BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στο «πικ» οι τιμές γάλακτος, παράγων σταθερότητας η Κίνα

Η αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει ξεπεράσει πιθανόν τα όρια, όπως σημειώνει η τράπεζα Rabobank, τονίζοντας την ύπαρξη προοπτικής συνεχιζόμενης ανάκαμψης στην παραγωγή γάλακτος των χωρών που συνηθίζουν μέχρι σήμερα να εξάγουν το προϊόν, ενώ προβλέπεται συνέχιση της απορρόφησης εξαγόμενου γάλακτος από την Κίνα, γεγονός που αποτρέπει πιθανή μείωση τιμών.

Στο «πικ» οι τιμές γάλακτος, παράγων σταθερότητας η Κίνα

1
0

Φαίνεται ότι «οι τιμές της παγκόσμιας αγοράς πιθανόν να έχουν φτάσει σε σημείο κορύφωσης («πικ τιμών») κατά τον τρέχοντα κύκλο», όπως δήλωσε η διεθνής τράπεζα Rabobank. Έτσι, οι χώρες εξαγωγής αποφασίζουν να επεκτείνουν τώρα την παραγωγή, ανταποκρινόμενη στις υψηλότερες τιμές.

Σε αυτά τα πλαίσια, της ενθάρρυνσης, δηλαδή που προκαλεί η άνοδος των τιμών γάλακτος ανά παραγωγό, η αύξηση της παραγωγής θα επιταχυνθεί και μάλιστα σε ρυθμούς ανάπτυξης σε όλες τις χώρες εξαγωγείς. Το γεγονός επιβεβαιώνεται και με βάση τα λεγόμενα του Μάικλ Χάρβεϊ, ανώτερος αναλυτής της Rabobank, ο οποίος υποστηρίζει ότι «πράγματι, τα ποσοστά ανάπτυξης της παραγωγής γάλακτος θα ανέβουν με αυξανόμενο ρυθμό τους ερχόμενους μήνες». Παράδειγμα χαρακτηριστικό αποτελεί και η ΕΕ όπου με τιμές πάνω από 35% από την κατάσταση μείωσης τους  που είχε εκδηλωθεί στα μέσα του 2016, σε μια περίοδο πτώσης των τιμών των ζωοτροφών. Πιο μετριοπαθείς, όμως φαίνονται οι προβλέψεις για την Ωκεανία, με την Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία να έχουν υποστεί δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υπερβολικές βροχοπτώσεις και ξηρασία, αντίστοιχα). Η αύξηση της παραγωγής έχει καθυστερήσει, αλλά αναμένεται «συσσώρευση» του  καθυστερημένου όγκου την ερχόμενη άνοιξη, οπότε προβλέπεται «υγιής αύξηση της παραγωγής γάλακτος» και για τις δύο χώρες, σύμφωνα με την εν λόγω διεθνή τράπεζα.

Ωστόσο, η αύξηση των ποσοτήτων στις χώρες εξαγωγής βασίζεται στην αδιάκοπη αγορά από έναν κορυφαίο εισαγωγέα, την Κίνα. Η συγκεκριμένη χώρα είχε επικεντρώσει την προσοχή στη συσσώρευση αποθέματος και βίωσε πράγματι απογοητευτική ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής γάλακτος. Αίτιο της περιγραφείσας κατάστασης αποτελεί η εκτόξευση των εξόδων που είδαν οι κινέζοι γαλακτοπαραγωγοί από την χαμηλή κερδοφορία σε συνδυασμό με τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το καλοκαίρι. Ως επακόλουθο, η Κίνα αναμένει μόνο 0.2% ανάπτυξη της παραγωγής γάλακτος, με βάση στοιχεία της Rabobank, η οποία υποβάθμισε απότομα την προηγούμενη εκτίμηση του 1.2%.

Ενώ η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την αύξηση της ζήτησης, πρόβλεψε τη συνέχιση των «πολύ έντονων» εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνας, οι οποίες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 35% ετησίως. Από ότι φαίνεται, η σταθερή αύξηση της ζήτησης στην Νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει να προσφέρει «μαξιλαράκια στήριξης» στις τιμές.

Ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει σημειώσει ρεκόρ υπέρβασης τιμών μεταξύ διαφορετικών  προϊόντων γάλακτος. Παράλληλα, όμως, οι συνολικές τιμές των αγαθών αυτών έχουν περάσει από μια περίοδο «σχετικής σταθερότητας», σηματοδοτώντας μια «σχετική ισορροπία αγορά», η οποία αναμένεται, μάλιστα, να διατηρηθεί.

Όσον αφορά τις τιμές στα διαφορετικά προϊόντα γάλακτος, διαθέσιμα είναι τα εξής στοιχεία: οι τιμές των εξαγωγών πλήρους γάλακτος σε σκόνη της Ωκεανίας προβλέπονται κατά μέσο όρο 3.200 δολάρια ανά τόνο για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση κατά 40 δολάρια το χρόνο ανά τρίμηνο, ενώ οι τιμές σκόνης αποβουτυρωμένου γάλακτος θα μειωθούν κατά 117 δολάρια, φτάνοντας τα 1.900 δολάρια ανά τόνο. Οι τιμές βουτύρου θα παραμείνουν αυξημένες, στα $ 6.000 ανά τόνο κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, οι οποίες όμως θα μειώνονται κατά 83 δολάρια σε τριμηνιαία βάση, αλλά σχεδόν 50% σε ετήσια βάση. Άρα, οι τιμές του βουτύρου θα μειωθούν στο μέλλον, φθάνοντας τα 5.300 δολάρια ανά τόνο την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους, ενώ οι τιμές του τυριού τσένταρ φαίνεται ότι υποχωρούν επίσης.

Η εποχική άνοδος της παραγωγής γάλακτος στο βόρειο ημισφαίριο στις αρχές του 2018 είναι «πιθανό να οδηγήσει σε πίεση προς τα κάτω των τιμών στο σύμπλεγμα των βασικών γαλακτοκομικών προϊόντων», ανέφερε ο κ. Harvey, δεδομένου της προσέγγισης των τιμών σε τόσο υψηλό σημείο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία