Η αύξηση αποδίδεται τόσο στη µειωµένη φετινή εγχώρια σοδειά, όσο και στην αυξηµένη διεθνή ζήτηση. Ωστόσο, όλοι - συνεταιριστές και παραγωγοί - αναγνωρίζουν ότι η υπό διαµόρφωση τιµή δεν ανταποκρίνεται ούτε στις απαιτήσεις της καλλιέργειας ούτε στη µείωση της ποσότητας
«Η τιµή θα ξεπεράσει κατά πολύ τις τιµές της περσινής περιόδου φτάνοντας το 1,20-1,30 ευρώ το κιλό» ανέφερε στην Agrenda o πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισµών Ζακύνθου Αντώνης Αντίοχος, ο οποίος συνεχίζοντας τόνισε: «Φυσικά, η αύξηση αυτής της τάξεως στην τιµή δεν µπορεί να αναπληρώσει, σε καµία περίπτωση τη ζηµιά των παραγωγών, καθώς η σοδειά στη Ζάκυνθο ήταν µειωµένη κατά 40% περίπου, λόγω του παρατεταµένου καύσωνα αλλά και των µεγάλων αυξοµειώσεων στη θερµοκρασία. Παρ’ όλα αυτά ποιοτικά η σταφίδα µας είναι πάρα πολύ καλή, καθώς η ξηρασία µας βοήθησε να παράγουµε ένα προϊόν υγιές και µικρού µεγέθους, που προτιµάτε στην Αγγλία και την Ολλανδία, όπου εξάγουµε».
«Η τιµή θα ξεπεράσει κατά πολύ τις τιµές της περσινής περιόδου φτάνοντας το 1,20-1,30 ευρώ το κιλό» ανέφερε στην Agrenda o πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισµών Ζακύνθου Αντώνης Αντίοχος, ο οποίος συνεχίζοντας τόνισε: «Φυσικά, η αύξηση αυτής της τάξεως στην τιµή δεν µπορεί να αναπληρώσει, σε καµία περίπτωση τη ζηµιά των παραγωγών, καθώς η σοδειά στη Ζάκυνθο ήταν µειωµένη κατά 40% περίπου, λόγω του παρατεταµένου καύσωνα αλλά και των µεγάλων αυξοµειώσεων στη θερµοκρασία. Παρ’ όλα αυτά ποιοτικά η σταφίδα µας είναι πάρα πολύ καλή, καθώς η ξηρασία µας βοήθησε να παράγουµε ένα προϊόν υγιές και µικρού µεγέθους, που προτιµάτε στην Αγγλία και την Ολλανδία, όπου εξάγουµε».
Στο ίδιο µήκος κύµατος, ο Θανάσης Σωτηρόπουλος, πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισµών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση µέσα στο Σεπτέµβριο κάλεσε τους παραγωγούς να δώσουν όλο τους το προϊόν στις οργανώσεις , διότι η τιµή που θα δώσουν θα είναι πολύ καλύτερη από το 1,25 της αγοράς. Η ανακοίνωση ανέφερε: «Η τιµή της σταφίδας θα υπερβεί φέτος κατά πολύ την περσινή τιµή του 1,10 ευρώ το κιλό που έδωσε η ΠΕΣ, ενηµερώνει ο πρόεδρος Θ. Σωτηρόπουλος τους παραγωγούς, καλώντας τους να κλείσουν τα αυτιά τους στους «καλοθελητές» εκφραστές άλλων συµφερόντων και να µην παραδίδουν τη σταφίδα σε χαµηλές τιµές όπως αυτές που προφορικά και χωρίς στοιχεία ακούγονται κάθε µέρα στην αγορά στα 1,20 ή 1,25 ευρώ το κιλό γιατί θα χάσουν χρήµατα»
Την ίδια στιγµή, οι σταφιδοπαραγωγοί αναφέρουν ότι µε τις δοθείσες τιµές δεν καλύπτονται ούτε τα έξοδα της καλλιέργειας. Χαρακτηριστική είναι η µαρτυρία του σταφιδοπαραγωγού Γιώργου Παναγόπουλου από την Κουνινά της Αιγειαλίας: «Ποιοτικά είµαστε πάρα πολύ καλά, καθώς το προϊόν µας είναι ψιλό όπως πρέπει. Υπολογίζουµε όµως ότι η µείωση της παραγωγής µαςθα φτάσει το 30-40%. ∆εδοµένης αυτής της µείωσης η τιµή της σταφίδας θα έπρεπε να φτάσει στο 1,50-2 ευρώ ωστόσο αυτή τη στιγµή µιλάµε ακόµη για ένα «άτιµο» προϊόν. Το παραπάνω από την περσινή τιµή δεν µας λέει κάτι, παραπάνω µπορεί να είναι και κατά ένα λεπτό. Αυτή τη στιγµή οι έµποροι δίνουν 1,25 για τη συµβατική και 2,20 για τη βιολογική. Είναι φυσικό ότι οι παραγωγοί που είχαν ανάγκη προτίµησαν τον έµπορο, απ’ το να περιµένουν πότε θα δώσει τιµή η Ένωση».
Την ίδια στιγµή, οι σταφιδοπαραγωγοί αναφέρουν ότι µε τις δοθείσες τιµές δεν καλύπτονται ούτε τα έξοδα της καλλιέργειας. Χαρακτηριστική είναι η µαρτυρία του σταφιδοπαραγωγού Γιώργου Παναγόπουλου από την Κουνινά της Αιγειαλίας: «Ποιοτικά είµαστε πάρα πολύ καλά, καθώς το προϊόν µας είναι ψιλό όπως πρέπει. Υπολογίζουµε όµως ότι η µείωση της παραγωγής µαςθα φτάσει το 30-40%. ∆εδοµένης αυτής της µείωσης η τιµή της σταφίδας θα έπρεπε να φτάσει στο 1,50-2 ευρώ ωστόσο αυτή τη στιγµή µιλάµε ακόµη για ένα «άτιµο» προϊόν. Το παραπάνω από την περσινή τιµή δεν µας λέει κάτι, παραπάνω µπορεί να είναι και κατά ένα λεπτό. Αυτή τη στιγµή οι έµποροι δίνουν 1,25 για τη συµβατική και 2,20 για τη βιολογική. Είναι φυσικό ότι οι παραγωγοί που είχαν ανάγκη προτίµησαν τον έµπορο, απ’ το να περιµένουν πότε θα δώσει τιµή η Ένωση».
Η συνθηκη που διαµορφώνεται για τη σταφίδα είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως παραδέχεται και ο κ. Αντίοχος: «Μιλάµε για µια καλλιέγρεια που συνεχώς φθίνει. Κανείς από τους νέους δεν µπαίνει σ’ αυτή λόγω των δυσκολιών. Στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες όπως τα κηπευτικά λόγω του τουρισµού»
15-08-2018 13:25ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΜΠΕΡΌΠΟΥΛΟΣ
ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ Η ΠΑΝΑΙΓΕΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ! ΑΝΑΚΚΙΝΩΝΕΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ !!!
Απάντηση09-10-2017 10:10ΘΑΝΑΣΗΣ
Έχω παραδώσει την σταφίδα στην ΠΕΣ εδώ και ένα μήνα και δεν μας έχουν όχι μόνο εξοφλήσει, όχι μονό δώσει προκαταβολή αλλά ούτε τιμή δεν έχουν καθορίσει... μόνο φήμες. Πως θα πληρώσω τις υποχρεώσεις μου; Με λόγια ή με υποσχέσεις; Ντροπή!
Απάντηση