενο προϊόν και το διαθέτει στην αγορά.
Στη συνέχεια κάθε ενδιαφερόµενος πληρώνει µετρητά και το αγοράζει. Με τις ελιές, όµως, τι γίνεται;», σχολιάζει µε αφορµή το µάζεµα που επίκειται και την έναρξη της νέας εµπορικής περιόδου ο παραγωγός που εκπόνησε την σχετική οικονοµικοτεχνική µελέτη


Παράλληλα, ο ίδιος και µε αφορµή τις συζητήσεις µε τους εµπόρους, που φέτος κάθησαν στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά µε τους αγρότες, απευθύνεται προς τους συναδέλφους του, ελαιοπαραγωγούς, που ετοιµάζονται να µπουν στο λιοαστάσι, για την συγκοµιδή, τονίζοντας ότι: «Eσύ Αγρότη, τι κάνεις; Πουλάς την παραγωγή σου σε τιµή κατώτερη του κόστους. Τι περιµένεις και δεν αντιδράς; Γιατί δεν ενεργείς ως επιχειρηµατίας, να µην δώσεις δηλαδή κιλό ελιάς, κάτω του κόστους. Παράδωσε µόνο τις ελιές που είναι πάνω του κόστους.
Είσαι που είσαι χαµένος, οδήγησε και µέρος της παραγωγής σου στο ελαιοτριβείο για αγουρέλαιο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα πλουτίζεις αυτούς που σε θεωρούν απλά αγρότη! Να είσαι σίγουρος πως την επόµενη χρονιά, αν µειωθούν τα κέρδη του εµπόρου, θα σε θεωρήσει συνεργάτη και επιχειρηµατία και θα δώσει τέτοια τιµή που κι εσύ θα νιώσεις επιχειρηµατίας, γιατί το προϊόν σου, σου άφησε κάποιο κέρδος για τον κόπο σου, την οικογένειά σου και τα παιδιά σου». «Παράγεις ένα προϊόν που δεν υπάρχει πουθενά αλλού µε αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μην το χαρίζεις στους επιχειρηµατίες. Μην επιτρέψεις να οδηγείται σε µαρασµό ο πρωτογενής τοµέας µε κίνδυνο τη συρρίκνωση της παραγωγής και τη µείωση του αριθµού των ελαιοπαραγωγών», λέει χαρακτηριστικά καταλήγοντας, στο ιδιότυπο κάλεσµα ο εν λόγω οργανωµένος παραγωγός ελιάς Χαλκιδικής
Κείμενο του Αλέξανδρου Μπίκα
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-09-2017 22:50Κωστας

Παραγωγοι δεν εχετε καταλαβει τη δυναμη σας και σας πινουν το αιμα οι εμποροι ,δοκιμαστηκα πηγαινετε μια χρονια στο λιοτριβη που θα βρουν οι εμποροι ελια για της παραγγελειες τους θα ελθουν να σας προσκυνανε ,τον ιανουαριο πηγαινει 1 προς 5 αυτοι θα χασουν που θα βρουν ελια να αγορασουν ολη η αλλη Ελλαδα δεν βγαζει ουτε 20000 τονους εσεις βγαζετε 140000 τονους .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία